TRAFİK CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Ttrafik cezası ile ilgili görsel sonucurafik kuralları kamu düzeninin sağlanması için bir gereklilik olup; uyulmadığı takdirde ilgili görevliler tarafından cezai işlem uygulanır. İşte bu cezai işlemlerden biri olan trafik cezalarına gelen zamlarla birlikte her yıl sürücüler maddi anlamda kayıplar yaşamaktadır. Eğer hakkınızda kesilen trafik cezalarının gerçekten bir trafik kural ihlalinden kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız mümkün olduğunca erken ödeyip indirimlerden faydalanabilirsiniz. Fakat size kesilen cezaların haksız bir şekilde kesildiğini düşünüyorsanız aşağıdaki hukuki yolu takip edebilirsiniz.

İlk olarak belirtmek gerekir ki adınıza kesilmiş olunan trafik cezaları 10 iş günü içerisinde tebliğ edilmelidir. Aksi takdirde trafik cezasına itiraz hakkınız doğacaktır ve bu cezaya sulh ceza mahkemesinde itiraz edebilirsiniz. Polisin sizi durdurarak yüz yüze verdiği trafik cezalarında 15 gün itiraz süresi bulunmaktadır. 15 günlük itiraz süresi; yüz yüze verilen cezalarda cezanın yazıldığı andan itibaren, plakaya yazılması durumunda ise tebliğinden itibaren başlamaktadır. Plakaya yazılan cezalar, ceza ruhsatınızda yazan adrese tebliğ edilir. İkamet adresinize gönderilen ceza evde bulunmadığınız takdirde muhtara teslim edilir. Bu bahsedilen son durumda 15 günlük süre muhtara bırakıldığı andan itibaren hesaplanmaktadır.

Aşağıda sayılan evraklarla birlikte haklı gerekçenizi de ileri sürerek trafik cezalarına itirazlarınızı mahkemeye sunabilirsiniz:

  • Dava Dilekçesi
  • Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının Fotokopisi
  • Trafik İdari Para Cezası Tebligatının Fotokopisi
  • Ruhsat Fotokopisi
  • Kimlik ve Ehliyet Fotokopisi

Yukarıda belirtilmiş olunan belgeler teslim edildikten sonra herhangi bir duruşmaya gerek olmaksızın dilekçede yazılan bilgilere göre karar verilmektedir. Mahkemenin sonucu ise dilekçede belirtilen adrese tebliğ edilecektir.

Son olarak  trafik cezalarına itiraz edildiği takdirde itiraz eden kişiden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Fakat Emniyet Müdürlüğü kendisini bir avukat ile temsil ediyorsa ve mahkeme tarafından itiraz değendirilip haksız olarak sonuçlandırılırsa bu durumda itirazı değerlendiren hakim vekalet ücreti ödemenize karar verebilir.

                                                                                                                       Hukuk Desteği

iletisim: [email protected]

2 thoughts to “TRAFİK CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?”

  1. Ben cezama itiraz edicem ruhsat sahibi kardeşim aracı ben kullanıyorum itiraz sürecinde ruhsat sahibimi gerekli ben itiraz edebilir miyim.

    1. Merhabalar, Ceza tutanağı kimin adına düzenlenmişse o kişi itiraz etmelidir. Bilginize…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir