ARABULUCULUK (IV)

arabuluculuk ile ilgili görsel sonucuSitemizde, Türk Hukuk sistemimize yeni giren arabuluculuk müessesesi hakkında daha önce yapmış olduğumuz temel açıklamalara Arabuluculuk I , Arabuluculuk II ve Arabuluculuk III yazılarımızdan ulaşabilirsiniz.

Arabuluculuk Ücretleri                                                          

Arabulucuların; kişilerden, aralarındaki uyuşmazlık konusunun çözümü amacıyla sunduğu yardım hizmetleri için bir arabuluculuk ücreti isteme hakkı söz konusudur. Söz konusu ücret ise, 1 0cak 2018 tarihinde yürürlüğe giren Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi’ne göre hesaplanacak olup, arabuluculuk hizmetinden yararlanan kişiler, Tarife’de belirlenenden daha düşük bir arabuluculuk ücreti kararlaştıramayacaklardır. Taraflar, aralarında bu ücretin kimin tarafından ödeneceğini ya da ücret ödeme bakımından sorumluluk oranlarını serbestçe kararlaştırabileceklerdir. Böyle bir kararlaştırmanın mümkün olmaması halinde ise arabuluculuk ücreti, arabuluculuk hizmetinin sona erdiği tarihteki Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi’ne göre belirlenecek olup ücret ödeme bakımından sorumluluk taraflarca eşit olacaktır.

İlgili Tarife’nin 7. maddesi: “(1) Konusu para olmayan veya para ile değerlendirilemeyen hukuki uyuşmazlıklarda; arabuluculuk ücreti bu Tarifenin eki Arabuluculuk Ücret Tarifesi’nin birinci kısmına göre belirlenir. (2) Konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen hukuki uyuşmazlıklarda; arabuluculuk ücreti bu Tarifenin eki Arabuluculuk Ücret Tarifesi’nin ikinci kısmına göre belirlenir. (3) Arabuluculuk sürecinin sonunda anlaşma sağlanamaması halinde, arabuluculuğun konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen hukuki uyuşmazlık olsa bile arabulucu, arabuluculuk ücretini bu Tarifenin eki Arabuluculuk Ücret Tarifesi’nin birinci kısmına göre isteyebilir.” hükmünü ihtiva etmektedir. Buna göre; konusu para olan ve olmayan, arabuluculuk faaliyeti neticesinde anlaşma sağlanıp sağlanamayan hukuki uyuşmazlıklar bakımından bir ayrım yapılmıştır. Konusu para olmayan uyuşmazlıklarda ve arabuluculuk sürecinin tarafların anlaşması ile nihayetlendirilemediği durumlarda Arabuluculuk Ücret Tarifesi’nin birinci kısmına; konusu para olan uyuşmazlıklarda ise Arabuluculuk Ücret Tarifesi’nin ikinci kısmına göre ücret belirlemesi yapılacaktır. Tarife’de yazılı olmayan haller için de, Tarife’nin birinci kısmındaki diğer tür uyuşmazlıklar için belirlenen ücret ödenecektir.

7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 3. madde 13. ve 14. fıkrasında değinildiği üzere; tarafların, arabuluculuk faaliyeti neticesinde 2 saatin altında bir sürede anlaşıp anlaşmaması farkı gözetilmeksizin her halükarda arabuluculuk ücreti, Tarife’nin Birinci Kısmında belirlenen iki saatlik ücret tutarından az olamayacaktır.

Ancak tarafların arabuluculuk süreci sonunda anlaşıp anlaşmaması, mevzu bahis edilen ücretin kimin tarafından ödeneceği noktasında bir ayrım yaratmaktadır. Tarafların arabuluculuk faaliyeti neticesinde anlaşmaları hâlinde; aralarında yukarıda bahsedildiği gibi ücretin kimin tarafından ödeneceğinin ya da ücret ödeme bakımından sorumluluk oranlarını kararlaştırmalarının mümkün olmadığı durumlarda, bu ücret taraflarca eşit şekilde karşılanacaktır. Arabuluculuk faaliyeti sonunda taraflara ulaşılamaması, taraflar katılmadığı için görüşme yapılamaması veya iki saatten az süren görüşmeler sonunda tarafların anlaşamamaları hâllerinde ise; iki saatlik ücret, devlet tarafından daha sonra yargılama gideri olarak taraflardan alınmak üzere karşılanacaktır. İki saatten fazla görüşme yapıp da tarafların anlaşma sağlayamamaları halinde ise;“iki saati aşan kısma ilişkin ücret aksi kararlaştırılmadıkça taraflarca eşit şekilde Tarifenin Birinci Kısmına göre karşılanır.”                                                                                                                            

                                                                                                                                                  Hukuk Desteği

iletisim: [email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir