SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU’NA BAŞVURU

5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 30. maddesiyle, sigorta ettiren veya sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler ile riski üstlenen taraf arasında sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların çözümü amacıyla Sigorta Tahkim Komisyonu kurulmuştur.

Sigorta tahkim sistemine üye olan kuruluşlarla uyuşmazlığa düşen kişi, uyuşmazlık konusu sözleşmede özel bir hüküm olmasa bile tahkim usulünden faydalanabilmektedir. Dolayısıyla, sözleşmede tahkime yer verilmemişse dahi  Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurmakta sakınca yoktur.

Sigorta ettiren veya sigortadan menfaat sağlayan kişi(ler), üye sigorta kuruluşlarıyla yaşadıkları sigorta sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümü için Komisyona başvurabilmektedir(ler). Bu kapsamda, Komisyon’a başvurmadan önce sigorta sözleşmesinden doğan bir uyuşmazlığa istinaden üye sigorta kuruluşuna başvurulmuş ancak talebin karşılanmamış olması gerekmektedir. İlgili kuruluş talebe olumsuz cevap vermişse veya 15 iş günü içerisinde  hiç cevap vermemişse; Komisyona başvuru yapabilme şartı gerçekleşmiş demektir. Ayrıca Komisyon’a başvuruda bulunabilmenin bir diğer şartı da, aynı uyuşmazlığın daha evvel mahkemeye, Tüketici Hakem Heyeti’ne yahut usulen başka bir tahkime taşınmamış olmasıdır.

Komisyona başvuruda bulunmak için; uyuşmazlık tutarı 5.000,00 TL’ye kadar olan başvurular için 100,00 TL, uyuşmazlık tutarı 5.001,00 ila 10.000,00 TL arasındaki başvurular için 250,00 TL, uyuşmazlık tutarı 10.001,00 TL ila 20.000,00 TL arasındaki başvurularda 350,00 TL, uyuşmazlık tutarı 20.001,00 TL ve üzeri başvurularda en az 350,00 TL olmak üzere uyuşmazlık tutarının %1,5’u başvuru ücreti olarak Komisyon’un ilgili hesabına yatırılmalıdır.

Başvurunun kabul edilmesi üzerine hakemler; esas olarak başvuru sırasında sunulan belgeler ve dosya üzerinden karar vermektedirler, fakat gerekli görülen durumlarda duruşma da yapılabilir.

                                                                                                                      Hukuk Desteği

iletisim: [email protected]

One thought to “SİGORTA TAHKİM KOMİSYONU’NA BAŞVURU”

  1. Hepsi yalan dolan bu ulkede adaletin a si bule yok.gereken butun evraklar ve parayi yatirdigim halde karsi taraf yuzde yuz kusurlu oldugu halde gene davam red edildi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir