Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde tüketici haklarıyla ilgili yasal düzenlemeler birçok revizyona uğrayarak Yeni Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (“TKHK”) 28.11.2013 tarihi itibariyle Resmi Gazete’de yayımlanmak suretiyle 28.05.2014 tarihinde yürürlük kazanmıştır. Yeni Kanun tüketicilerin haklarına daha korumacı bir yaklaşım getirirken, üretici açısından daha kapsamlı sorumluluklar düzenlemiştir.
TKHK kapsamında tüketicilerin haklarını koruyan düzenlemeler içinde ayıplı mal konusu da bulunur. Yeni TKHK’la beraber ayıplı mal hakkındaki tanımlar da dahil olmak üzere, bu konu hakkındaki birçok kriter değiştirilmiştir. Yapılan değişikliklerle ayıplı mal tanımı genişletilmiş, böylece birçok mağdur tüketicinin yaşadığı zararları kapsayıcı bir tanım ortaya konmuştur (Bkz. İlgili yazımız…).
Ayıplı mal konusunda hak kaybına uğranılmasına sebep olan kriterlerden biri de ihbar süresiydi. Eski Kanun kapsamında 30 gün olan süre, tüketicinin ihbar süresini kaçırması sonucu zarara uğramasıyla sonuçlanıyordu. Yeni TKHK madde 10’daki düzenleme ise, sözleşmeye konu olan malın teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların; teslim tarihinde var olduğunun kabul edileceğini hükme bağlamıştır. Bununla beraber malın ayıplı olmadığının ispatının da satıcıya ait olduğunu açıklamak suretiyle ispat yükünün satıcıya ait olduğunu düzenlemiştir.
Burada tüketicinin ayıptan haberdar olma ihtimaline bağlı olarak durum değişmektedir. Madde metni (TKHK m.10) tüketicinin sözleşmenin kurulduğu tarihte ayıptan haberdar olduğu veya haberdar olmasının kendisinden beklendiği hallerde, sözleşmeye aykırılığın söz konusu olmayacağını açıklamaktadır. Bunun dışında tespit edilmiş olan ayıplar için tüketicinin seçimlik hakları saklıdır.
Satıcının ayıplı mal satışı yaparken dikkat etmesi gereken hususlar da tüketicinin haklarını koruyan bir yaklaşımla düzenlenmiştir. Burada satışa sunulan ayıplı malın üzerine ya da ambalajına ayıplı olduğuna dair açıklamanın yapıldığı bir etiketin konulması gerektiği belirtilmektedir. Hazırlanan etiketin tüketici tarafından kolaylıkla okunabilecek nitelikte olması gerekir. Bu etiketin tüketiciye verilmesi veya ayıba ilişkin açıklayıcı bilginin tüketiciye verilen fatura, fiş veya satış belgesi üzerinde açıkça gösterilmesi aranır.
Satıcının ayıplı maldan sorumluluğunun süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. Özel bir kanun düzenlemesi olmadığı veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği taktirde, ayıplı maldan sorumluluk iki yıllık zamanaşımına tabidir. Söz konusu ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile tüketici iki yıllık zamanaşımı süresi içinde satıcının sorumluluğuna gidebilecektir. Tüketici bu içinde ayıbı tespit ettiği anda seçimlik haklarını kullanabilecektir. Bu süre malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren başlayacaktır. İkinci el satışlarda ise satıcının ayıptan sorumluluğunu bir yıldır. Bununla beraber ayıp, ağır kusur veya hile ile gizlenmişse zamanaşımı hükümleri uygulanmaz.
Hukuk Desteği
merhabalar ben 2013 yılında bir ev satın aldım toprak sahibinden kat irtifaklı tapum var mal sahibi satış işlemlerini gerçekleştirirken evin iskan alımı ile ilgil problemleri olduğunu bilmesine rağmen bana iskanı kısa sürede alacağını mütayitin evlerine ipotek koydurduğunu belediyeden bu işi kendisinin yapacağını söyledi.Üstelik evi ile ilgli geriye dönük satın aldığım tarihten önce borcu çıkarsa bu borçların kendisine ait olacagına dair bir kağıda yazılı metni imzalayıp ban verdi ben kısa bir süre önce mütayitin borçlarından dolayı iskanı alamadığımızı öğrendim ben ayıplı malı hile ile satmaktan satıcıya ve sebeb olmakan ise mütaaıt firmaya dava açmak istiyorum doğru yapmış olurmuyum ? bu davayı KAZANABİLİRMİYİM teşekürler
Merhabalar, elbette mümkün. Fakat burada tapu senedindeki bilgiler de önemli. Kesinlikle bir avukatla çalışmanızı öneririz.
Merhaba tv de bir kanal aracılıği ile şişme havuz aldık ve 69tl ödedik lakin reklamı yapılan havuz ile biza ulaşan havuz arasinda ebat farkı ölçü farki oldugunu gördük tüketici hakem heyetine başvurarak paramızı geri alabilirmiyiz .
Merhabalar, elbette mümkün. Tüketici hakem heyetine ücretsiz olarak başvurabilirsiniz.
Merhaba ben bir telefon aldım ve onarımı yapan yetkili servis ile sorun yaşadım arızanın tüketici hatalı olduğu gerekçesi ile ücret talep edildi bende hakem heyetine gittim ve ücretsiz onarım yada yenisi ile değişim isteğim oldu benim levihe karar cıktı bilirkişi raporu tüketiciden kaynaklı olmadığını rapor etti ve heyet ücretin iadesi dedi ve yetkili servis ücreti iade edip itiraz davası actı ve itirazına tüketicinin ürünü aldığı satıcıyı dava etmesi gerekli olduğu gerekçesi ile iptalini istiyor sonuç ne cıkar benim yapmam gereken birşey varmı rica edersem cevaplar mısınız
Merhabalar, Anladığımız kadarıyla, satıcı tüketici mahkemesine, bedelin, tüketici hakem heyetine başvuru için gerekli parasal sınırı aştığı gerekçesiyle itiraz etmiş. Tüketici hakem heyetine başvurduğunu yıl geçerli olan parasal sınırlar, sizin başvuru konusu ettiğiniz bedeli kapsamıyorsa, tüketici mahkemesi hakem heyetinin kararını iptal edebilir. Bilginize…
Kolay gelsin. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Hepsi Burada dan bir laptop aldık 4 ay kadar önce 3 ay önce arızalandı teknik servise yönlendirildik teknik servisten konuştuğumuzda kapalı kutu gelmesi gerektiğini öğrendik. bilgisayar bize kutusu daha önce açılmış olarak geldi hatta belkide kullanılmış bir bilgisayar almış olduk teknik servis ve hepsiburada yardmcı olacaklarını söylediler ancak teknik servis ürünü tamir edip gönderdi ve bize iade yada değişim raporu vermedi. Hepsi burada da bu rapor olmadan bu işlemleri yapamayacaklarını söylediler. Kazıklanmış ve yediğim kazığı hazmetmek zorunda bırakılmış hissediyorum.Ne yapmalıyım? Ürünü açarken videoya çekmiştim ve bu görüntüleri de gönderdim hepsi buradaya ancak hiç bir değişiklik yok. Lütfen yol gösterin