Bitcoin kullanabilmek için öncelikle bir cüzdan oluşturmak gerekmektedir. Şahıslar arasındaki sözleşmelerin ifasında, değiş tokuş yapılırken, açık artırmada paranın kullanıldığı aşamalarda, alışveriş esnasında, bitcoin satın alma sitelerinde … kullanılan bitcoinler için oluşturulan bu cüzdan, istemcisi tarafından şifrelenmektedir. Şifreleme işleminden sonra ise bitcoin alıp göndermeye başlanabilmektedir.
Bitcoin sistemi ağ kullanıcılarına geri ödeme ya da istenmeyen ödemeler gibi en yaygın dolandırıcılık suçunu oluşturan hareketlere karşı koruma sağlamaktadır ve sahtesinin yapılması mümkün gözükmemektedir. Kullanıcılar, kendi cüzdanlarının yedeğini alabilir ya da şifreleyebilirler. Bu şekilde yapılan geliştirmeler sayesinde bitcoin hırsızlığının ve/veya dolandırıcılığının önüne geçilebilmektedir.
Bitcoin oldukça güven verici bir yapı oluşturmuş olsa da bazı olumsuz yanları da vardır. Esasen bitcoin yasal olmayan kullanımların kolaylaşmasına imkan tanımaktadır. Şimdiye kadar illegal bazı kullanımların gerçekleşmiş olduğu hakkında haberler çıkmıştır. Bu şekilde siber suçlara karışan kimseler, kimliklerini kolaylıkla gizleyebildikleri için, yakalanma ihtimallerinin de önüne geçerler. Zannedediyoruz ki; bitcoinlerle alakalı en büyük sorun yapılan para transferlerinin ve diğer işlemlerin kimlik belirlenmeden yapılabiliyor olmasından kaynaklanmaktadır. Hatta konuyla alakalı FBI’ın yayınladığı bir rapor dahi mevcuttur.
Fakat bir başka bakış açısı ile bitcoin, parayı daha güvenli hale getirmek adına fayda sağlamaktadır. Örneğin; paranın sahtesini çıkarabilmek oldukça basitken, bitcoinin sahtesini çıkarmak tamamen imkansızdır. Kullanıcılar, bitcoinler üzerinde tam bir yetkiye sahip oldukları için kredi kartları kullanımında meydana gelebildiği gibi onaylanmayan ödemelerden ötürü ortaya çıkan hırsızlığa ya da dolandırıcılığa zemin hazırlanmamaktadır.
Hukuk Desteği