KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KİRACININ TAHLİYESİ

kKentsel dönüşüm, yürürlüğe giren 6306 sayılı Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanun kapsamında gerçekleştirilen projeler bütünüdür. Bu projelerin sağladığı birçok avantajla beraber pratikte birçok sorunla karşılaşılmaktadır. Anılan sorunlardan birisi de kat malikinin kiracısını tahliyesi meselesidir. Bundan sonraki açıklamalarımız bu sorun hakkında olacaktır.

Tecrübe edildiği üzere birçok kat maliki dairelerinin ‘riskli yapı’ tanımı altında kentsel dönüşüm projesine dahil edileceğini kira kontratını düzenlerken öngöremeyeceklerinden; kiralanan taşınmazların tahliyesi kat malikleri açısından sıkıntılı durumlar yaratmaktadır. Bu doğrultuda kat maliklerine yardımcı olacak hükümler düzenlenmiş durumdadır.

Bununla birlikte kat malikinin de bazı yükümlülükleri vardır. Bunlardan birisi de kat malikinin yıkım kararı kesinleşen apartmandaki kiracısına tahliyeye dair bildirim yapması yükümlülüğüdür. Bu husus 6306 Sayılı Kanun’un Uygulama Yönetmeliği’nin 8. maddesinde: “Altmış günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların yıktırılması yapı maliklerinden istenilir. Maliklere yapılacak tebligatta, riskli yapıyı kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi kullananlara tahliye için malik tarafından bildirim yapılması gerektiği belirtilir.” şeklinde düzenlenmiştir. Yıkım kararının kesinleşmesiyle beraber 60 gün içinde yıkımın gerçekleştirilmesi gerekir. 60 günlük süre içinde kat maliki tarafından yapılan tebligata rağmen tahliyeyi gerçekleştirmeyen kiracıya karşı mülki amirliğe başvuru yapılabilmektedir. Anlaşıldığı üzere kiracının tahliyesi, gerektiği durumlarda mülki amirlik kanalıyla da gerçekleştirilebilmektedir.

Bununla birlikte kat maliki kiracının tahliye olmakta direnmesi üzerine, riskli yapının tahliyesi iş ve işlemlerinin engellenmesi sebebiyle kiracı adına suç duyurusunda bulunulabilecektir. Bu husus aynı Yönetmeliğin 8. madde 4. fıkrası uyarınca “Riskli yapıların tespiti, tahliyesi ve yıktırma iş ve işlemlerini engelleyenler hakkında İdarece veya Müdürlükçe tutanak tutulur ve bunlar hakkında, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur. “ şeklinde düzenlenmiştir.                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                                                                                                         Hukuk Desteği

5 thoughts to “KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KİRACININ TAHLİYESİ”

  1. Merhabalar.
    Yıkım kararı alınan binamızda 10 ay önce dükkan kiralayan bir kiracımız bulunmakta. 2 ay sonra sözleşmesi bitecektir. Ancak yıkılacağını öğrendiğinden itibaren kira ödememekte ve dükkan için yaptığı masrafların ve yeni dükkana taşınması için gereken giderlerinin karşılanmasını istemektedir. Yıkım için kalan süre 2 aydan az bir zamandır. Henüz kiracımıza tahliye için bir tebligat göndermedik. Tebligatı geç göndermemiz bir sorun oluşturur mu? Ayrıca kiracımız bizden kira sözleşmesinin yenilenmesini aksi halde kiramızı ödemeyeceğini söylemektedir. Bu durumda kiramızı alabilmek için yeni sözleşme yapmamız durumunda suç işlemiş olur muyuz?
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Merhabalar, bir icra takibi başlatmakta fayda var. Ödemediği her borcu talep edilebilir ayrıca tahliye de talep edilebilir. Kiranızı almak için yeni sözleşme yapmanıza gerek yok.

  2. mrb. yılbaşı itibariyle 1 yeni sözleşme yapmış bulunmaktayken mal sahibim kendi isteği ile kontrat üzerinde bu süreçi 2 yıla çıkardı..imza ile paraf atarak.bu hafta itibariyle binayı kentsel dönüşüme kattıklarını mütehitten duydum. benim haklarım nedir..kontratım kadar kalma şanşsım varmıdır..hukuksal olarak nası bir işlem yapa bilirsem. kazançlı çıkabiliirim..dava acabilme hakkım varmıdır ..teşekkürler..

    1. Merhabalar, ev ne zaman yıkılcak.Ev yıkılacaksa maalesef yapacak pek bir şey kalmıyor.

  3. mrh bizde evimizi kentsel dönüşümden faydalanarak yaptıracaz ama kiracımız bir türlü çıkmıyor.Belediyeden riskli binanın yıltırılmasıyla ilgili yazı geldi.bizde bunun üzerine 28/07/2017 tarihide kiracıya ihtarname gönderdik.60+30 günlük sürede coktan geçti.işyerinin suyunu kestirdik , elektiriğinide kestirdik ama jenaratör kullanarak hala çıkmamakta direniyor. BİMER e ve biçok yere bizi şikayet etmiş.Valilik ve belediyeye tahliye ile ilgili yazıda göndedik ama sonuç alamadık.savcılık tahliye davası açın diyor…ama kentsel dönüşümün kanununu okuyunca ya mülkü idare yada kolluk kuvvetleri devreye girmesi gerektiği yazıyor.ayrıca ben de kiraya geçtim ve ev sahibiyken boş yere kira ödemek zorunda kalarak mağdur oldum.bulunduğum Bartın ilinde kentsel dönüşümden ev yaotıran 3-5 kişi ve kimse neyin nasıl olacağını bilmiyor.özellikle kurumlar.nasıl bir yol izlemem gerek.yardımcı olursanız sevinirim.teşekkürler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir