AYIPLI MAL NEDİR? HANGİ MALLAR AYIPLI KABUL EDİLİR?

 

indir (17)Yenilenerek 28 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun (Bundan sonra “Kanun” olarak anılacaktır.) ile tüketicilerin korunmasına yönelik önemli değişiklikler getirilmiştir. Kamuoyunda ayıplı mal satın alan bir tüketicinin sadece ücretsiz onarım hakkına sahip olduğu algısı yaratılmaya çalışılsa da, Kanun tüketiciye dört seçimlik hak tanımış ve tüketiciye bu haklarından öncelikle onarım hakkını kullanmasını da zorunlu tutmamıştır. Bu kapsamda ayıplı malın ne olduğu, hangi malların ayıplı kabul edildiğini, ayıplı mal satın alan tüketicinin seçimlik haklarını ve nereye başvurması gerektiğini bu ve sitemizdeki başka yazılarımızda açıklayacağız. (Bkz. İlgili yazımız…)

  1. Ayıplı Mal Nedir?

Ayıplı mal kavramı Kanun’un 8. maddesinde: “Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.” şeklinde tanımlanmıştır. Dolayısıyla satın alınan malın kararlaştırılandan farklı olması ve yahut objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması durumunda tüketici ayıplı maldan kaynaklanan seçimlik haklarını kullanabilecektir.

  1. Hangi Mallar Ayıplı Kabul Edilmiştir?

Kanun’un 8. maddesine göre, aşağıda sayılan durumdaki mallar ayıplı kabul edilmiştir:

  • Tüketici ile satıcının kararlaştırmış olduğu modele uygun olmayan,
  • Objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımayan,
  • Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda, internet portalında ya da reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinden bir veya birden fazlasını taşımayan,
  • Satıcı tarafından bildirilen veya teknik düzenlemesinde tespit edilen niteliğe aykırı olan,
  • Muadili olan malların kullanım amacını karşılamayan,
  • Tüketicinin makul olarak beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar ayıplı maldır.

Bunun yanı sıra aynı Kanun sözleşmeye aykırı ifa hallerini de ayıplı mal başlığı altına almıştır:

  • Sözleşmeye konu olan malın, sözleşmede kararlaştırılan süre içinde teslim edilmemesi,
  • Montajının satıcı tarafından veya onun sorumluluğu altında gerçekleştirildiği durumlarda gereği gibi monte edilmemesi,
  • Malın montajının tüketici tarafından yapılmasının öngörüldüğü hâllerde, montaj talimatındaki yanlışlık veya eksiklik nedeniyle montajın hatalı yapılması halleri de sözleşmeye aykırı ifa olarak değerlendirilir.

                                                                                                                     Hukuk Desteği

iletisim: [email protected]

39 thoughts to “AYIPLI MAL NEDİR? HANGİ MALLAR AYIPLI KABUL EDİLİR?”

  1. Ben kıyafet aldım ama eve geldigimde dar dı ben onu giyersem kenarları açılabişir mağazadayken iyi gibiydi olmuştu bu ayıplı mal mıdır ?

      1. Merhabalar , ben Hatay’dan 2003 model Ford marka bir araç aldım ve yola çıktım aynı gün 400 km gelmeden Hatay’dan Ankara’ya gelirken motor arıza yaptı ve yolda kaldım çekiciyle en yakın şehir merkezine götürdüm yaklaşık 2.000 tl bi masraf çıktı aldığım arkadaşı aradım bende bişey yoktu araba sıkıntızıdı uzun yola hiç çıkmadım şehir içi kullandım uzun yolda olmustur yapacak bir şey yok dedi. Bir kaç arkadaşıma sordum ayıplı mal olarak 8 gün içinde işlem yapabileceğimi söylediler masrafımı karşı taraftan temin edebilmem için bu konuda aydınlatırsanız sevinirim. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor. İlginiz için şimdiden teşekkürler ??

        1. Merhabalar, hukuk desteği sitemizdeki son güncel yazıyı okuyabilirsiniz. Bütün sorularınızın cevabı o yazıda mevcuttur.

      2. İşyerindeki arkadaşımdan 2005 model Renault Clio aldım arkadaşım 2 kapı değiştiğini ve başka değişen olmadığını söyledi Ben de ona göre bir aracı ekspertiz yaptırmadan aldım aracı 2,5 ay sonra satmak istediğinde ekspertiz yaptırdım ve aracın tavan dahil 7 parça değişen olduğunu anladım arkadaşım aracı geri alacağını ifade etmesine rağmen sonradan almaktan vazgeçti ne yapabilirim

    1. Merhaba 16.04.2020 tarihinde telefon satın aldım ve 2 gün sonra ekranda defo olduğunu farkettim.Servise gönderdim fakat servis sorun yok dendi.Ayıplı mal olduğunu nasıl kanıtlayabilirim ? Cihaza darbe müdahale vs hiçbir şey olmadı sadece 2 günlük cihaz ve yaklaşık 1 haftadır serviste.Cihazın böyle geldiğini nasıl ispat ederim teşekkürler

      1. Merhabalar, dava açmanız neticesinde bilirkişi incelemesiyle ayıp değerlendirilecektir. Bilginize..

  2. Merhaba,
    CEP telefonumun fotoğraf çekme sensörü bozuldu. 2 senelik garantim devam ettiğinden satın aldığım firma aracılığıyla servise yolladım. Sorun bulunamadı ve aynen geri gönderildi. Sorunu tekrar gözleyip aynı gün tekrar yolladım. Eğer yine aynı şekilde geri yollanırsa ne yapmam gerekir? Tüketici hakem heyetine hangi noktada başvuru yapmalıyım? Teşekkürler

  3. Merhaba ben 19.07.2018 tarihinde kardeşime hediye olarak araç satın aldım sahibinden.com da galeriden ilanda full paket cosmo olarak paylaşılmış ancak araç boş paket çıktı durumu kardeşimin gelmesiyle 10 gün sonra farkettik ve tüketici mahkemesine Ayıplı mal olarak dava açmayı düşünüyoruz önerileriniz ve görüşleriniz nelerdir dava aleyhimize sonuçlanır mı ?

    1. Merhabalar, dava sürecinde herhangi bir hak kaybına uğramamanız için iletişim bilgilerinizi göndermeniz halinde alanında uzman avukatlarımız sizlere yardımcı olabilecektir.

  4. 5 temmuzda aldigim koltuk takimi sozde 20 gun icinde teslim edilicekti ama faturada 30 agusyos yaziyor ve bugun oldu koltuk hala teslim edilmedi ve hic bir bilgilendirmede yapmiyolar. Bu durumda ayipli mal mi olmus oluyor.

  5. 2010 da daire satın aldım, tapuda kat irtifakı görünmekte, şimdi öğrendikki daireler imar planına göre 30 m2 genişmiş, bu sebeple bina yönetimi ileride problem çıkmaması için imar affına sokmak istiyor, ve bunun içinde daire başına 7 bin civarı bedel çıkıyor, evi aldığım şahıs evi satarken bu durumu bana söylemedi, üzerinden 8 sene geçmiş oldu ve kendisi vefat etmiş, daire ayıplı mala girermi? ödenecek imar affı ödemesini mirasçılarına rücu ettirebilirmiyim?

  6. Merhabalar 7kasim2018 tarihinde hepsiburadan sitesinden huwai telefon aldım 24 garanti ve durumu 0 diye yazıyordu. Bugün kargodan aldım ve kurulumunu tamamlamadan garanti belgesine bir göz atmak istedim velakin şirketin numarasına ulamadım ve satıcının bilgileri kısmı bomboştu huwai müşteri hizmetlerini aradığımda 8 ağustosta garantisinin başladığı söylendi ne yapabilirim?

  7. 2017 EKİM AYINDA ALBERT GENAU MARKA CAM KAPAMA SİSTEMİ TAKTIRDIM. 2000 TL ANLAŞMA ANINDA. 5000 TL MONTAJ ANINDA PEŞİN VERDİM. MOTAJ YAPILDIKTAN SONRA ÜST VE YAN ÖLÇÜLERDE HATA OLDUĞUNU FARK ETTİM. VE CAMIN BİRİ KIRIKTI. ARADIM CAMI DEĞİŞTİRDİLER. ANCAK KANAT AÇMA MEKANİZMASI HATALI ÇALIŞIYOR. KANAT YANINDAKİ MIKNATISLAR DÜŞÜYOR. VE BAŞKA BİR CAM BUHARLI. 3 KEZ ARADIM GELMEDİLER. VE HALA FATURA KESMEDİLER. DAVACI OLSAM SONUÇ NE OLUR.

  8. Garanti süresi içerisinde arızalanmış ve garanti kapsamında onarılmış bir kombı garanti süresi sonunda yeniden arıza verdi ise bu ayıplı ürün sayılmıyor bu durumda. Yani ürünün ortalama bir kullanım süresi yok mudur? 3 yılda bir kombi mi değiştirilir?

  9. merhaba, teknosa dan playsitons için 7 yaşındaki oğlum un ısrarı ile 180-TL oyun cd si aldık. Evebeyn olarak playsitons dan pek anlamamız ve satıcınında satarken ürün hakkında pek bir bilgi vermemesi ile birlikte eve geldiğimizde cd takmamızla oyunun oynanabilmesi için artı bir ücretli üyelik gerektirdiğini anladık 24.12.2018 aldığımız ürünü 26.12.2018 tarihinde iadesi için vermek istediğimizde bize ürünün açıldığı için alınamayacağı yönünde bilgi verildi. Ben yok yere 180 tl borca girmiş oldum bu durumda ”ayıplı mal ”adı altında şikayette bulunabilirmiğim bilgi alabilirmiğim teşekkürler.

  10. 28.12.2018 sıfır arac aldım arabada far koltuk direksiyon bıde aranın cam kısmından su alıp bırıktırıyo yetkılı bayıde tamır edılmesini soyluyor buna ne gıbı cozum olabilir.

    1. Merhabalar, Satın aldığınız malın ayıplı olduğunu iddia ediyorsanız dört adet seçimlik hakkınız vardır, istediğinizi kullanabilirsiniz. Bunlar:

      a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,

      b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,

      c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,

      ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,

      Son iki seçenekten birini seçmeniz durumunda, talebinizi sadece satıcıya değil aynı zamanda ithalatçı veya malın üreticisine de yöneltebilirsiniz. Bilginize…

  11. Merhaba
    27 mart 2018 de koltuk takımı aldım. Ama aldığım ilk günden beri koltuk ayakların da esneme ses var 3 4 kez ayakları değiştirmeye geldiler ama her defasında ayakardaki gıcırdama devam etti. Ne yapmam gerekiyor. Ayakları değiştirdiklerine dair bir belge yok elimde sadece bemim onlara yazdığım watsap yazışmaları var bir sonuç alabilir miyim? Koltukları değişim yapabilir miyim
    İginize teşekkür ederim

    1. Merhabalar, Ayıplı mal hükümlerinden yola çıkarak tüketici hakem heyetine başvurabilirsiniz. Maldaki ayıbın tespiti için heyet muhtemelen bir bilirkişi atar. Mal ayıplıysa, değişim, iade, onarım, ayıp oranında satış bedelinden düşüm isteyebilirsiniz. Bu 4 seçimlik haktan istediğiniz birini seçme hakkınız vardır. Bilginize…

  12. Merhabalar,
    Almış olduğum telefonun otomatik olan güncellemeler sonrası home ve parmak izi tuşu olan orta tuş kısmı ısınmış ve bir daha çalışmamıştır. Teknik servis anakart arızası olduğu, tamirinin mümkün olmadığını ve yeni anakartın olmadığını söylemiş, ısrarla fatura bedelini iade etmek istemiştir lakin almış olduğum tarihteki fatura bedeli 1979 tl iken bugün aynı ürün en düşük 2749 Tl’den başlamaktadır. Aynı cihazı almak için yaklaşık olarak 800 Tl bir bedel ödeyemeyeceğimden dolayı Tüketici Koruma Kanunun, Madde 11. Tüketici Seçim Haklarından olan ayıpsız misli ile değiştirme hakkım var mıdır?

    1. Merhabalar, Ayıpsız misliyle değiştirme hakkınız vardır. Bu satıcı açısından mümkün olmuyorsa (örneğin ürünün ayıpsız misli piyasada kalmamıştır veya artık üretilmiyordur), bu durumda emsal bir ürünün fiyatı kadar bedel iadesi yapılması gerekir. Yani ya ayıpsız mislini ya da telefonun güncel fiyatı üzerinden bedel iadesini talep etme hakkınız vardır. Satıcıyla uzlaşamazsanız tüketici hakem heyetine başvurabilirsiniz. Bilginize…

  13. Ben araç aldım bana söylenilen kasasında değişen olmadığı sadece 3 parça boya olduğu ama araçta arka kısım kesilip başka bi araçtan ek yapılmış mahkemeye verdim kazanma olasılığım nedir ve ne qibi bir yol izleyebiliriz tazminat davası bile açabilirsiniz diyorlar doğruluk payı nedir

    1. Merhabalar, Haklılığınızı ispatlayabildiğiniz ve karşı tarafın aksini ispatlayamadığı bir durum için, davayı kazanma ihtimaliniz yüksek. Ayıplı mal satışından dolayı başkaca bir maddi zarara uğramışsanız, tazminat davası da açabilirsiniz. Bilginize…

  14. Merhabalar, 2 yıl önce Vestel den buzdolabı aldım bir yıl geçmeden arıza verdi ve servis gelip ayarlama yaptı tekrar arıza verdi atölyede bakılması gerektiğini belirtti değişim istememize rağmen kabul etmediler atölyeden geldikten 8 -9 ay sonra tekrar aynı arızayı verdi evde tamir edemeyeceklerinden atölyeye gitmesini kabul etmedik ve para iadesi talep ettik garantimiz hala mevcut 20 gündür beklemedeyiz ürünlerimiz şoklanmadığı için bozuldu ve dolapta koku oluştu ayıplı ürün haklarını kullanabilir miyiz cevap verirseniz memnun olurum Teşekkürler.

    1. Merhabalar, Kullanabilirsiniz. Cayma, yenisiyle değişim, onarım veya ürün sizde kalmak kaydıyla bedelin kısmen iadesini tüketici hakem heyetine başvurarak talep edebilirsiniz. Bilginize..

  15. Merabalar ben ev satın aldım aldığımda hiçbir sıkıntı görünmüyordu tabi yağmurlar başlayınca evin dört duvardan su alıp boyasının kalktığı tespit edildi bilirkişiler de dış cepheden kaynaklı oldğunu söyledi komisyon alan emlakçı sürekli bugün yarın yaptrcam diye oyalıyor evin içine baya bi masraf yaptık(dolap vestiyer vs.) dava açsak akıbeti nasıl olur sizce?

    1. Merhabalar, ayıplı maldan dolayı tüketicinin sahip olduğu seçimlik hakları kullanabilmeniz için 2 yıllık zamanaşımı süresi getirilmiştir. Alıcıya başvurunuz, çözüm alamazsanız dava açmanız menfaatinize olacaktır. Bilginize..

  16. Merhabalar. İnternet üzerinden aldığım ürün yerine başka bir ürün gelmişti. İade ettim ancak haftalardır gönderilmedi ürünüm. Bu ayıplı mal hükümlerine girer mi? Ayıplı mal ise benim tüketici hakem heyetine başvurmak için belirli kısıtlı bir sürem var mıdır? Teşekkür ederim şimdiden 😊

  17. Galerici bir arkadaşdan 525 BMW araç akdim alalı daha bir ay oldu aracım dün öğle üzeri 20 km gittikten sonra motor bölümünde acayip sesler geldi servise götürdüm motorunun yendiğini söyledi bu durumda motorun yapılması 50 bin TL’yi bulacağını söylediler bu durum ayıplı mala girermi nasıl bir yol izlemeliyim

  18. Merhaba bundan 7 ay önce bir AVM den elektrik li süpürge aldım. Bu arada cocuklarimin toza harsi alerjisi var.Almamın sebebi iyon ışığı bakterileri öldürüyor bir sürü flitre var toz dışarı çıkmıyor. Vs.ikinci ayda dijital düğmeler tutukluk yapmaya başladı şu an calismiyor.dışarı toz vermez denilen süpürge ne hikmetse kullanmaya başladığımdan beri çocukları öksurtmeye başladı. Bu ürün ayıplı mal kapsamına girermi

    1. Merhabalar, bilirkişi incelemesinden geçmeden yorum yapmamız mümkün değildir. Bilginize..

  19. 5 ay önce televizyon aldım. Tv de elektronik bir sorun var. Servisi çağırdım gelip baktılar. Bir takım işlem yaptılar ve sorun devam ederse servise götürmemiz gerektiğini söylediler. Aynı arıza tekrarladı. Ürün ayıplı mal sınıfına girer mi. Ne yapmam gerekir. Saygılarımı sunar iyi çalışmalar dilerim.

    1. Merhaba, Evet, muhtemelen girer. Parasal sınıra dikkat ederek tüketici hakem heyeti veya tüketici mahkemelerine başvurabilirsiniz. Bilginize…

  20. Merhaba ,

    Samsung marka Tv aldım, ancak kurulum aşamasında çizikler olduğunu gördüm ve tutanak tutuldu. ayıplı mal olarak sayılıyor mu?
    firma ürünü alacağını, yenisi var ise göndereceğini yok ise para iadesi yapacağını söyledi. para iadesini kabul etmek zorunda mıyım ? hangi haklarımı kullanabilirim. detaylı bilgi verirseniz sevinirim.
    teşekkürler şimdiden.

    1. Merhaba, Evet ayıplı mal sayılacaktır. Para iadesi, değişim, onarım, bedelde indirim haklarından istdiğiniz birini kullanabilirsiniz. Para iadesini kabul etmek değilsiniz, firmayı ürün değişimi için zorlama hakkınız vardır teorik olarak. Ancak firma değişimi sağlamaz ve para iadesinde ısrarcı olursa, konuyu tüketici mahkemesinde (parasal sınıra göre tüketici hakem heyetinde) çözmeniz gerekcektir. Bilginize…

  21. Merhabalar , Türkiyenin önde gelen firmasından ağustos 2018 de yatak aldım.ilk 6 ay herhangi bir problem yaşamadım.6 aydan sonra bel ağrılarım,boyun ağrılarım,omurga ağrılarım,karın bölgesi ağrılarım artmaya başladı.Tabiki ben bunun yataktan olabileceğini anlamadım.ilk zamanlar yavaş yavaş olan ağrılarım 15.05.2018 tarihine doğru daha çok artmaya başladı ve son 20 günde ise 4 defa acil polikliğine gittim.bunu firma yetkililerine söylediğimde ise servis gönderdiler ve servisin düz tahtayla sadece yatağın üstünde yapmış olduğu muayene ile yatakta herhangi bir sorun olmadığını söylediler ve hijyen ürünlerinde iade ve değişim olmadığını söylediler.bende tüketici hakları hakem heyetine malın yenisi ile değiştirilmesi hizmetin yeniden görülmesi başlıklı şikayette bulundum.bundan sonraki yapmam gerekenler ve hijyen ürünleri de olsa böyle bir malın iadesi ya da başka bir model ile değişimi nasıl olur? yardımcı olursanız sevinirim.

  22. 10 gün önce bir dış giyim ürünü satın aldım boyu uzun geldiği için mağazada ölçüsü alınıp terziye gönderildi üç gün sonra gidip aldığımda ürünün tadilatı yamuk, istediğim ve satın aldığım model gibi değildi bu ayıplı ürüne girer mi acaba? Nasıl bir yol izlemeliyim? Mağazaya gittiğimde şu an yetkili birisi yok bayramdan sonra gelirseniz ne yapılabileceğine bakalım dediler. Mağazaya gittiğimde tartışma çıkarmak istemiyorum

  23. Merhaba Hepsiburada dan aldığım dolabin kapağı kırık çıktı ama kargocu tutanak tutmadığı için iade yapamayacağımızı söylüyorlar bu ürün ayıplı sayılmaz mı?? Lütfen acil cevap verin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir