İZİNSİZ GÖNDERİLEN REKLAM MESAJLARINI NEREYE ŞİKAYET EDEBİLİRİM ?

48177Telefon, elektronik  posta veya sms yoluyla izinsiz olarak gönderilen reklam mesajlarını yasaklayan 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 01.05.2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu Kanun’la birlikte:

  • Ticari amaç taşıyan sms, e-posta, telefon, çağrı merkezleri, faks, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler ile gönderilen iletiler alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilecek.
  • Elektronik iletiye onay veren müşteriler, daha sonra hiçbir gerekçe belirtmeksizin bu iletileri almayı reddedebilecek. Müşterilerin red talebinin şirketlere ulaşmasıyla birlikte şirketler üç iş günü içinde reklam mesajları göndermeyi durduracak.
  • Müşterilerin şirketlere göndereceği ret mesajlarından ücret alınmayacak.
  • Müşterilerin pazarlama kampanyaları için izin alma mesajlarına cevap vermemesi de red sayılacak.
  • Müşteriler onay vermedikleri halde kendilerine mesaj gönderen şirketleri 6 ay içinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na şikayet edebilecek.
  • Bu Kanun hükümlerine aykırı olarak alıcıdan onay alınmaksızın sms veya e-posta gibi elektronik iletiler gönderilmesi halinde Bakanlık tarafından idari para cezası verilecektir.

Yeni Kanun’un yukarıda özetle saydığımız yasaklamalara rağmen, halen izinsiz olarak reklam mesajları atan firmaların olduğu görülmektedir. Ancak firmalar bu reklam mesajlarını yalnızca önceden onay almak koşuluyla gönderebileceklerdir, Kanun’a göre müşterilere gönderilen reklam mesajlarına cevap verilmemesi onay anlamında değildir. Zira kimse kendisine gelen reklam mesajlarına cevap vermekle yükümlü değildir, cevap verilmediği takdirde firmalar mesaj göndermeyi sonlandırmak zorundadır. Tüketicinin aldığı mesaja cevap vermemesi onay değil red şeklinde değerlendirilmelidir.

Tüketicilerin alışveriş yaparken firmalara verdiği iletişim bilgileri de onay olarak kabul edilmekte olduğundan, reklam mesajı almak istemeyen müşterilerin gerekli görmedikleri firmalara iletişim bilgilerini vermemeleri tavsiye olunur.

Tüketici tarafından onay verilmiş olsa da dilendiğinde bu onay iptal edilebilecek, tüketici kendisine reklam mesajı gelmesini engelleyebilecektir. Bu durumda tüketici red bildirimi için herhangi bir ücret de ödemeyecektir.

Söz Konusu Yasaklara Rağmen Halen İzinsiz Reklam Mesajları Atan Firmalar Nereye Şikayet Edilmelidir ?

    1.  İnternet Üzerinden Şikayet

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı şikayetleri yalnızca yazılı olarak kabul etmekteyken, tüketicilerin şikayetlerini daha rahat iletmesini sağlamak amacıyla bir sistem oluşturulmuştur. Bu tür şikayet, Bakanlığın internet sitesinde “E-ileti Şikâyeti” adlı bölümden gerçekleşmektedir.  Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sitesindeki tiss.gtb.gov.tr adresinden reklam mesajları ve e-posta gibi izinsiz gönderilen iletiler şikayet edilebilecektir.

  1. Yazılı Olarak Şikayet

Şikayet başvurusunu internet üzerinden yapmak istemeyenler ise aşağıdaki yolu tercih edebilecektir. Şikâyet başvuruları, alıcının ikametgâhının bulunduğu yerdeki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İl Müdürlüğüne yapılır. Şikâyet edilen hizmet sağlayıcının sicile kayıtlı merkezinin başka bir ilde bulunması halinde, bu başvuru ilgili İl Müdürlüğüne gönderilir. Şikâyetçi; gerçek kişi ise adı ve soyadı ile imzası ve ikametgâh adresinin; tüzel kişi ise unvanı ve temsile yetkili kişinin veya vekilinin adı ve soyadı, iş adresi ve imzasının başvuruda yer alması gerekir.

   Hukuk Desteği

One thought to “İZİNSİZ GÖNDERİLEN REKLAM MESAJLARINI NEREYE ŞİKAYET EDEBİLİRİM ?”

  1. Yazık ki bu yasa da kredi kartlarından alınan aidatların durumu gibi işliyor. Nasıl ki, kredi kartlarından alınan yıllık aidatlara itiraz edenler geri alabiliyor, diğerleri bankaların kasalarına kalıyorsa; reklam mesajlarına da kişinin hepsine tek tek mesajla itiraz etmesi gerekiyor. Öyle sanıyorum firmalar kişilerin bununla uğraşamayacağı düşüncesinden hareket ederek mesaj göndermeyi sürdürüyorlar.
    “Hukuk Desteği”nin yukarıda yaptığı şu açıklamaya katılıyorum aydınlatıcı güncel hukuk konuları için kendilerine teşekkür ediyorum.
    “Yeni Kanun’un yukarıda özetle saydığımız yasaklamalara rağmen, halen izinsiz olarak reklam mesajları atan firmaların olduğu görülmektedir. Ancak firmalar bu reklam mesajlarını yalnızca önceden onay almak koşuluyla gönderebileceklerdir, Kanun’a göre müşterilere gönderilen reklam mesajlarına cevap verilmemesi onay anlamında değildir. Zira kimse kendisine gelen reklam mesajlarına cevap vermekle yükümlü değildir, cevap verilmediği takdirde firmalar mesaj göndermeyi sonlandırmak zorundadır. Tüketicinin aldığı mesaja cevap vermemesi onay değil red şeklinde değerlendirilmelidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir