Daha önceki bir yazımızda fuzuli işgal nedeniyle tahliyeyi genel değerlendirmiş, taşınmaza tecavüzün önlenmesi için idari birime başvurulabileceğini açıklamış, (Bkz. İlgili yazımız…) bir başka yazımızda ise bu hususun usulen nasıl ilerlediğini anlatmaya çalışmış ve soruşturma aşamasından bahsetmiştik (Bkz. İlgili yazımız…). Bu yazımızda ise fuzuli şagilin tecavüzü tekrarlaması durumunda hangi hükümlerin devreye gireceğini inceleyeceğiz.
Taşınmaz Mal Zilyedliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun’un 12. maddesinde tecavüz/müdehaleye konu olan taşınmaza aynı fuzuli şagil tarafından ikinci kez yahut aynı fuzuli şagilin yararına başkaları tarafından ilk kez tecavüz/müdehale edilmesi durumunda yine ilk başvuruda olduğu gibi bir başvuru ve akabinde soruşturma yapılacağı hükme bağlanmıştır. Bu anlamda usul ilk başvuruda olduğu gibi olacaktır.
Mahkeme kararıyla kendisine teslim edilmeksizin aynı taşınmaz mala ikinci defa yapılan tecavüz veya müdahale, ister tecavüz/müdahalesi önceden önlenen kimse tarafından, isterse başkaları tarafından fuzuli şagil yararına ilk defa yapılmış olsun, fiil daha ağır bir cezayı gerektiren ayrı bir suç teşkil etmediği sürece, bu suçu işleyenler için aşağıdaki ihtimallerdeki cezalar gündeme gelecektir:
- Taşınmaz mal, kamu kurum veya kuruluşlarına ait bulunuyorsa veya Devlet’in hüküm ve tasarrufu altında bulunan sahipsiz veya umumun menfaatine ait yerlerden ise altı aydan iki yıla kadar, şayet taşınmaz mal diğer tüzel kişilere veya gerçek kişilere ait ise üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunmaktadır.
- Tecavüz/müdahale silahlı bir kişi yahut silahsız olsalar bile birden fazla kişi tarafından yapıldığı takdirde birinci ihtimaldeki cezalar bir kat artırılarak hükmolunmaktadır.
- Tecavüz/müdahale taşınmaz malı aralarında paylaşmak veya ortaklaşa kullanmak amacıyla iki veya daha çok kişinin birleşmesiyle işlenirse ikinci ihtimalde artırılan ceza ayrıca üçte bir oranında artırılmaktadır. Bu amaçla birleşen kişilerden en az birisinin silahlı olması halinde ise ikinci ihtimalde artırılan ceza ayrıca yarı oranında artırılarak hükmolunmaktadır.
Hukuk Desteği
meraba benim vergi borcum var esimin kendi uzerine ev var esim bundan sorumlumu haciz gelirmi tesekurlr
Merhaba, sizin borcunuz nedeniyle eşinizin üzerine kayıtlı olan taşınmaza doğrudan haciz konulamaz.
Merhaba, hayır gelmez.
alacaklım çocuğu üzerine araç almış eşi ödemiş parasını haczetme imkanım varmı
Merhabalar, araç çocuk adına tescil edilmişse haczi mümkün değil.
Evli ogluma ev almasi icin senetle geri ödenmesi üzere para verdim daire aldı şimdi ise eşi ben borca karışmam dairenin yarısı benim diyor ben parami nasil alırım
Merhabalar, Eş dairenin yarısının kendisine ait olduğunu iddia ederken neye dayanıyor? Eşler arasında mevcut mal rejimi nedir? Ek bir sözleşme yapmamışlarsa aralarındaki mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimidir. Ancak boşanmadan sonra eş evin yarısını alabilir fakat bu paylaşım şekli borçlar konusunda da geçerlidir, borçlar da paylaşılır. Boşanma söz konusu değilse, zaten ev tapuda kimin üzerine kayıtlıysa onun mülkiyetindedir. Konuya ilişkin daha detaylı bilgi verirseniz daha aydınlatıcı bilgilendirme yapabiliriz. Bilginize…
Merhaba benim bir evim var 100 milyarmilyarin üstünde borcumvar eşim den bosaniyorum benim bu borcumada ortak oluyomu yani borcun yarisida eşimin mi oluyo yoksa borç banami kalıyo cevap verirseniz çok teşekkür ederim