Daha önceki yazılarımızda, uçuş iptali halinde yolcuların sahip oldukları haklara (Bkz.ilgili yazımız…) ve uçuş gecikmesi halinde yolcuların sahip oldukları haklara (Bkz.ilgili yazımız…) değinmiştik. Bu yazımızda ise uçuşa kabul edilmeme halinde yolcuların sahip oldukları haklara değineceğiz.
Bir sivil havacılık terimi olan “overbooking”; havayolu firmalarının yolcuların herhangi bir sebeple uçuşa gelmemeleri halinde havayolu firmasının zarara uğramaması amacıyla koltuk kapasitesinin üzerinde bilet satışı yapmaları anlamına gelir. Bu durum yasal ve uluslararası bir uygulamadır.
Eğer o uçuş için bilet satın alan yolcuların hepsi uçuşa katılmak için gelirse, koltuk sayısının üzerinde yolcu bulunduğundan öncelikli olarak havayolu firması bir duyuruda bulunarak “gönüllü” olarak uçuşa kabul edilmemeyi tercih ederek haklarını elde etmek isteyen yolcuların bulunup bulunmadığını sorar. Yeterli sayıda gönüllü bulunmadığı takdirde havayolu firması kendi iradesiyle yolcuları uçuşa kabul etmeme hakkına sahiptir.
Bu noktada, uçuşa kabul edilmeyen yolcuların havayolu firmalarından talep edebilecekleri hakları gündeme gelir. Bu haklar yolcuların uçuşa kabul edilmeme sebebine göre çeşitlilik gösterir. Eğer yolcular havayolu firmasının çağrısı üzerine gönüllü olarak uçuşa kabul edilmeyen yolcu konumuna geldiler ise, yolculara bilet ücretinin aynen iadesi sağlanabilir, eğer uçuşun başlangıç noktası farklı ise yolcuyu başlangıç noktasına ücretsiz olarak ulaştırmak da havayolu şirketinin sorumluluğundadır. Eğer yolcu da kabul ederse aynı güzergahta ve benzer taşıma koşullarında boş koltuğu bulunan bir başka uçuşta ilgili yolcuya yer sağlanabilir, söz konusu uçuşun tarihi yolcunun uygun göreceği bir tarih veya sağlanılabilen en erken tarih olabilir. Eğer uçuşun gerçekleşeceği şehirde birden fazla havalimanı mevcutsa ve alternatif bir havalimanında yolcu için uçuş hakkı sağlanılabiliyorsa, transfer ücreti havayolu firması tarafından karşılanır.
Eğer yolcu havayolu şirketi tarafından uçuşa kabul edilmediyse, yukarıdaki haklara ek olarak; uçuşun gerçekleşeceği mesafeye oranlı olarak artan bir maddi tazminat ve eğer havayolu firmasının yolcu için ayarladığı bir uçuş için bekleme süresi mevcutsa o süre boyunca (süreye göre değişkenlik gösteren şekilde) yemek, içecek, 2 adet ücretsiz ve süre sınırı olmayan telefon konuşması, e-posta desteği sağlanmak zorundadır. Bekleme süresi bir veya daha fazla gece konaklamayı kapsayacak şekilde ise, havayolu şirketi yolcunun konaklama masrafını ve konaklamanın gerçekleşeceği yere transfer masrafını da üstlenmelidir.
Bu haklar doğrudan havayolu firmalarına karşı öne sürülebilecektir. Havayolu şirketinin sorumluluklarını yerine getirmemesi halinde, yolcuların şikayet hakkı bulunur.
Hukuk Desteği