YÜZ KIZARTICI SUÇLAR

shame ile ilgili görsel sonucuYüz kızartıcı suç kavramı, ceza hukuku mevzuatımızda tanımlanmamış olmakla birlikte, objektif olmayan, görece bir değerlendirmeye göre kişinin toplum içerisinde utanç duygusunu harekete geçiren suçlar olarak tanımlanabilir. Yüz kızartıcı suçlardan, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, 5411 Bankacılık Kanunu gibi bazı özel kanunlarda bahsedilmiş ve bu suçlar Anayasa’nın 76. maddesinde örnekleme olarak sayılmıştır.

Özel kanunlar ve Anayasa’nın 76. maddesinde yer alan düzenlemelere göre yüz kızartıcı suçlar aşağıdaki şekilde sayılabilir.

Zimmet,

– İhtilas,

Rüşvet,

Hırsızlık,

Dolandırıcılık,

– Sahtecilik,

Dolanlı iflas,

– Güveni kötüye kullanma

Görevi kötüye kullanma,

Bu suçlar Türk Ceza Kanunu’nda herhangi bir kategoriye sokulmamıştır. Dolayısıyla yüz kızartıcı suç kavramının, bazı özel kanunlarda ve Anayasa’da sayılmak suretiyle ancak milletvekili seçilme, memur olma gibi hususlarda önem arz ettiği görülmektedir. 

    Hukuk Desteği

   

iletisim: [email protected]

One thought to “YÜZ KIZARTICI SUÇLAR”

  1. İyi günler benim bir sorum olacak eğer cevaplarsaniz çok sevinirim ben 2002 yılında cinayet suçundan 15 yıl ceza aldım ve cezami 50 ay infaz ettim ve dosyam bozdu ve 6sene 8 aya düştü şimdi 20 sene yani 10 sene 10 sene iki dosyadan ceza aldım toplam yirmi sene peki şimdi o cinayet dosyasından fazla yatarım var şimdi ki aldığım yirmi sene cezaya yattigim fazla cezayı mahsus ettirebilirmiyim bana yardımcı olursanız çok sevinirim kolay gelsin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir