NAFAKA ARTIRIMINDA İCRA EMRİNİN YENİDEN TEBLİĞİ

images (17)Boşanma davası sonucunda, boşanmaya ve velayet konusuna karar veren mahkeme, şartları oluştuğunda iştirak nafakasına da karar vermektedir. Bu hususta iştirak nafakası ile yükümlü olan anne/baba mahkemenin kararında yer aldığı şekilde, belirlenen zaman aralıklarında ve günlerde belirlenen tutardaki iştirak nafakasını ödemek zorundadır. Anılan nafaka ödenmediği takdirde velayet hakkı kendisinde olan taraf iştirak nafakası birikmiş ödemelerini ilamlı icra konusu yaparak, icra takibi başlatabilmektedir.

Mahkemenin eşlerden biri lehine ödenmesine karar verilen nafakanın ödenmemesi ihtimalinde daha önceki bir yazımızda da bahsettiğimiz üzere (Bkz. ilgili yazımız…) İcra İflas Kanunu’nda düzenlenen nafaka ödememe suçu oluşmaktadır. Bu anlamda belirlenen nafakanın ödenmemesi üzerine nafaka alacaklısının icra ceza mahkemesine yapacak olduğu bir şikayet ile nafaka borçlusu için son 3 aya kadar tazyik hapsine karar verilebilmektedir. Hapis cezası uygulanmaya başlandıktan sonra nafaka borcunun ödenmesi halinde nafaka borçlusu tahliye edilmektedir. Ayrıca tedbir nafakasının ödenmemesi halinde de nafaka borçlusu ceza alabilmektedir.

Nafaka artırımına ilişkin bir dava açılmış ve bu dava sonucunda nafakanın artırılmasına karar verilmişse, icra dairesi bu yeni miktara göre tekrar bir icra emri çıkarmalıdır; ancak nafaka borçlusu, kararı dosyaya sunarak icra emrini beklemeden de karar tarihinden itibaren biriken nafakaları dosyaya yatırabilecektir; zira ödeme yükümlülüğü icra emri ile değil, nafaka artırımı kararıyla başlar.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu  Esas: 2005/17-7  Karar: 2005/37: “… 53 örnek sayılı icra emrini içeren tebligatın sanığa tebliğ edilemediği ve atılı suçun oluşmadığı gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması, 2- 18.4.2002 tarihli icra emrinde aylık nafaka alacaklarının talep edilmediği, istenen TL’den ibaret birikmiş nafakanın adi alacak niteliğinde bulunduğu ve bunu ödememenin ise İİK.nun 344. maddesinde yer alan suçu oluşturmadığı gözetilmeyerek mahkûmiyet hükmü kurulması, … uyuşmazlık, sanığa yüklenen nafaka borcunu ödememek suçunun yasal unsurlarının oluşup oluşmadığının belirlenmesi noktasında toplanmaktadır. İcra ve İflas Yasasının 344. maddesinde düzenlenen ve şikayete tabi bulunan nafaka hükmüne uymamak suçunun oluşabilmesi için, nafaka ödenmesinin kesinleşmiş bir mahkeme kararına dayanması, aylık nafakanın tahsili için icra takibine başlanılmış ve icra emrinin borçlu-sanığa tebliğ edilmiş olması, borçlunun ilamda yazılı ödeme koşullarına uymaması, aylık nafakaya hükmedilmesi halinde icra emrinin tebliği ile şikayet tarihi arasında işlemiş en az bir aylık cari nafaka borcunun bulunması, borçlu-sanık tarafından nafakanın kaldırılması veya azaltılması hususunda açılmış bir davanın bulunmaması, dava açılmış ise sonuçlanmış olması ve şikayet hakkının suçun işlendiğinin öğrenilmesinden itibaren 3 ay ve her halde işlenmesinden itibaren 1 yıl içinde kullanılması gerekmektedir. … Görüldüğü gibi borçlu-sanık tarafından açılmış bulunan bir nafakanın indirilmesi davası nedeniyle alacaklı vekili tarafından yürütülen nafakaya ilişkin icra takibinde, takibe konu miktar değişmiş ve davanın sonuçlanmasını takiben de yeni bir takip talebinde bulunulmuştur. Artık geçerli olan bu yeni takip talebine göre işlem yapılması zorunludur. Yeni takip talebinde cari nafaka alacağı talep edilmeyip, adi alacak niteliğindeki geçmiş dönem nafaka borçlarının tahsilinin talep edilmesi ve bu takip talebi ile ilgili icra emrinin borçlu-sanığa tebliğ edilmemiş olması karşısında, nafaka borcunu ödememek suçunun yasal unsurları oluşmamıştır…”                                                                                                                                                       

                                                                                                                                    Hukuk Desteği

 

iletisim: [email protected]

One thought to “NAFAKA ARTIRIMINDA İCRA EMRİNİN YENİDEN TEBLİĞİ”

  1. Merhaba,
    2010 yılında 150 tl nafaka baglandı.biriken nafakayıda ödedim.sonraki yıllarda nafaka artımi icin dava acildi.mahkeme onayladı.yargıtaya başvurduk yargıtay davayı usule aykırı bularak red ettı.mahkeme tarafından veya icradan nafaka artımıyla ilgili her hangi bir tebligat gelmedi.sonrasinda tekrar dava açti karşi taraf ve mahkeme tarafima 1 ay hapis cezası verdi.itirazimizi yaptık ve.hapis cezası kaldırırldi.bu arada mahkemenin 2010 yilinda baglamiş oldugu 150 tl nafakayı banka yoluyla oduyorum.karşi taraf 140 tl öduyor ve artırılan nafakayı odemiyor diye tarafıma dava açti ve mahkeme 3 ay hapis cezasi verilmesine hükmetti.ne icradan nede mahkemeden yeni nafaka artımiyla ilgili teblikat gelmedi.maaşimdan kesilerek banka yoluyla normal nafakayı oduyorum.buarada cocukda yok.budurumda ne yapmam gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir