VELAYET HAKKI OLAN TARAF YER DEĞİŞTİRİRSE NE OLUR?

velayet-davasi-nasil-kazanilir-bosanmadavasiorg

Daha önceki yazılarımızda velayetin değiştirilmesi (Bkz.ilgili yazımız…), boşanma davası sırasında doğan çocuğun velayeti (Bkz.ilgili yazımız…),  veli kavramı (Bkz.ilgili yazımız…) konularına değinmiştik. Bu yazımızda ise velayet hakkı olan tarafın yer değiştirmesine değineceğiz.

Boşanma davası açıldığında mahkemenin çocuğun korunması ve bakımı için gereken önlemleri re’sen alması gerekmektedir. Davanın sonunda velayet hakkı, çocuğun üstün menfaatlerinin gözetilmesiyle eşlerden uygun olanına verilecektir. Daha sonra çocuğun menfaati tehlikeye düştüğünde ya da zedelenme ihtimali bulunduğunda, hakim çocuğun korunması için gerekli önlemleri alacaktır.

Kural olarak, velayet hakkı kendisinde olan ebeveyn yer değiştirirken, il değiştirirken diğer ebeveynden izin almak zorunda değildir. Dolayısıyla velayet hakkı olan şahsın yer değiştirmesi diğerinin rızasına bağlı olmamaktadır fakat, diğer ebeveynle kişisel ilişki tesisini de engelleyecek hareketlerden kaçınılması gerekmektedir. Türk Medeni Kanunu’nun (“TMK”) 183. maddesinde, anne veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere yerleşmesi yahut ölmesi gibi yeni durumların ortaya çıkması halinde hakim, re’sen veya ana ve/veya babanın talebi üzerine gerekli önlemleri alacaktır.

TMK madde 183: “Ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması halinde hakim, re’sen veya ana ve babadan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alır.”

Anılan hüküm uyarınca, velayet kime verilmişse onun başka bir yere taşınması çocuk açısından değerlendirilir ve velayetin anneden/babadan alınarak diğer ebeveyne verilmesinin çocuğa daha faydalı olacağı kanaatine varılırsa, velayetin değiştirilmesine karar verilebilmektedir. Bu da velayetin değiştirilmesi davası açılmasıyla mümkün olabilmektedir.

Velayetin değiştirilmesi davası belirli bir süreye bağlı değildir. Çocuğun menfaatinin gerektirdiği anda velayet hakkı sahibi olan veya olmayan anne/baba tarafından açılabilmektedir. Yargıtay’ın da kabul ettiği görüş bu olmakla birlikte, velayet hakkı bulunan anne/babanın çocukla beraber yer değiştirme isteği, velayet hakkı kullanımının doğrudan sonucudur. Bununla beraber her olay kendine özgü değerlendirileceğinden, velayetin değiştirilmesi davasında her olay için farklı hukuki yorumlamalar yapılabilecektir.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2003/3841 Esas, 2003/5046 Karar, 8.4.2003 Tarih: “…Velayetle ilgili kararlar teknik anlamda kesin hüküm teşkil etmez. Değişen şartlar karşısında tadil edilmesi, düzenleme yapılmamışsa yeniden hüküm oluşturması her an için imkan dahilindedir…

                                                                                                    Hukuk Desteği

iletisim: [email protected]

35 thoughts to “VELAYET HAKKI OLAN TARAF YER DEĞİŞTİRİRSE NE OLUR?”

  1. Merhaba esimle 2018in ocak ayinda anlasmali sekilde bosandik nafaka talep edemeyim diye 2015 dogumlu oglumun velayetini kendisine vermemi istedi ve bu sartla boşanmayı kabul etti ve oglumu benden ayirmayacagini soyledi bende velayeti kendisine verdim mayis ayinda yeniden evlendim ve ogluma devamli olarak ben baktim kendisi gormek istedigi zaman goruyor ve yatili olarak aliyor oglumun velayetini geri alabilmem mumkun mu. Yasal haklari bana gecsin benim ikamet ettigim mahalllede okula krese vs gidebilsin istiyorum su an maddi durumum eski esiminkinden daha iyi vedaha iyi koşullarda bakiliyor babasi calistigi icin onunla vakit geciremiyor cocugu aldigi zaman telefonla bile gorusemiyorum ve velayeti kullanarak benden olabildigince kaciracagini dusundugum icin korkuyor ve en azindan hukuki yollara basvurabilmek icin velayeti almak istiyorum mumkun mu

    1. Merhabalar, Velayetin değiştirilmesi davası açabilirsiniz. Velayeti boşanırken kendi isteğinizle vermiş olmanız, velayetin değiştirilmesini talep etmenize engel değildir. Bilginize…

    2. Ben iki kizimi alip sehir disina gitcem orda tekrar bir evlilik yapacam velayetleri benim uzerimde acaba bosandigim kadin bu konu hakkinda velayet davasi acabilirmi yada onun izni olmasi sarrtmi

      1. Merhaba.
        Ortak velayet kapsamında (çocuk annede kalacak tabi) anne , babadan habersiz adres değişikliği yapabilir mi. Yaparsa babanın ne gibi bir yaptırımı olabilir, ne yapmalı ?

    3. Merhaba ben eski eşimden 2019 yılında boşandık, ortak bir erkek çocuğumuz var velayet annede der. Oğlum şuan 8 yaşında ve ben oğlumla her ayın 1. Ve 3. Haftasonu alma hakkım var, eski eşim şehir değiştirmeyi düşünüyor isteğe bağlı bir tayin yani keyfi ve benim bu şartlarda çocuğu görme imkanım olmayacak, bu sebeple tayin isteyip gidebilir mi, gitmesi durumunda dava açabilir miyim, dava etme durumunda mahkemenin bu tarz olaylara bakış açısı nasıl oluyor,

    4. 11 yaşında kızım var velayati bende ama annesini görmek istemiyor icra gitmiş annesi memurlar gelecek kizimda annesini istemiyor zorla götürürlermi icra memurları annesine bilgi verirseniz sevinirim

  2. Merhaba bu yıl 10.sınıfa baslayaçak olan kızımın velayeti bende ancak kendisi annesinden yaşamaya karar verdi ben il dışındayım bulunduğu ilde okul kaydı yapılamıyor adres benim yanımda olduğu için adres degisemiyrz velayet bende bunun bir yolu varmı vekaletname versem okul kaydı veya adres değişikliği yapılırmı bir cvp arıyorum. ..

    1. Merhabalar, 1 yasinda cocugun velayetinin anneden alinabilmesi cok zor bir ihtimaldir, cocugun menfaatine aykiri, cok onemli hususlarin varligi halinde mumkun olabilir ancak baska sehre tasinma sebebiyle velayet hakki anneden alinmaz. Bilginize…

  3. Merhaba, ben 2018 yılında esımle ayrıldım 2015 dogmlu oglm var. Suan baska bırıyle evlenme dusuncesındeyım ve samsunda ıkamet edıyor oraya tasınmak ıstıyorum. Babasında ayın 1. Haftası ve 3. Haftası cumattesı gunlerı sabah 10.00 aksam 18.00 saatlerı arasında gorusuyor. Yatılı kalma yok. En son 5 ay once aldı sımdı duzenlı olarak almaya basladı. Ben samsuna tasınmak ıstersem velayetını almak ısterse kendısı daha onceden uyusturucu kullanıyordu kayıtlarda da bu bılgıler var davaları olayları amatem yatısı vs. Gıbı. Suan kullanıyormu bılmıyorum boyle bır durum olsa velaleyet davası acma hakkı oluyormu cocugumun babaya verılme olasılıgı nedır bılgı alabılırmıyım ?

    1. Merhabalar, velayet davası açılabilecektir. Mahkeme çocuğun yararını göz önünde tutarak karar verecektir. Bilginize..

  4. Merhaba.
    Ben eşimden iki yıl önce ayrıldım.
    Üç yaşinda erkek cocugum var.
    Ve çocugumun velayeti annesine verildi.
    Fakak fiilen cocuguma ben bakıyorum.
    Hasta oldugunda isimden izin alip ben yaninda kaliyorum.
    Annesi iki hafta bir almak istedigi zaman gelip kafasina göre alıyor…
    Velayet onda oldugu icinde rahat davraniyor..
    Bazen bir ayda bir aliyor…
    Cocugumda zaten annesine geldiginde ona gitmek istemiyor…
    Ağlayarak gidiyor…
    Zaten annesini tanimiyor…
    Resmi olarak velayet davasi acsam kazanabilirmiyim…

    1. Merhabalar, velayet davası sonucunu öngörmemiz mümkün değildir. Fakat velayet hakkı sahibinin iddia ettiğiniz davranışları açacağınız davada delil olarak kullanmanız halinde size fayda sağlayacaktır. Bilginize..

      1. Davayı kaybederim korkusu var.Bu yüzden acmak istemiyorum.
        Fiilen ben bakıyorum.
        Annesi iki hafta bir yada bir haftada bir,ya görür yada görmez.
        Çocugum iki hafta önce çok hastalandı.
        Hastaneye yatirdim.
        İnan isten izin alip gelmedi bile.
        Ben izin aldım ben baktım halasıyla birlikte.
        Kendisi yarim saatligine ziyarete gelip gitti.
        Hasta belgelerim hepsi elimde var.
        Bir kuruşta hastahane masrafi talep etmedim.
        Maddi manevi bizzat herseyimle kendim ilgileniyorum.
        Hafta sonu gelmediği vakitlerden birinde,arkadaşıyla meyhaneye gitmiş.kendi içermi içmezmi bilemem.
        Benide ilgilendirmez.
        Ama oğlunu görmeye 3 yaşındaki çocugunu görmeye gelmedi…
        Ogluma o baksaydı ve oglum onu isteseydi inanin ben dava açmak asla düsünmezdim.
        Fiilin baktigim evladim velayetini resmi olarakta almak istiyorum.Hakkim olarak..
        Ne yapmam gerek..
        Gelmedigi günleri not alsam davada sürecinde bir işe yarar mı…Yardımcı olursaniz sevinirim

        1. Bazen iki ay bir kafasına gore beni tehdit ediyor.oglumu alicam diye.Bende bakalirsen al dedim.Ama gelip almadı.Krese yazdiricam dedi.Sonra aradi kreş tadilattaymış dedi.yıl başından sonra alicam dedi…3 hafta oldu ses soluk yok.Boşandigimizda iki ay onda kaldı.ama iki ay içinde de,haftanin 3 yada 4 günü hep bendeydi…Sonra ablası al bu çocugu dedi..bizi istemiyor bakamiyoruz dedi..Bende velayetiyle alirim dedim.Velayeti bosver annesi daha almaz dedi…Bakamiyor zaten dedi..Geceleri baba diye ağliyomuş…Bende aldım sonra ve ben bakiyorum.Ben uyutuyorum.Altini ben bezliyorum..Gecen cocugumu alicam ben bakicam dedi…Ablasina söyledim…Nasil bakicak bu cocuğa diye…Oda bakamicak dedi..Alsin istedigini yapsin dedi tekrar gelip birakir zaten dedi…
          Oglumu bu durumdan kurtarmak istiyorum.Dedigim gibi…O kadinin annelik yapacagini bilesem verirdim.Oglum annesini istese verirdim dusunmeden…
          Ama tam tersi bi durum var..
          Rica ediyorum ne yapmam gerek yardim edin..
          Krese yazdışmış cocugumu ilk aylarda onda kaldıgında,kreşte yapamamış bu cocuk..Kresin pedagogu kimde mutluysa ona verin çocugu demis.Sonrada ben aldim zaten..

  5. Merhaba
    2012 yılında evlendim 2013 yılında bir oğlumuz oldu ve o sene ayrıldık. Mahkeme doğal olarak velayeti anneye verdi. Benden hiç bir maddi beklentisi yoktu ancak mahkeme yine de 300 lira gibi bir nafaka bağladı. Ben aynı sene başka şehire (Kocaeli) taşındığım ve maddi durumum çok kötü durumda olduğu için ne nafakamı ödeyebildim ne de bir daha çocuğumu görebildim. Şimdi evlendim yine bir çocuğum ve düzenli bir hayatım var. Çocuğumu görmek için hiç bir şekilde irtibat kuramıyorum. Eski eşimin de nişanlandığını ve Sivas’a yerleşeceğini öğrendim. Oğlum 7 yaşını geçti. Benim bu şartlarda izin verseler bile Sivas’a gidip gelmem imkansız. Velayet davası açsam sonuç alabilir miyim ya da nasıl görebilirim lütfen yardımcı olun.

    1. Merhabalar, çocuğun velayetinin kimde kalacağının belirlenmesindeki en önemli husus çocuğun yararı olarak ifade edilmiştir. Velayet sahibi olacak kişinin ekonomik imkanları, çocuğun ahlaki ve psikolojik gelişimi değerlendirilecektir. Bilginize..

  6. Merhabalar, Yaklaşık 13 yıllık evliyiz ve bir ay kadar önce boşanma kararı aldık. 9 ve 11 yaşlarında iki çocuğumuz var. Ben çocukların gelecekleri için daha verimli olacağı için ve eşimin annesinin daha önce bir çocuk katili olduğunu bildiğim için eşimde kesinlikle annesi ile yaşayacağını bildiğim için, Çocuklarımın annesinde kalmasına gönlüm hiç razı değil. Orda kaldıkları her gün anneanneleri çocuklarıma birşey mi yapacak kaygısı ile yaşamak istemiyorum. Maaş gelirim eşimle aynı durumda ve üzerime kayıtlı fazla sayıda arazi var. Tüm bu durumlar göz önünde bulundurularak ben iki çocuğumunda velayetini alabilir miyim. Şimdiden teşekkür ederim.

    1. Merhabalar, velayet hakkının kime verileceğinin belirlenmesinde en önemli husus çocuğun üstün yararıdır. Çocuğun üstün yararının belirlenmesinde velayet sahibi olacak kişilerin ekonomik durumları da incelenmektedir. Hakim çocuğun üstün yararını göz önüne alarak karar verecektir. 0-6 yaş aralığından büyük çocukların annelerine bağımlılığın daha az olduğu için babanın velayet hakkını elde etme ihtimali daha yüksektir. Bilginize..

    2. Merhaba 10 yaşında yüzde 87 engel oranı olan bir oğlum var 2 yıl önce boşanma davası açtım son mahkeme için gün verildi oğlumun geçici velayeti bende, babasının velayeti alma söz konusu olabilir mi ?

      1. Merhaba, 10 yaşında engelli bir çocuğun velayeti, çocuğun menfaatini önemli ölçüde etkileyen bir husus yoksa, çok yüksek ihtimalle anneye verilecektir. Bilginize…

  7. velayeti bende (annede) olan 10 yaşında engelli bir oğlum vardır. engelli araç alımı için babasının iznine gerek var mıdır? Eğer gerek yok ise daha sonra alınan araç üzerinde hak iddia edebilir mi?

    1. Merhaba, Hayır, velayet hakkına sahip olmayan ebeveynin iznine ihtiyaç yoktur. Daha sonradan hak iddia edemez (miras hükümleri hariç). Bilginize…

    2. Merhaba benim de engelli bir oğlum var soyadından başka hiç bir yararı yok o yüzden onun iznine ihtiyacınız yok
      Geçmiş olsun Allah size bağışlasın 🙂

  8. Merhaba
    2012 doğumlu bir kizim var veleyeti annesinde
    İstanbul da oturuyoruz ikimizde
    Annesi evlenme kararı almış il dışına tasinicakmis
    Ve ben çocuğumun başkasının yanında uzak bir yerde kalmasını istemiyorum
    Velayet davası açsam şansım nedir

    1. Merhabalar, Evlenme, il veya ülke değişikliği yapma gibi sebepler velayet hakkının değişmesi için geçerli nedenler değildir. Ancak 8 yaş velayet davalarında idrak yaşı olarak kabul edildiğinden olası bir davada çocuğun fikri de sorulur. Çocuğunuz sizinle kalmayı tercih ederse, hakimin velayet hakkını değiştirme ihtimali doğacaktır. Tabi hakimin kararı yalnızca çocuğun kararına bağlı değildir, velayeti etkileyecek her bir olay, olgu tek tek değerlendirilir. Bilgilerinize…

  9. Merhaba eşimle 5 yıl önce ayrıldık, iki kızım var 15-16 .
    Velayet bende, şehir dışına gideceğim İstanbul’da yaşamaya maddi gücüm yok, baba gidemezsiniz izin vermem diyor, ama nafakada çocuk başına 200 TL ödüyor. Kendisi evli anne babamın yanına gideceğim ne yapmalıyım..

  10. Merhabalar esimle 2019 yilinda ayrildik suan 3 yasimda kizimim velayeti bende. Ama mahkeme karari degilde cani isteyince görmek yatılı kalmasını istiyor cocuk yarari icin göz yumuyorm ama daha once izinsiz şehir disina çıkardı ve gayri resmi bir birlikteli var bu skeild çocuğumun onda yatılı kalmasini istemiyorum. Velaydavasi açıp tekrar almamasi icin bunlara goz yumuyorm ne yapabilirim???

  11. eşimle 2017 yılında boşandık. kızım şu an 6 yaşında. boşanırken kızımı istediğim kadar göreceğim hususunda avukatlar önünde söz verdi. kızıma haftanın 3-4 günü ben bakıyorum. şimdi beni şehir değiştirmekle tehdit ediyor ve hiçbir hakkımın olmadığını söylüyor. bu durumda ne yapılabilir?

  12. Merhaba, 2018 de anlaşmalı olarak boşandık. 8 yaşında bir kızım var. Benimle kalmak istiyor. Annesi de evlendi ve kızım annesinde kalmak istemiyor mecburen anneannesine bırakıyorlar. Onlar İstanbul’dalar ama ben işim ve ailemden dolayı Van’da kalıyorum. Şuan evlenmedim ve evlenmeyi de düşünmüyorum. Kızımı yanıma alıp ona bakmak istiyorum. Sizce farklı şehirde olmam davayı etkiler mi?

  13. Başka biri ile ewlenmek için adres degıstırdım bu yuzden oglumun adresı de benımle aynı adrese geldı velayetı bende oldugu için oğlumu yanıma alsam karsı taraf dava açabilirmi

  14. Merhabalar;
    Ortak velayette taraflardan biri çocuğu alıp başka bir şehre taşınabilir mi ?

    1. Merhaba 11 yaşında oğlumun velayeti bende.ben ilde oturuyorum babaanne dede ilçede.cocuk benim yanımda fakat ilçeye gidip babaanne dede ile yaşamak istiyor.okul için naklini isticem.ama nüfustan sadece çocuğun adresini taşıyabiliyor muyum okul vs icin

  15. Merhaba eşimle çekişmeli boşanma halindeyiz 2 çocuğumuz var 6 yaşında oğlum 2bucuk yasinda kizim. Çekişmeli dava açıp kızımı alicam diyor, ayrılma sebebimiz cocuklarimin gözü önünde bana şiddet uygulaması. Izmirde yaşıyorduk ancak anne baba ve cocuklarimla birlikte konyaya tasinacagiz böyle bir durumda mahkeme cocuklarimdan herhangi birini babaya verir mi yardimci olabilir misiniz

  16. 5 yaşında oğlum var ve velayeti annesinde. Annesi, hayatına gelişigüzel birilerini alıp duruyor. Bu adamları evine alıyor, evlerine gidiyor çocuk varken. Ben tepki gösterdiğim zaman da velayeti kendisinde olduğu için zaman zaman beni bununla korkutuyor. Hayatına soktuğu adamlardan biriyle sorunlu ayrıldı ve ölüm tehditleri aldı. Bu, ona bir ders olacağı yerde hemen başka biriyle daha görüşmeye başladı ve onunla flört halinde şu an. Bu durum velayet davasını nasıl etkiler?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir