UÇUŞ İPTALLERİNDE YOLCU HAKLARI

6360682043939961571135400114_Cancelled Flight

Uçuş iptali durumunda yolcuların mağduriyetinin giderilmesi adına bir takım haklar getirilmiştir. Olağanüstü haller (doğal afetler, meteorolojik şartlar, güvenlik riskleri vs.) haricinde uçuş iptali gerçekleştiğinde, Sivil Havacılık Yolcu Yönetmeliği’nde sayılan haklar gündeme getirilebilecektir.

Bu haklardan ilki; havayolu firmasından bilet ücretinin tamamının ödenmesinin talep edilmesidir.Eğer uçuş iptali sebebiyle yaşanan gecikme, seyahati anlamsız kılacak bir boyuta taşıyorsa bilet ücretinin tamamı talep edilebilir.Bir diğer hak ise; benzer taşıma şartları ile olabilecek en erken fırsatta varış yerine giden bir başka uçuşta yer sağlanması veya yolcu ile görüşülerek yolcunun da uygun göreceği ve boş koltuk da bulunan başka bir uçuşta yer sağlanmasıdır. Eğer, uçuşun gerçekleşeceği şehirde birden fazla havalimanı mevcutsa, uçuşu icra eden havayolu firması, o şehirdeki diğer bir havalimanına gerçekleşen bir uçuş teklif ediyorsa, havayolu firması yolcunun uçuşunun olduğu esas havalimanına veya yolcu tarafından kabul edilen başka bir noktaya uçuştaki transfer masrafını da karşılamakla mükelleftir.

En erken fırsattaki ilk uçuşta yer sağlanması tercih edilirse bekleme süresine bağlı olarak; iki ya da üç saatlik bir gecikmede içecek ikramı, üç ila beş saat aralığında veya beş saati aşan gecikmelerde içecek ve yemek (gerekirse ara öğünler) ikramı, bir veya daha fazla konaklamanın gerektiği hallerde ise otel veya uygun konaklama tesislerinde konaklama ve havalimanı ile konaklama tesisi arasındaki ulaşımın ücretsiz olarak sağlanması talep edilebilecek haklar arasındadır. Bunların yanısıra yolculara süre sınırlaması olmaksızın ve ücretsiz olarak 2 telefon görüşmesi, e­posta gönderimi, faks kullanımı gibi hizmetler de sunulmalıdır. Bunların dışında yolcular, uçuşun iptalini öğrenme tarihlerine paralel olarak değişen sabit bir tarife ile belirlenmiş bir maddi tazminat talebinde de bulunabilirler.

Yukarıda belirtilen tüm haklar doğrudan havayolu şirketlerine karşı öne sürülebilir. Söz konusu talepler havayolu şirketleri tarafından değerlendirilmediği takdirde, yolcuların şikayet hakkı bulunur.

                                                                                                                                    Hukuk Desteği

 

iletisim: [email protected]

2 thoughts to “UÇUŞ İPTALLERİNDE YOLCU HAKLARI”

  1. Fransa uçak biletim uçağa 2 saat kala iptal edildi ve mağduriyet yaşadım. Bu konuda bana yeni uçak bileti vermeyi teklif ettiler. Ben kabul etmedim . Tazminat almam konusunda bana yardımcı olabilir misiniz ?
    Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir