Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre Arapça kökenli bir sözcük olan “istinaf”ın kelime anlamı: “Mahkemenin verdiği kararı kabul etmeyerek bir üst mahkemeye götürme” şeklindedir.
Türk Hukuk sistemimizde, hukuk dava dosyalarının olağan kanun yollarını şimdiye kadar ikiye ayırmak mümkündü. Olağan kanun yolu olarak karşımıza temyiz ve devamında karar düzeltme çıkmaktaydı. Yeni sistemde ise; istinaf ve temyiz, olağan kanun yolları olmakla birlikte 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda yer verilmeyen karar düzeltme, kanun yolu olmaktan çıkarılmıştır.
İstinaf, yerel mahkemenin (ilk derece mahkemesinin) yaptığı yargılama neticesinde verdiği kararın taraflardan en az biri tarafından itiraz edilebilecek hususlar barındırması halinde mahkeme kararının denetlenmesi amacıyla bir üst mahkeme olarak kurulan İstinaf Mahkemesinde tekrar incelenmesi anlamına gelmektedir. Bu ise yeniden bir yargılama yapılacağı anlamına gelmemektedir.
Bizim sistemimiz dar anlamda istinaf modelini benimsemiştir. Bir başka deyişle, sadece ve sadece gerekli ve itiraz konusu edilen hususlar İstinaf Mahkemesinde incelenecektir, yoksa yeniden delillerin toplanması ya da sıfırdan bir yargılama yapılması elbette mümkün değildir.
İhtilafların çözümünde denetimin artması daha sağlıklı kararlar verilmesine hizmet eder. Bu nedenle yerel mahkeme kararının en az hatayla kesinleşmesi için istinaf kanun yolu getirilmiştir. Aynı zamanda kamuoyu nezdinde yargıya olan güveni de pekiştirmesi beklenen İstinaf Mahkemelerinin işlevleri ve kuruluşları hakikaten olumlu çok sayıda beklentinin yanında bazı olumsuz eleştirilere de şimdiden maruz kalmaktadır. Birkaçına burada yer vermek gerekirse: İstinaf Mahkemeleriyle, zaten hantal ve uzun süren yargı sisteminin bir kanun yolu daha eklenmek suretiyle daha da uzamasına sebep olunması, istinaf incelemesinin başvurucuya yargılama gideri ve harç masrafı yükleyeceği, birden fazla sayıdaki bölgede kurulan mahkemelerin kendi aralarında içtihat farklılıkları oluşabilme riski, altyapısal sorunlar ve personel eksikliğinin sebep olması muhtemel uygulamadaki sorunlar.
Her ne kadar yukarıdaki bazı eleştiriler akla gelse de hak arama özgürlüğünün daha etkin hale getirilmesine hizmet edecek olan istinaf, sadece bu bile düşünüldüğünde oldukça yararlı olacaktır. Bir başka önemli konu da temyiz incelemesinde sadece sınırlı hukuki denetim yapılmaktaydı, istinafla birlikte yerel mahkeme kararları hem hukukilik hem de maddi yönden de denetime uğrayacağından kararlar, daha etkin biçimde incelenmiş olunacaktır.
Hukuk Desteği
Ben ilk derece mahkemesine işe iade davası açıp kazanmıştım. Fakat itiraz edilip istinafa dosyam taşındı. Hem taşeron şirkete hemde hastaneye dava acmistim. Kadroya alımların başlanmasıyla birlikte HMK. 351 sayılı maddeye göre kötü niyetli olduklarını ifade ederek istinaf mahkesine dilekçe yazarak işe iademin şirkete değil hastaneye kadrolu olarak kabul edilmek istediğimi ifade ettim. *İstina mahkemesi kararı yolladığım dilekçeyi dikkate alarak karar verir mi? *İnsAllah dilekcemdeki kararı verirse ben haklarimdan feragat etmeden işime kadrolu olarak iade edilir miyim? *Kararin bu şekilde verilmesi durumunda basvurumu nasıl yapabilirim? Cevaplarsanız çok sevinirim teşekkürler.
istinaf ta belediyeden alacağım arsa param var 1 senedir davam görülmedi tahminen ne zaman görülür
Bölge adliyemahkemesi kararı işçi lehine onadı.karsi taraf istinafa davayı taşıdı istinaf mahkemesi de davalının talebini esastan red etti.ve temyize gitti temyiz harcinidayatirdi dosya yargıtay 21.hukukta temyize gitti.buradan nasıl bir karar çıkma olasılığı var
Çünkü hem bölge adliye hemde istinaf dosyayı onadı.temyizde karar ne yönde olacaktır.tesekkur ederim.
Merhabalar, Bölge adliye mahkemesi ve istinaf mahkemesi eş anlamlıdır. Ancak yerel mahkeme ya da istinaf mahkemesi’nin kararı ne olursa olsun, temyiz sürecinde bozma ya da onama kararı verilebilir. Dosyanızın içeriğini görmeden kararın ne yönde olacağına dair bir tahmin yürütmek mümkün değildir. Bilginize…
Boşanma davası sonuçlandı ama eski eşim temyize gitti kaybettiği için sonuç değişirmi temyiz kararında
Merhabalar, kanun yolları sonunda onama kararı verileceği gibi bozma kararı da verilebilir. Bozma kararı sonrasında mahkeme tekrardan yargılama yapacaktır. Bilginize..
Sürekli iş göremezlik maaşımı SGK durdurdu bağkur maaşında yersiz ödeme kesintisi yapıyor ben SGK işlem iptal davası açtım yerel mahkeme Yargıtay emsal kararına göre lehine karar verdi şimdi SGK istinafa gitti bu tür davalarda Yargıtay’a da gidilir mi birde ben bu maaşına Kredi kullandım şimdi odeyemiyorum mağdur oldum mahkeme kararında yersiz ödeme bin durdurulması istenmiş maaşımı dava bitmeden bu kararla alabilirim nasıl bir yol izleyebilirim teşekkür kerem
Merhabalar, İstinaftaki süreç tamamlandıktan sonra taraflar Yargıtay’a başvurabilir. Yerel mahkeme kararını doğrudan Yargıtay’a götürmek mümkün değildir, İstinaf süreci zorunludur. SGK’nın halihazırda yersiz ödemeyi kendiliğinden kesmiş olması lazım, sorunuzun ikinci kısmını tam olarak anlayamadık. Bilginize…
SGK 11yildir almakta olduğum sürekli iş göremezlik maaşımı durdurdu bağkur dan emekliyim bu sebepten hem iş göremezlik maaşımı durdurdu hemde bağkur maaşımdan bugüne kadar ödediği 68 bin TL geri almak için yersiz ödeme diye kesinti yapıyor SGK işlem iptal davası açtım yerel mahkeme lehime Yargıtay emsal kararları olduğundan yapılan işlemin iptali istenildi bu durumda istinaf sonucundan sonra Yargıtay süreci olurmu,dava sonuna kadar maaş in ve yersiz ödeme devam ederimi bu davada ayrıca tazminat hakkım varmıdır ,SGK dava sonuna kadar biriken haklarımı ödemi saygılar
İyi günler kolay gelsin. Emniyet genel müdürlüğüne karşı kazandığım yürütme durdurma davasına karşı EGM istinaf mahkemesine başvurdu. İstinaftan da EGM red cevabı aldı . ancak tüm bunlara rağmen benim göreve iadem hala yapılmadı. Bildiğim kadarıyla EGM bu halde hukuka aykırı davranıyorlar. Şuan ne yapmam gerekiyor nasıl hareket etmeliyim bir yol gösterir misiniz teşekkürler.
Merhabalar, İdare hukuku alanındaki düzenlemelerimiz Fransa’dan alınmıştır. Fransız hukukunda, idari makamların yargı kararlarına uymaması ihtimali düşünülemediğinden (hukuk devleti olmakla ve yargı kararlarına saygı duymakla ilgili bir durum), yargı kararları yerine getirilmediğinde işleyecek bir mekanizmanın düzenlenmesine ihtiyaç duyulmamıştır. Dolayısıyla bizde de bu şekilde bir mekanizma yoktur. İdari yargı kararlarının uygulanmaması halinde, kararı uygulamayan idareye karşı ancak tazminat davası açabilirsiniz. Bilginize…
Avukat tutmayı dene
İyi akşamlar benimde davam karara çıkmış acaba sonucu ne olur
Merhabalar benim Ekim 2017 de açılan davam var Mayıs 2018 de mahkeme 17 ve 25 inci maddelerden tazminatı verilebilir diye karar vermiş sonra dosya istininafa taşınmış temmuz 2018 den buyana e devletten baktığımda ön inceleme için atama bekliyor yazıyor 8 aydır bekliyorum karar ne olur ve daha ne kadar sürer bilgi verebilir misiniz.
Merhaba istinaf mahkemesinden sonra yargıtaya başvuru hakkımız var mı?
Merhabalar, İstinafta görülmekle kesinleşen davalardan değilse, istinaf kararını temyiz etme, yani Yargıtay’a başvurma hakkınız vardır. Bilginize…
Istinaf mahkemesi süresi ortalama ne kadar bilginiz var mı?
Merhabalar benim Ekim 2017 de açılan davam var Mayıs 2018 de mahkeme 17 ve 25 inci maddelerden tazminatı verilebilir diye karar vermiş sonra dosya istininafa taşınmış temmuz 2018 den buyana e devletten baktığımda ön inceleme için atama bekliyor yazıyor 8 aydır bekliyorum karar ne olur ve daha ne kadar sürer bilgi verebilir misiniz
Merhabalar. Kurumun izniyle GİH olan kadromuz mahkemeye verilerek TH kadrosu için (Teknik olanlar) mahkemeye verdik. İdare mahkemelerinde farklı dairelerde görülen davalarda farklı sonuçlar çıktı. 2014 yılında açılan davada İdare Mahkemesinde usulden Red alıp Danıştaydan Bozma kararı çıktı. Daha önceden aynı dava ile ilgili olumlu karar çıkmasına rağmen dava esastan red oldu.Avukat konuyu İstinafa taşıdı. İstinaf kararlarıda Red verdiği söyleniyor. 2016 yılından sonrakii kararlarda istinafın İdare mahkemesinin kararına karşı olumsuz cevap vermediği söylendi. Emsallerin olmasına rağmen bu tür karar çıkmasını nasıl değerlendirirsiniz. teşekkürler
9 ay oldu istinaf mahkemesine müracat edeli henüz bir sonuç açıklanmadı acaba bir senemi sürecek bu mahkelerin süresi veya neden uzun sürüyor millete eziyetmi ediyorlar anlamadım gitti
Merhabalar, Genellikle 1-2 yıllık bir süreçtir. Millete eziyet etek maksadıyla değil de, mahkemelerin dosya yoğunluğu fazla olduğu için yargılama süreçleri uzamaktadır. Bilginize…
Merhabalar,
Ben 2018 / 6 ay da bi isim değiştirme davası açmıştım sağlık nedeniyle duruşmaya katılamadığım için dosyanın işlemden kaldırıldığını öğrendim.. Adliyeye tekrar gidip dosyanın işleme konması için talepte bulundum.. Bi haber çıkmadığı için de adliyeyi aradım istinafta olduğunu söylediler dosyanın..
Öğrenmek isteğim şey ise bundan sonra ne olacak? Ne gibi bi yol izlemem lazım?
Bunun akabinde bazı sorularım olacak size,
1. Dava dosyam tekrar işleme alınır mı?
Alınırsa ne kadar bi sürede alınır davam tekrar mahkeme de görülmeye başlanır mı?
2. İstinaf mahkemesinden bi sonuç çıkmazsa ne gibi bi yol izlemem lazım tekrar soruyorum çünkü prosedür nedir bilmiyorum tekrar mı isim değiştirme davası açmam gerekiyor bana bu konuda bilgi verip yardımcı olursanız sevinirim..
İstitafta görünüyor dosya ne demek olduğunu bilmiyorum 🤷♂️
Merhabalar, ilgili dosyada verilen karar denetimden geçmektedir. Bilginize..
selamlar 1986 işe girişliyim sgk numaram ve tüm kayıtlarımda 1986 gözüküyor iş veren hiç pirim yatırmadıgından emeklilikte sorun yaşıyorum 1 günlük pirim davası actım 8 ayda davam bitti kazandım sgk davayı istinafa götürdü bölge istinafa 1 yıl geçmesine ragmen henüz sonuçlanmadı bu süre nekadar sürer saygılar