Çoğumuz kredi çekerken bankaların bize yönelttiği sözleşmeyi çok incelemeden hatta bazen hiç okumadan doğrudan kabul ederiz. Aynı zamanda kredi kullanırken bizden talep edilen ücretleri de sorgulamadan veririz. İşte bugünkü yazımızda 3 Ekim 2014 tarihinde yürürlüğe giren Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’le (“Yönetmelik” olarak anılacaktır.) birlikte, finansal tüketicilerin durumunu kolaylaştıracak birçok yeniliği inceleyeceğiz.
Bu Yönetmelik’le birlikte finansal kuruluşların müşteriler karşısında göreceli güçlü konumunun tüketicilerin aleyhine kullanılmasının önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Bu düzenleme ile getirilen yeniliklerden tüketicileri en çok ilgilendiren ve bizim de bugün ele alacağımız kısım; finansal ürün ve hizmet ücretlerinde yapılan değişikliklerdir.
Yönetmelik’le tüketicilerin bankalar ve diğer finansal kuruluşlar ile olan ilişkilerinde karşılaştıkları ücret, komisyon ve benzeri masraf kalemleri sadeleştirilerek sayıca azaltılmıştır. Yönetmelik ekinde yer alan 20 ücret kalemi dışında hiçbir ücretin alınamayacağı bir model oluşturulmuştur. Ücretler, Yönetmelik ekinde 5 farklı grupta sınıflandırılmıştır. Bu listede yer alanlar dışında hiçbir ücret tahsil edilemeyeceğinden, makul olmayan ücret taleplerinin de önüne geçilmiş olunmaktadır. Yeni bir ücret konulabilmesi için BDDK’dan izin alınması zorunluluğu getirilmiştir. Aynı zamanda yeni dönemde kavram kargaşasına son verilmesi amaçlanarak, farklı isimlerle adlandırılan ücretler için kavram birliği sağlanmıştır. Finansal kuruluşların aynı işlemi farklı adlar altında birden fazla ücretlendirmeleri ya da sadece ismi farklı biçimde ifade ederek kavram bulanıklığı yapmak suretiyle alınması haksız kabul edilen bir masraf kaleminin talep edilmesi bu şekilde önlenmiştir. Kaldırılan bazı önemli ücret kalemleri aşağıda sıralanmıştır:
Bankaların sizden aldığı masrafları geri almak için TIKLAYIN
1.Onaysız yapılan bildirimler
2.İpotek fek ücreti
3.Kiralık kasa ziyaret ücreti
4.Bozuk para tümleme ücreti
5.Borcu yoktur yazısı ücreti
6.Dekont yazdırma ücreti
7.Hesap bakım ücreti
8.Hesap özeti gönderim ücreti
9.SMS gönderim ücreti
10.Hesap işlemsizlik ücreti
11.Hesap cüzdanı yazdırma ücreti
12.Banka kartı ücreti
13.Hesap açma-kapama ücreti
14.Dosya masrafı
15.Kredi istihbarat ücreti
16.Kredi işlem fişi ücreti
17.Ödeme planı değiştirme ücreti
18.Değişken taksitli ödeme planı ücreti
19.Sanal kredi kartı ücreti
20.Kendi hesabına para yatırma ücreti
21.Reddedilen kredi ücreti
22.Kredili mevduat hesabı kullanım ve tahsis ücreti
23.Taksitli nakit avans komisyonu
24.Hareketsiz kredi kartı yıllık üyelik ücreti
25.Hareketsiz hesaba ilişkin hesap işletim ücreti
26.Belge taleplerinde ilk yıl için belge ücreti
Finansal kuruluşlarla yapılacak sözleşmelerde yer alan her türlü faiz ve ücret kaleminin tutarı ile diğer önemli bilgileri topluca tek bir sayfada gösteren bilgilendirme formları hazırlanacaktır. Böylece olası tüm faiz ve ücret kalemleri bir arada görülebilecek ve karşılaştırmaya müsait olacaktır. Bunlarla birlikte ücret talep edilebilecek her ürün ve hizmet için finansal tüketicinin ayrı ayrı onayının alınması şartı getirilmiştir. Bu suretle vatandaşın haberi olmadan herhangi bir işlem yapılmasının önüne geçilmiştir.Tüketicilerin kredi alırken dikkat etmesi gereken masrafların neler olduğuyla ilgili yazımızın devamı için; (bkz…)
Bankaların sizden aldığı masrafları geri almak için TIKLAYIN
Hukuk Desteği