EVLENDİKTEN SONRA MAL REJİMİ SÖZLEŞMESİ YAPILIR MI?

Türk Medeni Kanunu’na (“TMK”) göre eşler aralarında özel olarak başka bir rejim kararlaştırmadıkları müddetçe, evlilikte yasal olarak edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanmaktadır. Edinilmiş mallara katılma rejimi ise, edinilmiş mallar ile eşlerden her birinin kişisel mallarını kapsamaktadır. Eşler tarafından tercih edilebilen bir diğer mal rejimi ise mal ayrılığı rejimidir. Mal ayrılığı rejiminde eşler kendi malvarlıkları üzerindeki haklarını tek başlarına kullanabilmektedirler.
TMK madde 203: “Mal rejimi sözleşmesi, evlenmeden önce veya sonra yapılabilir. Taraflar, istedikleri mal rejimini ancak kanunda yazılı sınırlar içinde seçebilir, kaldırabilir veya değiştirebilirler.”
Eşlerin mal ayrılığı rejimine geçebilmesi için mal rejimi sözleşmesi yapması gerekmektedir. Mal rejimi sözleşmesi, evlenmeden önce veya sonra yapılabilmektedir; fakat belirtilmelidir ki mal rejimi sözleşmesi, yalnız ayırt etme gücüne sahip bireyler tarafından akdedilebilmektedir. Eşlerden biri ayırt etme gücüne tam olarak sahip değilse mal rejimi sözleşmesinde yasal temsilcinin imzası aranmaktadır.

Mal rejimi sözleşmesinin evlenmeden önce veya sonra yapılabildiğini yukarıda ifade etmiştik. Taraflar, evlenme başvurusu anında da yazılı olarak mal ayrılığı rejimini seçtiklerini belirtebilmektedirler.

Bunun dışında, TMK madde 206: “Haklı bir sebep varsa hâkim, eşlerden birinin istemi üzerine, mevcut mal rejiminin mal ayrılığına dönüşmesine karar verebilir. Özellikle aşağıdaki hâllerde haklı bir sebebin varlığı kabul edilir:

1. Diğer eşe ait malvarlığının borca batık veya ortaklıktaki payının haczedilmiş olması,

2. Diğer eşin, istemde bulunanın veya ortaklığın menfaatlerini tehlikeye düşürmüş olması,

3. Diğer eşin, ortaklığın malları üzerinde bir tasarruf işleminin yapılması için gereken rızasını haklı bir sebep olmadan esirgemesi,

4. Diğer eşin, istemde bulunan eşe malvarlığı, geliri, borçları veya ortaklık malları hakkında bilgi vermekten kaçınması,

5. Diğer eşin sürekli olarak ayırt etme gücünden yoksun olması. Eşlerden biri ayırt etme gücünden sürekli olarak yoksun ise, onun yasal temsilcisi de bu sebebe dayanarak mal ayrılığına karar verilmesini isteyebilir.

                                                                                                                                                        Hukuk Desteği

iletisim: [email protected]

21 thoughts to “EVLENDİKTEN SONRA MAL REJİMİ SÖZLEŞMESİ YAPILIR MI?”

  1. Merhabalar ben 6 yıllık evli bir bayanım söyle bir konu danışmak istiyorum benim ailem bana ev almak istiyor ancak eşim ile boşanma gibi bir durum olduğunda üzerimde olan mal varlığına ortak olmaması için ne yapmam gerekmektedir.

    1. Merhabalar, geçmişe yönelik mal ayrılığı sözleşmesi yapılamaz. Bugün yaparsanız, bugünden sonrasını kapsar. Eğer evi almadan önce aranızda mal ayrılığı sözleşmesi yaparsanız sözleşmenin yapıldığı tarihten itibaren mal varlığınıza ortak olamayacaktır. Bilginize..

  2. Mrb eşimin 2 esiyim ilk eşinden 1oğlu var bizim cocugumuz olmadi ilk eşinden 20 yil oldu ayrılalı bir ev ve arabasi var biz evlenmeden önce alınmış evi ortak tapu yapmak istiyoruz notere vasiyetname yaptirmak icin gittik çözüm olmayacagi soylendi nasıl bir yol izlemeliyiz yardimci olursaniz mutlu olucaz

  3. Merhaba 7yillik evliyim ve boşanmayı düşünüyorum.esimin sürekli borç yapıp onu ödemekten sıkıldım.korkum boşanma olana kadar yine yapmasi.ve zorluklarla aldığım arabayı boşanınca yarısını ona vermek zorunda kalmak istemiyorum zaten yıllardır borcunu ödemekten bıktım kendisi calismiyor.nasil bir yol izlemek lazım nerede yaptırabilirsiniz mal ayrılığı sözleşmesini

    1. Merhabalar, Geçmişe yönelik mal ayrılığı sözleşmesi yapılamaz. Bugün yaparsanız, bugünden sonrasını kapsar. Boşanma davası açtığınız zaman mallara tedbir konulmasını talep edebilirsiniz. Bilginize..

    2. Aynı sorun bende de var. Mal rejimi sözleşmesş yapsam 10 ay oldu evi aldık kredi ödüyorum. Eve ortak olur mu olmaz mı.

      1. Merhabalar, geçmişe yönelik mal ayrılığı sözleşmesi yapılamaz. Bugün yaparsanız, bugünden sonrasını kapsar. Bilginize..

  4. Merhaba 10 yillik evliyim evlenmeden once mananın borçlarını miras olarak kabul etmiştim eşimle evlilik sözleşmesi yapsak ve bütün haklarından feragat etsem alacağı mülke zarar gelirmi

  5. Ben eşimin ikinci evliliğim önceki eşi ona tazminat kazanmış borcu var ev almak istiyorum ailemin yardımıyla acaba alacağım evi önceki icra borçlarından dolayı alislami sizden fikir bekliyorum

    1. Merhabalar, eşinizin borcundan dolayı herhangi bir sorumluluğunuz bulunmamaktadır. Bilginize..

  6. Mrhaba ben eşimle bosanmak uzereyim ev alip öyle ayrılicaz alicagimiz evi ben ödiyecem ve ortak olmasini istemiyorum tapuyu üzerime alırken ne yapabilirim? Bilgi için teşekkürler

    1. Merhabalar, başka bir mal rejimi kararlaştırılmadığı müddetçe kanunun var saydığı mal rejimi edinilmiş mallara katılma mal rejimidir. Bilginize..

  7. Merhaba, Eşimin Vergi Borcundan Dolayı yakında Hesaplarına E-haciz Konacak vergi borcu çıkmadan Önce eşimin bir miktar birikimini benim banka hesabıma göndermişti aylardır benim hesabımda vergi borcu çıktıkdan sonra Miktarı Ödeme dururmu olmadığından dolayı büyük ihtimal E-haciz olucak Sonunca icralık olucak bu sebepten dolayı benim Banka hesabıma el koyarlarmı Eşim bana EFT yapmıştı hesabındaki parayı

    1. Merhabalar, eşin borcundan dolayı diğer eşin banka hesaplarının haczedilmesi mümkün değildir. Bilginize..

  8. Merhabalar 7 senelik evliyim eşimin biz evlenmeden önceki borlarından dolayı ben bankaya para atamıyorum üstüme ev araba vs alamıyorum şimdi bir evlilik sözleşmesi yapsak ve eşimin borçlarından dolayı haciz konsun istemiyorum bunun için şimdi bir sözleşme yapabilir miyiz acaba

    1. Merhabalar, eşinizin borcundan dolayı sorumluluğunuz bulunmamaktadır ve mal ayrılığı rejimi sözleşmesi yapmanız mümkündür. Bilginize..

  9. Merhabalar
    4 yıllık evliyim ve boşanmak üzereyiz evlilikten önceki üzerimdeki mal da hakkı yok diye biliyorum ve evlendikten sonraki alinan mallar için evlilik sözleşmesi yapsak evlilik sonrasi alinan mallardan boşanma durumunda hiç bir hak talep etmeyecegim diye olur mu acaba?

    1. Merhabalar, evlendikten sonra da eşler mal ayrılığı rejimine geçebileceklerdir. Bilginize..

  10. Evlenmeden önce kendime ev aldım eşimle 2017 de evlendik..eşim evlilik icinde yüklü bir miktarda senete imza atmış eşimin borcundan sorumlumuyum.kendi adıma tapusu olan evime haciz ipotek gelirmi yada alacakli kişi tarafindan satışa çıkartabilirlermi?evlenirken sözleşme hiç birşey yapmadık borcundan dolayı bana birşey olurmu?alacaklı kişi benim tapulu evimden hak talep edebilirmi?tapulu evime haciz gelirmi lütfen yardımcı olursanız sevinirim tşkler..

  11. Mal ayrılığı sözleşmesini evlilikten 10 yıl sonra yapıldığında evlilik sırasında edinilmiş mallar sözleşme içerisinde hisse oranlarını belirlemek suratiyle tasviyesi ve yine sözleşmede sözleşme yapıldığı tarih itibariyle tarafların birbilerinden nakti alacağını olmadığını belirtmek suretiyle mal ayrılığı sözleşmesi yapmak mümkünmü.

  12. Merhaba, biz eşimle 13 yıllık evliyiz. eşimin ilk evliliğinden olan 2 kızı var (benimde 2 kızım var bu evlilikten olan) ve biz bir ev aldık . ben çalıştım biriktirdim eşim öyle zar zor bir ev aldık. bu evi kızlarımın üzerine yapmak istiyorum ve diğer ilk evliliğinden olan kızları bu aldığımız evden haklarının olmasını istemiyorum sadece kızlarımın olsun nasıl bir yol izlemeliyiz. Lütfen bana çok acil cevap verebilirmisiniz. Teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir