MESLEK HASTALIĞI

Ä°lgili resim

Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı ya da yaptığı işin özelliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici yahut sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik durumudur. Yapılan tanımdan da açıkça anlaşıldığı üzere; meslek hastalığı, geçici ya da sürekli olabileceği gibi fizyolojik veya psikolojik de olabilecektir.

Hangi hastalıkların meslek hastalığı sayılacağı hususu, 27021 Sayılı Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği’nde düzenlenmiş olup; anılan Yönetmelik’in 2 numaralı Meslek Hastalıkları Listesi’ne göre tayin edilecektir. Yönetmelik’te belirtilen hastalıklar dışında herhangi bir hastalığın meslek hastalığı sayılıp sayılmaması hususunda çıkabilecek uyuşmazlıklar, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunca karara bağlanacaktır.

Bir meslek hastalığının klinik ve laboratuar bulgularıyla kesinleştiği ve meslek hastalığına yol açan etkenin işyeri incelenmesiyle kanıtlandığı durumlarda; bu hastalık, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunun kararı ile meslek hastalığı sayılabilecektir.

Meslek hastalığı, sigortalının işyerinde çalıştığı sırada ortaya çıkabileceği gibi işten fiilen ayrılmasından sonra da meydana çıkabilecektir. Sigortalının işten fiilen ayrıldıktan en geç ne kadar zaman sonra söz konusu hastalığın meydana çıkması hâlinde sigortalının mesleğinden ileri geldiğinin kabul edileceği hususu da yine söz konusu Yönetmelik’in 2 numaralı Meslek Hastalıkları Listesine göre belirlenecektir. Bahsi geçen konu, Liste’de yükümlülük süresi başlığı altında düzenlenmiş olup, yine bu süreler her hastalık türüne göre değişiklik göstermektedir. Yükümlülük süresi Yönetmelik’e göre: “Sigortalının meslek hastalığına sebep olan işinden fiilen ayrıldığı tarih ile meslek hastalığının meydana çıktığı tarih arasında geçen en uzun süreyi” ifade etmektedir.

Meslek hastalığına yakalandığına dair şüphesi bulunan bir kimse, yaşadığı şehirdeki Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğü’ne başvurarak meslek hastalığına yakalanıp yakalanmadığının tespitini talep edebilecektir. Zira sigortalının çalıştığı veya yaptığı işten ötürü bir meslek hastalığına tutulduğunun,  Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilen sağlık hizmeti sağlayıcılarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile dayanağı tıbbî evrakların tetkik edilmesi neticesinde Kurum Sağlık Kurulu tarafından tespit edilmesi zorunludur. Yine söz konusu Kurum tarafından gerekli görüldüğü takdirde, işyerindeki çalışma şartları ve buna bağlı tıbbî sonuçları ortaya koyan denetim raporları ile Kurum tarafından gerekli diğer belgelerin incelenmesi sonucu Kurum Sağlık Kurulu, sigortalının meslek hastalığına tutulup tutulmadığını saptayacaktır.

                                                                                           Hukuk Desteği

iletisim: [email protected]

4 thoughts to “MESLEK HASTALIĞI”

  1. Abim :0/0 51 işitme engelli kendisi şuan tekstilde calışıyor geçen sene 3 ayında sarkidioz teşhisi konuldu ilaclarla birsene kullandı 2018 3 ayında ilaci kesti doktor 3ay sonraya gün verdi 2018 6 ayında kontrollerde herşey güzel cıktı ama 3ay sonra kontrol verdi 9aydaki kontrolde hastalik tekraar nüksetti tekrar ilaç tedavini başladı bir aysonra kontrolü var sormak istediğim bu hastalıkdan dolayı malülen olma ihtimali varmı birde bu sarkidioz hastalığı neye istinaden cıkıyor benim şahsi görüşüm kumaş tozun şüphelerini yorum sormak istediğim (1) bu hastalıktan malulen emekli olma ihtimali varmi (2) bu hastalık neye istinaden çıkıyor

  2. Merhaba boyun düzleşmesi meslek hastalığı sayılırım isim gereği hergün ağır çanta kullanıyorum ve köprücük kemiği kırık

  3. Sln ben 2,3 aydan beri bi markette calişiyom kasap olarak eleman yok oyuzden yuk bende ayak bileginde 1 sinir kopmak uzere dedi doktor ve el bilegimde agrilar var ayakta ve zorlamaktan bunla ilgili ne yapim dava acarsam ne alirim

    1. Merhabalar, Dava açmadan önce Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüğü’ne başvurarak meslek hastalığına yakalanıp yakalanmadığınızın tespit edimesini talep edebilirsiniz. SGK meslek hastalığı yoktur şeklinde bir karar verirse, buna itiraz edebilir veya İş Mahkemelerinde meslek hastalığının tespiti davası açabilirsiniz. Sonuçta meslek hastalığı tespit edilmesi durumunda, hastalığın derecesi, iş göremezlik oranınız gibi etkenlere bağlı olarak değişen ölçüde tazminat ve sosyal güvenlik haklarına sahip olabilirsiniz. Bilginize…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir