Aile mahkemesinde hükmedilmiş olan nafakanın, nafaka ödemekle yükümlü kişi tarafından ödenmemesi durumunda nafaka borçlusuna karşı ilamlı icra takibi başlatılabilecektir. İcra İflas Kanunu’nun (“İİK”) 206. maddesi uyarınca da nafaka alacakları birinci sırada alacak niteliğini haiz olacaktır. Demek oluyor ki; nafaka alacaklısı önceden başkası tarafından haciz konulmuş mala haciz isterse, 1. sıradan iştirak edecektir. Fakat bu durum sadece aylık nafaka alacağı için söz konusudur. Zira birikmiş nafaka alacakları adi alacağa dönüşmektedir.1
İlamlı takip başlatıldıktan sonra da nafaka borcunun yerine getirilmemesi halinde nafaka alacaklısının şikayeti üzerine icra ceza mahkemesinde 3 aya kadar tazyik hapsi cezası verilebilecektir. Hapis cezasının tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu İİK madde 344’te düzenlendiği üzere tahliye edilecektir.
İİK madde 344: “ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir. Borçlunun, nafakanın kaldırılması veya azaltılması talebiyle dava açmış olması halinde, ileri sürdüğü sebepler göz önünde bulundurularak, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonuna bırakılabilir.”
Tazyik hapis cezası, Ceza Muhakemesi Kanunu 2. maddesinde belirtilen “disiplin hapis cezası” kavramı içinde yer alıp, seçenek yaptırımlara çevrilemeyen, ön ödeme uygulanamayan, tekerrüre esas olmayan, şartla salıverilme hükümleri uygulanamayan, ertelenemeyen ve adli sicil kayıtlarına geçirilmeyen hapis türü şeklindedir.
İcra ceza mahkemesinde borçlunun hapsine hükmedilebilmesi için nafaka alacaklısının başlatmış olduğu icra takibinin, nafaka borçlusuna tebliğinden itibaren en az bir ay süre geçmesi gerekmektedir. Aksi halde 1 aylık süre geçmeden yapılan şikayetler reddedilecektir.
Ayrıca belirtmekte fayda var ki; ödenmeyen aylık nafakaya ilişkin icra ceza mahkemesine şikayet en çok 3 ay içerisinde yapılmalıdır. Belirtilen 3 aylık süre hak düşürücü bir süredir. Şayet aylık nafaka üzerinden 3 ay geçmişse alacaklının şikayet hakkı düşecektir. Mahkeme 3 aylık hak düşürücü süreyi re’sen dikkate alacaktır.
1 Yargıtay 11. Ceza Dairesi Esas: 2013/17782 Karar: 2013/13217: “…Dosya kapsamına göre; Sanık hakkında …İcra Müdürlüğünün 2011/218 sayılı dosyası ile yapılan takipte birikmiş nafaka alacağı istenmekte olup aylık nafaka alacağının tahsili yönünde bir talepte bulunulmadığı, birikmiş nafaka alacağının adi alacak hükmünde olduğu ve bu nitelikte nafaka alacağının ödenmemesinin nafaka alacağını ödememek suçunu oluşturmayacağı gözetilmeden, itirazın kabulü yerine yazılı gerekçe ile reddine karar verilmesinde isabet görülmediğinden bahisle 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 309. maddesi uyarınca, anılan kararın bozulması istenilmiş olmakla,… CMK’nun 309. maddesi uyarınca bozulmasına, bu konuda CMK’nun 309/4-d maddesi gereğince karar verilmesi mümkün olduğundan, sanık hakkında hükmolunan tazyik hapsi cezasının çektirilmemesine… oybirliği ile karar verildi…”
Hukuk Desteği
icra için masraf gideri nedir 2 ay oldu yatırılmayan nafaka icraya vermek için masraf etmemizmi gerekiyormu
Bebim durumum 2006 yilinda bosandim belli donemlerde evrakli nafaka yatirdim elden verdigim nafakalarda oldu 2016 da mahkemeye verdiler issiz oldugum icin yatiramadim 2017 ocak ayinda her ay duzenli odeme yaptim evrakli simdi 2016 da acilan dava 10000 tl ve yakalama karari cikti simdi ne yapmam gerekir yardimci olun karsi tarafin avukati hepsini odemezsen hapse girersin dedi
Merhaba nafakasını ödemeyen eski eşime avukatım güncel borcu ödemeye başladığı için hapis cezası uygulamayacagini söylüyor ve bu ödem e üst üste üç ay olması gerekiyormus.bu doğru mu hic birşey yapamıyor boylece avukatım
Lütfen bilgilendirir misiniz beni
Yanı bu guncel ödemeyi üç ay üst üste yapmazsa ancak o zaman hapis cezası için basvurabilecegimizi söylüyor
Merhaba
Ben boşanali üç yıl oldu ve hiç nafaka ödemesi almadim ve hiç sikayet etmedim bunları toplu almam hakkim var mi ya da nasıl bir çözüm üretebiliriz
merhaba
eşimden 8haziran 2017 yılında ayrıldım.Bu evlilikten 2 oğlum var çekişmeli bosanma acmıs daha sora bir protokol uygulayarak bir anlaşma yapıp anlasmalı olarak ayrıldık.Bu anlaşmada nafaka ödeyecegini belirtmiş ve sayın durusma hakimimiz kabul etmiş cocukalrıma nafaka ödenmesi kararı alınmıstır.Ancak sahıs 10ocak 2018 tarihine kadar hiç nafaka ödememiş ve icra müdürlüğüne adına bir dava actım.Ancak ekim ayından beri yine ödememektedir.Avukatım aracılığı ile icra ceza mahkemesine dava acılmıs tır.Şimdi sormak istediğim ben bu acılmıs olan mahkeme sonucunda birikmiş olan nafaka yı alabilecekmiyim,yada ne kadarını alabilcem tsk ederim sagolun
Merhabalar, Nafaka kararının verildiği tarihten bugüne kadar geçen süre içinde yatırılmayan nafaka tutarının tamamını faiziyle birlikte talep edebilirsiniz. Ancak dosya içeriğine avukatınız daha vakıf olduğu için, en sağlıklı bilgiyi yine ondan alabilirsiniz. Bilginize…
Mrb eski eşimden 2008 yılında ayrıldık en nafaka içim şikayet ettiğinde 2012 de 5000 ödeme yaptım bu süre sonunda dava falan başlatılmadı taki 2017 Temmuz atında geçmişe dönük ve bu şubata kadar 21 bin borç ve tazyik hapsi çıkarmış fakat ben bu sene bacağımı kaybettim yüzde 50 engelliyim bu çocuk nafakasını Nasıl ödettirirler bana hiç bir güvencem yok param yok fakat hapis cezam var yardımcı olurmusunyz bilgilenmem de
Merhabalar, Bahsettiğiniz gerekçeleri belirterek bir dilekçeyle aile mahkemesine nafakanın azaltılması davası açabilirsiniz. Bilginize..
Şuraya bak hep kadınlar erkeği sadece para olarak goruyolar para para hükümet al yaptığınız şeyi görün erkek olsun dimi tek suçlu hep erkek ler hiç bir suç tek taraflı olmaz anne lerimiz ne sıkıntılar çekerek yuvaları ayakta durdu sizde nerde ananinizin evine nasıl kacacagizi bilemiyosunuz gidin ananızla genelde boşanma sebebi kız kardeşleriniz baksın onlar para versin aç lar çocuğuna her baba bakar sizin aç yam yamliginiz başka.
Merhaba.
2014 te kesin bosanmam gerçekleşti. Her ay duzenli olarak nafakami aliyordum. Her ayın 11 ile 15’i aradı hesabima geçiyordu ancak en son 14 Şubat’ta nafaka aldım. İcra ceza mahkemesine başvuracağım. Hangi tarihte başvurmam uygun olur, Mayıs ayı mi yoksa haziran ayini mi beklemeliyim?
İyi çalışmalar.