KURUMİÇİ GEÇİCİ GÖREVLENDİRME İŞLEMİNİN ŞARTLARI

imagesDaha önceki bir yazımızda geçici görevlendirmenin ne olduğundan bahsetmiştik. (Bkz. ilgili yazımız…) Bu yazımızda ise kurumiçi geçici görevlendirmenin şartlarından ve usulünden bahsedeceğiz.

Geçici görevlendirmenin esas amacı kamu hizmetlerinin kesintisiz, verimli bir şekilde yürütülmesi ve gerekli hizmetlerin ifa edilebilmesi olduğundan belirli şartlara bağlanmıştır. Bu anlamda geçici görevlendirilen kişinin süreli hizmetine duyulan ihtiyaç somut olarak ortaya konulmalı ve görevlendirmenin ne kadar süreyi kapsayacağı da açıkça belirtilmelidir. Başka bir ifadeyle görev konusunun netlik kazanması gerekmektedir ve görevlendirme yapılırken kamu yararı ve kamu hizmetinin gerekleri mümkün mertebe gözetilmelidir.

Görev konusunun içeriğinde ise; görev konusu neticesinde düzenlenen görev raporları ve bunlarla ilgili yapılan iş ve işlemler, geçici görev konusunun süresi, görevlendirilen memurun sınıf ve branşı bir bütün olarak uyum sağlamalıdır. Özellikle memurun görevlendirildiği konu, memurun sınıf ve branşı ile paralellik içerisinde olmalıdır. Memurun çalıştığı sınıfa uygun bir görev konusu tanımı yapılmalıdır.

Geçici görevlendirme işleminde ayrıca 6245 sayılı Harcırah Kanunu sebebiyle bazı şartlar yerine getirilmelidir. Görevlendirilecek memurun ismi, kurumu, görevin süresi, geçici görev onay belgesinde bulunması gereken bilgilerdendir. Memur, memuriyet mahalli dışında geçici görevlendirilmişse, özellikle süre unsuru dikkate alınarak verilecek gündelik miktarlar belirlenmelidir. Geçici görevlendirmede süre unsuru, benzer konu ile görevlendirilen eşit düzeydeki memurlar arasında eşitlik ilkesi gözetilerek uygunlanmalıdır.

Anılan şartları şu şekilde sıralamak mümkündür:

-Amaç belirli olmalı,

-Zorunluluk olmalı,

-Memurun yapacağı iş açıkça ve önceden belirtilmeli,

-Memur, görevlendirileceği konuda gerekli ve yeterli bilgi/tecrübeye sahip olmalı,

-Görevlendirme belirli bir süre ile sınırlı olmalı.

Geçici görevlendirme idari işlem niteliğinde olduğu için yetki, şekil, sebep, konu ve amaç unsurları açısından hukuka aykırılık yok ise memurun muvafakatini almaya gerek yoktur. Fakat memur muvafakatinin, kurumlararası geçici görevlendirilme şartlarından biri olduğu unutulmamalıdır.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Hukuk Desteği

4 thoughts to “KURUMİÇİ GEÇİCİ GÖREVLENDİRME İŞLEMİNİN ŞARTLARI”

  1. Merhaba ustadim bir hastaneye bagli 5 poliklinik var senenin 6 ayi personel yoklugundan 3 gun bir poliklinikte 2 gun baska polikilinikte ayni isi yapmaktayim. Ancak 7 senedir. Bole olmasi nedeniyle itirz edince evime yakin bir polikinik yerine ayni hastaneye bagli baska birnpoliklinikte gorev yazisi ile calistirmaya basladim yani ceza ilk defa gorev yasizi ilr surgun verdiler 7 yildir hep baska yerlere giderken bir kere gore yazisi da vermediler gorevlendriemde itiraz edince evime yakin esas girevim olan polinkilinikte az hasta var diye diger polikliniklere cekmekteler ama az demelerine ragmen yanima baska kadro diger polikinikler bir birine yakin 10 teknisyenden hic biri bizim uzak poliklinige gelmez iken biz devalmi ordaki eksikleri tamamliyiruz itraz edincede surgun yedik yasal yilumiz nedir saygilar

  2. Bir sorum olacak. Şehir hastanesinden valilik onayı ile ilçeye geçici olarak gorevlendirilen personel, valilik onayının üstüne ilçe kaymakamı tarafından ilçeye bağlı mahalleye geçici girevlendirilebilr mi? Şimdiden teşekkür ederim

  3. Merhaba, kurumumun özelleşmesi sonucu 4b li idari büro görevlisi olarak atamam yapıldı(11587 sayılı karar kapsamında). Kurumum kendi bünyesinde olan başka bir müdürlüğe görevlendirmemi mühendis olarak vali oluru ile yaptı. Şu an İzin maaş işlerim ilk atamamı yapan birim tarafından yapılıyor. Maaşımı idari büro görevlisi olarak alıyorum ama mühendis işi yapıyorum. Mühendis maaşı alabilmemle alakalı bir kanun yarar yönetmelik var mıdır?
    Mesela kurumlararası görevlendirme yönetmeliği kısım2 madde 6 da böyle bir hak olduğu yazıyor. Kurum içi görevlendirmede de benzer bir uygulama var mıdır?

  4. Merhaba hocam polis memuruyum 2016 eylülde doğu iline sarka gittim 3 gün sonra 6 ay geçici görevli geri ankaraya çağırdılar ve 1 er sene olmak üzere 2 sene daha uzattılar geçici görevi..Ama ne doğudan geçici görevli ankaraya gelirken ne de o 1 er sene tekrar geçici görev onayı aldıklarında yolluk harcırah 1 kuruş bile vermediler.Bu arada ikametim Ankarada dava açsam kazananabilir miyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir