İNTERNETTEN ALIŞVERİŞTE TÜKETİCİNİN HAKLARI NELERDİR ?

int. alışveriş

İnternetin hayatımızın her alanına hızla yayılmasıyla birlikte internetten alışveriş siteleri de oldukça yaygınlaşmış ve günümüzde birçok kişi internetten alışveriş yapmaya başlamıştır. Ancak internet üzerinden alınan ürünlerin bazen beklenildiği gibi çıkmadığı ancak bu konuda ne yapacağını bilmeyen tüketicinin herhangi bir hak talebinde bulun(a)madığı görülmektedir. Dolayısıyla bu yazımızda internet üzerinden alışveriş yapan tüketicilerin hangi haklara sahip olduğunu açıklayacağız.

İnternet üzerinden alınan ürünlerde satıcı ile tüketici arasında yapılan sözleşmeye mesafeli (satış) sözleşme(si) denilmektedir. Mesafeli sözleşmeler 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun madde 48’de: “Mesafeli sözleşme, satıcı veya sağlayıcı ile tüketicinin eş zamanlı fiziksel varlığı olmaksızın, mal veya hizmetlerin uzaktan pazarlanmasına yönelik olarak oluşturulmuş bir sistem çerçevesinde, taraflar arasında sözleşmenin kurulduğu ana kadar ve kurulduğu an da dâhil olmak üzere uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle kurulan sözleşmelerdir.” şeklinde düzenlenmiştir.

Mesafeli satış sözleşmelerinde karşımıza çıkan uyuşmazlıklar en çok; tüketicinin almış olduğu mal veya hizmeti değişim veya iade etmek istemesine karşılık satıcının bunu kabul etmemesi çerçevesinde yaşanmaktadır. Günümüzde reklam ve tanıtım gibi çalışmalar oldukça ileri düzeyde olduğundan, tüketicilerin bazı reklamlara aldanarak internet üzerinden ürün sipariş ettiği ancak ürün geldiğinde beklediği ürünle karşılaşmadığı ve/veya sipariş ettiği üründen istediği faydayı alamadığında büyük hayal kırıklığına uğradığı görülmektedir. Ancak bu gibi durumlarda tüketici, Tüketicinin Korunması Hakkına Kanunun 48/4. maddesine göre on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Tüketici tarafından on dört günlük süre içerisinde cayma hakkının satıcıya yönlendirilmesi yeterlidir. Satıcının cayma hakkı konusunda tüketiciyi bilgilendirme yükümlülüğü bulunmakta olup, bunun ispatı satıcıya aittir. Tüketici  cayma hakkı konusunda gerektiği şekilde bilgilendirilmezse, cayma hakkını kullanmak için on dört günlük süreyle bağlı değildir ancak bu halde de süre 1 yıl sonra sona erecektir. Daha basit bir ifadeyle anlatmak gerekirse, satıcı tarafından on dört gün cayma hakkı bulunduğu tüketiciye bildirilmişse, tüketici on dört gün içerisinde cayma hakkını kullanmalı; satıcı tarafından tüketiciye cayma hakkı olduğu bilgisi verilmemişse tüketici cayma hakkının sona erdiği tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde bu hakkı kullanmalıdır. Tüketicinin cayma hakkı ve satıcının tüketiciyi eksik bilgilendirmesi gibi konular, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde ayrıntılı olarak düzenlenmiştir:

Cayma hakkı madde  9(1) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. (2) Cayma hakkı süresi, hizmet ifasına ilişkin sözleşmelerde sözleşmenin kurulduğu gün; mal teslimine ilişkin sözleşmelerde ise tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin malı teslim aldığı gün başlar. Ancak tüketici, sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan süre içinde de cayma hakkını kullanabilir. (3) Cayma hakkı süresinin belirlenmesinde; a) Tek sipariş konusu olup ayrı ayrı teslim edilen mallarda, tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin son malı teslim aldığı gün, b) Birden fazla parçadan oluşan mallarda, tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin son parçayı teslim aldığı gün, c) Belirli bir süre boyunca malın düzenli tesliminin yapıldığı sözleşmelerde, tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin ilk malı teslim aldığı gün esas alınır. (4) Malın satıcı tarafından taşıyıcıya teslimi, tüketiciye yapılan teslim olarak kabul edilmez. (5) Mal teslimi ile hizmet ifasının birlikte yapıldığı sözleşmelerde, mal teslimine ilişkin cayma hakkı hükümleri uygulanır.”

Eksik bilgilendirme madde 10(1) Satıcı veya sağlayıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür. Tüketici, cayma hakkı konusunda gerektiği şekilde bilgilendirilmezse, cayma hakkını kullanmak için on dört günlük süreyle bağlı değildir. Bu süre her halükarda cayma süresinin bittiği tarihten itibaren bir yıl sonra sona erer. (2) Cayma hakkı konusunda gerektiği şekilde bilgilendirmenin bir yıllık süre içinde yapılması halinde, on dört günlük cayma hakkı süresi, bu bilgilendirmenin gereği gibi yapıldığı günden itibaren işlemeye başlar.”

Tüketicinin cayma hakkını kullanmasıyla birlikte Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği 12/1. maddesi gereği, satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin cayma hakkını kullandığına ilişkin bildirimin kendisine ulaştığı tarihten itibaren on dört gün içinde, varsa malın tüketiciye teslim masrafları da dahil olmak üzere tahsil edilen tüm ödemeleri iade etmekle yükümlüdür.

İletişim için TIKLAYIN

                                                                                                                                        Hukuk Desteği

https://hukukdestegi.com/tr/2022/09/23/mesafeli-sozlesmeler-yonetmeliginde-degisiklik-yapilmasina-dair-yonetmelik-ii/

10 thoughts to “İNTERNETTEN ALIŞVERİŞTE TÜKETİCİNİN HAKLARI NELERDİR ?”

  1. Kapıda ödeme olarak aldığım ürünü evde olmadığım için teslim alamadım bana kargo ücreti eklenerek geri göndereceği yine teslim alınmazsa 90 katı para cezası ödeyeceğim msj gönderildi ne yapmalıyım

    1. Merhabalar, nereden ne şekilde aldınız? Burada tüketici konumunda iseniz, tüketici sıfatı ile bir ürün alınmışsa bu tarz haksız kazançlar alınması mümkün olmuyor.

  2. Mart ayında tv aldım. Agustosta düğün yapıcagım için eve mobilya aldgm zaman kurulum yapcagımı bildirdim Kutu acılımını servis yapacagından dolayı kutu acamadık. Dısından da bir hasar yoktu teslim aldık ürünü. Bugun servis kurulum için gelip kutuyu actıgında tv kırık cıktı. Servis tutanak tuttu. Tutanakta kutuda hasar olmadgnı tvnin kırık cıktıgıno belirttiler. Sonuc suan belli degil tüketici olarak ne yapmalıyım ne gibi haklarım var

    1. Merhabalar,tutanakta sizin kusurunuz olmadığı belirtmiş, yenisini vereceklerdir ama muhakkak takibini yapınız.

  3. Merhaba. İnternetten almış olduğum yüksek oranda indirimli bir ürün tedarik aşamasında denilerek 3 hafta gibi bir sürede elime geçmedi. Bu süreç içinde 3 kere iletişim kurdum ve beklemem söylendi. Aynı şekilde bu süreçte aynı ürün başka bir internet sitesinde indirimdeydi ancak aldığım için bir daha almayı düşünmedim. Bugün gelen maille ürünün iptal edildiğini öğrendim. Burada benim kazanılmış hakkım indirim olmaz mı? 1000 lira olan ürünü sezon sonu ve kampanya kapsamında,her şey 99 tl, aldım ve ürünün iptali hakkımın ihlaline neden oldu. Ayrıca başka siteden aynı kampanya kapsamında ürünü almamam da sorun teşkil ediyor. Herhangi bir hakkım mevcut mu?

  4. Merhaba internetten ayakkabı sipariş ettim ve beğenmedim çok pot durdu bu nedenle iade etmek istedim iade almadıklarını satış sözleşmesi kabul ettiğimi söylediler iade edebilir miyim yinede?

  5. Internet üzerinden urun siparis ettim urun eksik geldi. Urun iceriginde 3 adet kalem pil vardı onlar gelmedi ne yapabilirim.

    1. Kolay gelsin ben turktelekom internet kullanıyorum normalde benim paketim 8megabit müşteri hizmetleri beni arayıp alt yapınız 24 megabit hız destekliyo deyip 24 de geçiş yaptırdılar ama alt yapı o kadar hız desteklemiyo 2 megabit hız ala biliyorum bu konuda ne yapmalıyım sizce yardıcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler

  6. İnternetten kıyafet aldim parasını ödedim ama sipariş ettiklerimin çok çok ötesinden birşeyler geldi dava acabilirmiyiz

  7. Instagram üzerinden bu saat reklami gördüm saatin indirimde oldugunu farkettim bende bu an siparis verdim sayfada bana 1 gün sonra teyit etmek için arayacaklarini bildirdiler ama kimse aramadi 7 gün sonra gelen bu SMS de kargonun subeye geldigini yaziyodu ki ben ev adresi vermistim ürünü teslim almadim 2 inci hafta geri dönüşü olmayan bir numaradan çağrı geldi ve ürünü teslim almam gerektigini ve yoksa mahkemeye verilcegim söylendi napmam lazim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir