GAİPLİK

Ölüm tehlikesi içinde kaybolan veya kendisinden çok uzun bir süre haber alınamayan bir kimsenin ölümü hakkında kuvvetli ihtimaller bulunuyorsa hakkında gaiplik kararı verilebilir.

Gaiplik kararı iki hal için verilebilir ve her iki hal için de uygulanacak süreler farklıdır:

  • Ölüm tehlikesi içerisinde kaybolma
  • Uzun süre haber alınamama

Ölüm tehlikesi içinde kaybolan kişi için, ölüm tehlikesinin üzerinden bir yıl geçmiş olması gerekmektedir. Ölüm tehlikesinin farazi olmaması aranır, somut ve öngörülebilir bir ölüm tehlikesi olmalıdır. Ölüm tehlikesi içinde kaybolan kişi için bir yıllık sürenin dolmasıyla birlikte, hakları bu ölüme bağlı olan kişiler tarafından gaiplik başvurusu yapılır.

Uzun süre haber alınamayan kişi için ise, en son haber alınma tarihinden itibaren 5 yıl geçmiş olması gerekir. 5 yıllık haber alınamama süresi kesilmemiş olmalıdır, eğer 5 yıl boyunca kişiden hiç haber alınamamışsa ve bu haber alamamanın sonucunda ölüm olasılığı mevcutsa hakları bu ölüme bağlı olan kişiler tarafından gaiplik kararı için başvuru yapılır.

Gaiplik kararı için yetkili mahkeme kişinin Türkiye’deki yerleşim yeri; eğer Türkiye’de hiç yerleşmemişse nüfus sicilinde kayıtlı olduğu yer, böyle bir kayıt da yoksa anasının veya babasının kayıtlı bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemeleri’dir.

Mahkeme, gaipliğine karar verilecek kişi hakkında bilgisi olanları belirli bir sürede bilgi vermeleri için usulüne göre yapılacak ilanla çağırır, bu süre ilk ilanın yapıldığı andan itibaren en az 6 ay olmak üzere belirlenir. Bu süre zarfında bilgisi olan kişilerin verdikleri bilgiler ışığında veya gaip kişinin çıkıp gelerek bulunmasıyla birlikte gaiplik istemi düşer. Ancak, ilan boyunca gaip kişi ortaya çıkmazsa veya ilanlardan bir sonuç alınmazsa kişinin gaipliğine karar verilir.

Gaiplik kararı, kişinin kaybolduğu günden itibaren hüküm doğurur. Gaiplik kararı veren mahkeme tarafından yapılan bildirim üzerine gaip kişi ölüm kütüğüne kaydolunur. Gaipliğine karar verilen kişinin ölümüne bağlı haklar, aynen gaibin ölümü ispatlanmış gibi kullanılır.

                                                                                                                                   Hukuk Desteği

iletisim: [email protected]

One thought to “GAİPLİK”

  1. merhabalar ismim yunus ben rizeliyim 1915de rusya ile savaşmak için seferberlik ilan edildi.Bizim akrabadan 26kişi ikisi benim dedemidi .Bunlar sarikamiş ALLAH,huekber dağlarind 90000 kişi arasinda donarak sehit oluyor. Bu sehitlerin cocuklari yetim kaliyor.İşin garip tarafi BUNLARA GAİP deniyor şehitlik mertebesi bile verilmiyor . SUÇLARİ VATAN SEVGİSİ OLDUĞU İÇİN Mİ? SAYGİLAR.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir