Günümüzde bankacılık işlemlerinin internet üzerinden ve çeşitli yeni teknolojik imkanlar sayesinde daha hızlı ve çok sayıda gerçekleştirildiği düşünüldüğünde, para transferlerinde özellikle Iban numarası veya hesap numarasını yanlış yazmak oldukça fazla karşılaşılan bir durumdur. Bir kimse annesine, babasına, arkadaşına ya da işi gereği bir başka ticari hesaba para gönderirken bilgileri yanlış girer de para gitmesi gereken yere ulaşmazsa, tabi ki ilk etapta yapılması gereken bankayla derhal iletişime geçmek olacaktır fakat; para artık başka bir kişinin hesabına ulaşmışsa ve o kişi de bu parayı iade etmekten imtina ederse hangi suçun oluşacağını bu yazımızda açıklamaya çalışacağız.
Yanlışlıkla gönderilen para Türk Ceza Kanunu’nda kaybedilmiş eşya statüsünde değerlendirilmektedir. Anılan Kanun’un 160. maddesi gereğince kaybedilmiş olması nedeniyle malikinin zilyedliğinden çıkmış olan ya da hata sonucu ele geçirilen eşya üzerinde, iade etmeksizin veya yetkili mercileri durumdan haberdar etmeksizin, malik gibi tasarrufta bulunan kişi, şikâyet üzerine, bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılmaktadır. Burada yanlışlıkla hesabına para geçtikten sonra bu parayı iade etmeyen ve yetkili mercileri de durumdan haberdar etmeyen kişi suçun faili olmaktadır. Suçun oluşması için parayı gönderenin bizzat para üstünde hak sahibi kişi olması gerekmez, başka biri de hak sahibi için parayı gönderirken, para başka bir hesaba geçmişse, yine de suç işlenmiş olur.
Normalde hesabına yanlışlıkla para geçen bir kimse Türk Medeni Kanunu’nun 769. maddesi uyarınca, parayı sahibine iade etmeli, iade edemiyorsa kolluk kuvvetlerine bildirimde bulunmalı veya tespite yönelik araştırma yapmalıdır, hatta gerektiğinde ilan dahi vermek zorundadır. Fakat fail paranın sahibini bulmak için azami ölçüde bir çaba harcamışsa, bu halde suç kastının bulunmadığı sonucuna ulaşılabilir.
Hesaba geçen paranın sahibi biliniyorsa ve buna rağmen para üzerinde tasarrufta bulunuluyorsa artık hareketler hırsızlık suçunu oluşturur.
Yargıtay 11. Ceza Dairesi, 28.03.2007 T., 2007/2005 E., 2007/8138 K.: “…Sanığın S.Ç. adına gelen havalenin soyadı benzerliğinden dolayı, banka görevlisi tarafından hata sonucu kendisine ödenmesinden sonra durumun fark edilip, bu havale bedelini istemesine rağmen iade etmeyerek sahiplenmekten ibaret eylemi hata sonucu ele geçmiş eşya üzerinde tasarruf suçunu oluşturur…”
Hukuk Desteği
merhaba kolay gelsin BEN YANLIŞLIKLA TİCARİ HESABIMDAN Bİ BAŞKASINA PARA GÖNDERDİM VE BANKA ARACILIGIYLA İLETİŞİME GEÇTİK VE İLK BAŞTA GERİ GÖDERECEĞİNİ SÖYLEDİ AMA GÖNDERMEDİ VE ŞİMDİ GİT İSTEDİĞİN YERE ŞİKAYET ET DİYO YANİ PARAYI GÖNDERMİYO
ASLİYE MAHK. DAVA AÇMAM GEREKİYOMUŞ NASIL BİR DİLEKÇE DOLDURMAM GEREKİYO