MİRASÇILIK BELGESİ (VERASET İLAMI)

indir (11)Hukukla olan ilişkimiz yaşam boyu devam etmenin yanında öldükten sonra da sürmektedir. Ölenin arkasında kalan malvarlığının mirasçılara doğru oranlarla dağıtılması için miras hukuku devreye girmektedir. Burada ölüm sonucu mirasçılar “veraset ilamı” bir başka deyişle “mirasçılık belgesi” talebinde bulunacaklardır. Mirasçılık belgesi; kimlerin mirasçı olduğunu ve ne oranda mirasçı olduklarının gösteren resmi bir belgedir. Mirasçılık belgesinin düzenlenmesi ile ilgili madde 4721 Sayılı Medeni Kanun’un 598. maddesidir. Maddede Kanun Koyucu “Başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesince  veya noterlikçe mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilir.” demektedir.

Bu doğrultuda anlaşılmaktadır ki, mirasçılık belgesi hem mahkeme hem de noterlik tarafından düzenlenebilmektedir. Kanun değişikliğinden önce (2011 yılından) mirasçılık belgesini yalnızca Sulh Hukuk Mahkemeleri düzenlemekteydi. Ancak artık noterler de mirasçılık belgesi düzenlemeye yetkili kurumlardır.

Burada görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir. Yetki açısından ise herhangi bir sınırlama getirilmemiştir, mirasçılar Türkiye’deki herhangi mahkeme üzerinden veraset ilamı alabilirler. Bununla beraber işlemlerin daha hızlı yürümesi için ölenin nüfus kaydının bulunduğu yerdeki mahkemeye başvuru yapması tercih edilebilir. Birden çok mirasçının olması halinde ise yalnızca birinin talepte bulunması yeterli olur. Tek mirasçının yaptığı başvuru üzerine mahkeme tarafından verilen belge tüm mirasçılar için aynı sonucu doğurur.

Bununla beraber, mirasçılık belgesinin yalnızca mahkeme üzerinden düzenlenmesi gereken durumlar vardır. Bunlar;

  • Nüfus kayıtlarının mirasçılık belgesi verilmesi konusunda yeterli olmaması,
  • Mirasçılık belgesinin yabancılar tarafından talep edilmesi,
  • Mirasçılık belgesi verilmesinin bilirkişi incelemesi yapılmasını gerektirmesi,
  • Mirasçılık belgesi verilmesinin tanık dinlenmesini gerektirmesi,
  • Mirasçılık belgesi talebinin yabancılık unsuru taşıması

gibi yargılamayı gerektiren hallerdir. Bu durumlar söz konusu olduğunda noterlerce mirasçılık belgesi verilemez.

                                                                                                                              Hukuk Desteği

 

iletisim: [email protected]

3 thoughts to “MİRASÇILIK BELGESİ (VERASET İLAMI)”

  1. Merhaba bir sorum olacak annem eşi öldükten sonra beni evlatlık alıyor resmi olarak ve yakın bi tarihte kendisi de vefat etti . Annemin tek mirasçısı benim verasetde çıkardım. Fakat söyle bir sorun var eşi ile ortak tapu ile aldıkları evin %50 si benim adıma geçti sorun şu ki eşindeb anneme intikal etmesi gereken bu evle ilgili pay için benden veraset istendi ama mahk3meye başvurdum ret kararı ci kti ben şimdi ne yapmalıyım

    1. Merhabalar, Annenizin eşinize ait mal, eşin ölümünden sonra annenize, ondan da size miras olarak kalır. Bahsettiğiniz hukuki problemi anlayamadık, mahkemenin ret gerekçesini görmeden yorum yapmamız çok zor. Bilginize…

      1. BİR SORUM OLACAK.
        Babam Almanya’da ikamet ederdi. Ancak kendisi 05.07.2015 yılında vefat etti.
        Diğer kardeşlerimin hepsi Almanya’da ikamet ediyor. Dolayısı ile ne onlar ne de ben veraset ilamı falan çıkartmadık. Bu gerekli mi..? Yıllar sonra bu belgeyi alabilir miyim..? Nasıl..?
        Şimdiden teşekkğr ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir