DEFINITION OF FOREIGN DIRECT INVESTMENT AND FOREIGN INVESTOR IN TURKISH LAW

Foreign Direct Invesment (“FDI”) creates strong links among economies and these links are ensured the flow capital (Please see our related article…) legislation includes 7 articles and the second article clarifies the subject what definitions of FDI and foreign investor are.

Due to importance of the definition of “FDI” and “Foreign Direct Investors”, it is emphasised in this article. First of all, the description of foreign invesment is that; passing of movable and immovable assets from one country to another. The aim is making profit of multinational companies under the controlling by partial or complete owner of assets. Thus the welfare of rich countries is contributed to invested countries. Secondly the notion of foreign investors seperated in two classes according to 2. article in FDI Law. The first class came into existence from real persons who possess foreign nationality and Turkish nationals resident abroad. The other class is foreign legal entities established under the laws of foreign countries and international institutions.

And the notion of foreign direct invesments is separated according to classification of assets. The fist class of assets are acquired from abroad and the other class is acquired from Turkey by foreign investor. The both classes are prescribed by law in article 2.

“1) Assets acquired from abroad by the foreign investor:

  • Capital in cash in the form of convertible currency bought and sold by the Central Bank of Turkey,
  • Stocks and bonds of foreign companies (excluding government bonds),
  • Machinery and equipment,
  • Industrial and intellectual property rights;

2) Assets acquired from Turkey by foreign investor:

  • Reinvested earnings, revenues, financial claims, or any other investment-related rights of financial value,
  • Commercial rights for the exploration and extraction of natural resources.

Please see our related articles;

Principles Concerning Foreign Direct Investments In Turkey

The Valuation Of Non-Cash Capital In Turkish Law

The Acquisition Of Real Property And Limited Rights In Rem By Companies

Determination Of Policies And Data Collection In Foreign Direct Investment In Turkey

Hukuk Desteği (Legal Support)

iletisim: [email protected]

9 thoughts to “DEFINITION OF FOREIGN DIRECT INVESTMENT AND FOREIGN INVESTOR IN TURKISH LAW”

  1. Meraba kuzenim yağmalama suçundan içerde yatiyo 4 kişi 4 tane telefon çalmışlar kuzenim sucu ustlenmis hakkinda 4 dosya acilmis hepsinden mahkemeye ayri ayri cikicakmis davaci olan yok karsi tarafla uzlaştık sikayetini geri cektiler avukat dosyasını hırsızlığa çevrildi demisti yüz yüze konuştuğumuzda dosyasının yağmalamadan açılacağını söyledi mahkeme anında dosyasını hirzliga çevirebilme ihtimali var mi oyle söylemişti bize sizce ceza alır mi lütfen cevap verin 4 dosyadan 36 seneden yargılanıp 15 yıl yatari varmis sizce ne kadar ceza alır lütfen cevap verin

    1. Merhabalar, Yağma suçunun cezası hırsızlığa göre çok daha ağırdır. Yağma suçunun unsurları somut olayda mevcutsa bu suçtan yargılama yapılıp ceza verilir. Ancak bunun değerlendirmesini yapabilmek için somut olaya yeterince vakıf değiliz. Bu nedenle hangi suçtan yargılanacağı ve ceza alacağı konusunda değerlendirme yapmamız imkansız. Bilginize…

  2. Benim kuzenimin olayi soyle oldu 4 arkadaş gündüz vaktinde bir tane adamın yanina gidip kuzenim diyor ki abi bir arkadasimi ariycam telefonunu kullanabilirmiyim diyo adam veriyor telefonu sonra kuzenim yanındaki arkadaşına numarayı girmesi icin telefonu veriyo kuzenimin arkadaşıda telefonu alıp kaçıyor arkasındanda kuzenim gidiyo boyle 3 tane telefon çalmışlar ayni şekilde bu durumda yagmalamanin maddelerinde olan unsurlardan yok zorlama bile yok dosyasının hırsızlığa çevrilme ihtimali nedir sizce? davacı olanda yok. Avukat dosyasını hirsizliga çevirmeye calısıcam demisti dosyası değişir mi acaba?

    1. Merhabalar, Olay bahsettiğiniz şekilde gerçekleşmişse yağma suçu oluşmamış görünüyor. Suç hırsızlık kapsamına sokulabileceği gibi dolandırıcılık kapsamına sokulması ihtimali de vardır. Bilginize..

  3. Bu arada kuzenim 19 yaşında karakolda suçu üstlenmiş kendi üstüne arkadaşları disarda su anda mahkemesinde kamu cezası mi alicak şikayetçi olmadığı icin 3 dosyadan ayrı ayrı mi ceza alır?

  4. Merabalar kardesim cezaevinde yatiyo gasp sucundan sikayetcisi yok ama kamu davası var kamu davasından ne kadar ceza alır? Birde af şu an gündemde ama 19 mayıs 2018 den sonraki suçlar kapsam dışı birakiliyomus kardesim o tarihten sonra girdi cezaevine af kardeşimede vurur mu?

    1. Merhabalar, Yağma suçunun cezası 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıdır. Nitelikli haller olayda mevcutsa, ceza daha da artabilir ancak tersi şekilde daha az cezayı gerektiren haller de mevcut olabilir. Somut olayın detaylarına ve dava dosyasına vakıf olmadan net bir bilgi vermek mümkün değildir. Olası bir afta, 19 Mayıs 2018’den sonra işlenen suçlar kapsam dışında bırakılacaksa, cezaevine girme tarihine değil de de suçun işlendiği tarihe bakılır. Bilginize..

  5. Abimin yagma sucundan mahkemesi var nöbetçi mahkemede suçu üstüne almış bu hafta mahkemesi var 2 kişiler ifadesini naisl degistirebiliriz korktum korktuğumdan suçu ustume aldim falan dese hakim inanır mi avukat tutamadık lütfen bize cevap verin 3 dosyadan 36 yıl diyolar 3 telefon çalmışlar her telefona ayrı dosya açmışlar 36 yıldan yargılanır mi? Ortada tehdit cebir zorlama hicbir şekilde yok bu dosya hırsızlığa çevrilir mi?

    1. Merhabalar, Yağma suçunun tüm unsurları mevcut değilse, dosyanın hırsızlığa çevrilmesi mümkün olabilir. İşlenen her bir yağma suçu için ceza katlanır, o yüzden 36 yılla yargılanması normaldir. Mahkemede nasıl bir savunma yapacağınız konusunda size yol göstermemiz mümkün olmamakla birlikte sağlıklı da değildir. Bilginize…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir