VERİ SORUMLULARI TARAFINDAN KİŞİLERİN TELEFON NUMARASI, E-POSTA ADRESİ GİBİ İLETİŞİM KANALLARINA KANUNA AYKIRI ŞEKİLDE GÖNDERİLEN ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE AİT KİŞİSEL VERİLERE İLİŞKİN 22/12/2020 TARİHLİ İLKE KARARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Karar Tarihi: 22/12/2020 Karar No: 2020/966 Kişisel Verileri Koruma Kanunu (“KVKK”) 4. maddesi “(1) Kişisel veriler, ancak bu Kanunda ve diğer kanunlarda öngörülen usul ve esaslara uygun olarak işlenebilir. (2) Kişisel verilerin işlenmesinde aşağıdaki ilkelere uyulması zorunludur: a) Hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun olma. b) Doğru ve gerektiğinde güncel olma. c) Belirli, açık ve meşru […]

Devamını Oku

KVKK KAPSAMINDA TİCARİ ELEKTRONİK İLETİLER

Bu yazımızda ticari amaçlarla (reklam, pazarlama vb.) gerçek kişilerin telefonlarına gönderilen mesajların, gerçekleştirilen aramaların, e-posta hesaplarına veya sosyal medya hesaplarına gönderilen iletilerin 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu (“KVKK”) kapsamında ne şekilde değerlendirilmesi gerektiği hakkında bilgi vereceğiz. Kişisel veri kavramı, KVKK’da kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgi olarak tanımlanmıştır. Bu bağlamda, […]

Devamını Oku

YETERLİ KORUMANIN BULUNDUĞU ÜLKELERİN TAYİNİNDE KULLANILMAK ÜZERE OLUŞTURULAN FORM HAKKINDAKİ KURUL KARARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Karar Tarihi: 2.5.2019 Karar No: 2019/125 Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nun 9. maddesinde kişisel verilerin yurtdışına aktarılması hususu düzenlenmiş, “…kişisel verinin aktarılacağı yabancı ülkede; yeterli korumanın bulunması, yeterli korumanın bulunmaması durumunda Türkiye’deki ve ilgili yabancı ülkedeki veri sorumlularının yeterli bir korumayı yazılı olarak taahhüt etmeleri ve Kurulun izninin bulunması kaydıyla ilgili kişinin açık rızası aranmaksızın yurt […]

Devamını Oku

PANDEMİ DÖNEMİNDE UZAKTAN (ONLINE) DERSLERİN İZİNSİZ KAYDEDİLMESİ VE YAYINLANMASI

Pandemi döneminde uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte ders kayıtlarının kaydedilmesi, dersin görüntü kaydının ya da ses kaydının alınması ve/veya yayılması oldukça yaygınlaşan bir hal almış durumdadır. Ancak unutulmamalıdır ki canlı ders kayıtlarındaki görüntüler kişisel veri olarak kabul edilmekte dolayısıyla canlı ders kayıtları da Kişisel Verileri Koruma Kanunu (“KVKK”) kapsamında koruma altında sayılmaktadır. Kişisel verilerin işlenebilmesi için […]

Devamını Oku

VERBİS KAYIT SÜRELERİNİN UZATILMASINA İLİŞKİN 23.6.2020 TARİHLİ KURUL KARARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Karar Tarihi: 23.6.2020 Karar No: 2020/482 Veri sorumlularının en önemli yükümlülüklerinden olan veri sicilinin tutulması, Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nun (“KVKK”) 16. maddesinde “…Kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişiler, veri işlemeye başlamadan önce Veri Sorumluları Siciline kaydolmak zorundadır…” hükmü ile düzenlenmiştir. VERBİS, Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanlığı tarafından tutulan bir sicil olup, kişisel verileri işleyen […]

Devamını Oku

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASINA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER (II)

Bir önceki yazımızda, başta Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”) olmak üzere, kişisel verilerin korunmasına ilişkin mevzuatımızda yer alan düzenlemelerden bir kısmına yer vermiştik (Lütfen bkz…). Bu yazımızda diğer yasal düzenlemelerden bahsedeceğiz; 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un muhtelif hükümlerinde erişim sağlayıcı, içerik sağlayıcı ve […]

Devamını Oku

PERSONAL DATA PROTECTION IN TURKEY – ENFORCEMENT OF CRIMES AND MISDEMEANOURS REGARDING PERSONAL DATA

In our previous article, we explained the complaint to the Board. (Please see the related articles…). In our this article, we finally explain the enforcement of crimes and misdemeanours regarding personal data. The enforcement of crimes concerning personal data are regulated in Articles 135-140 of Turkish Penal Code No. 5237. Accordingly, Turkish Penal Code shall […]

Devamını Oku

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASINA İLİŞKİN YASAL DÜZENLEMELER

Başta özel hayatın gizliliği olmak üzere, kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak ve kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin yükümlülükleri ile uyacakları usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlanan 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK”), 7.4.2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Konuya ilişkin detaylı yazımız için; (Lütfen bkz…) Ancak, kişisel verilerin korunmasına ilişkin […]

Devamını Oku

KVKK KAPSAMINDA ‘YETERLİ KORUMANIN BULUNDUĞU ÜLKELER’

Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nun 9. maddesinde kişisel verilerin yurtdışına aktarılması hususu düzenlenmiş, “…kişisel verinin aktarılacağı yabancı ülkede; yeterli korumanın bulunması, yeterli korumanın bulunmaması durumunda Türkiye’deki ve ilgili yabancı ülkedeki veri sorumlularının yeterli bir korumayı yazılı olarak taahhüt etmeleri ve Kurulun izninin bulunması kaydıyla ilgili kişinin açık rızası aranmaksızın yurt dışına aktarılabilir. Yeterli korumanın bulunduğu ülkeler […]

Devamını Oku

RIGHTS AND OBLIGATIONS RELATED TO PERSONAL DATA PROTECTION IN TURKEY – DATA CONTROLLER’S OBLIGATIONS

Some rights and obligations related to personal data protection are regulated by The Law on the Protection of Personal Data (“LPPD” or “Law”) No. 6698. We evaluate the subject of rights and obligations in two different titles as “The Rights of Data Subject” and “The Obligations of Data Controller”. We have clarified the concepts of […]

Devamını Oku