6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile çalışanı bulunan işyerlerine iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma ya da bu hizmeti dışarıdan satın alma zorunluluğu getirilmiş; işyerlerinin iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve işyeri hemşiresi çalıştırma yükümlülüklerinin başlama tarihleri işyerlerinin çalışan sayısı ve tehlike sınıflarına göre farklı şekilde düzenlenmiştir.
Buna göre; 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için durum şu şekildedir; 01.01.2014 tarihinden itibaren iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma yükümlülüğü başlamıştır. Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için ise 01.07.2017 tarihinden itibaren iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma yükümlüğü başlayacak olmasına rağmen 7033 Sayılı Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanunu ile birlikte bu yükümlülük 1 Temmuz 2020 tarihine ertelenmiştir. Bu değişikliğe göre tüm devlet daireleri ve kamu kurumları da iş sağlığı ve güvenliği anlamında yükümlülük altına girecektir.
Tam süreli işyeri hekimi görevlendirilen işyerlerinde, diğer sağlık personeli görevlendirilmesi zorunlu değildir. İşyerlerinin tehlike sınıfları 29 Mart 2013 tarihli İş Sağlığı ve İş Güvenliğine İlişkin Tehlike Sınıfları Tebliği’nde belirtilmiştir. İşyerlerinin hangi tehlike sınıfında olduğu t-Tebliğ’e göre belirlenir. İşyerleri “az tehlikeli”, “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” olmak üzere üç sınıfa ayrılır. Örneğin kümes hayvanlarının yetiştirilmesi tehlikeli sınıfta yer aldığından; kümes hayvanları yetiştiriciliğinde en az bir kişi çalıştıran işverenler 2014 Ocak ayından itibaren iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve işyeri hemşiresi çalıştırmaya ya da bu hizmeti satın almaya başlamış olmalıdır.
Tehlikeli sınıfta yer aldığından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve işyeri hemşiresi çalıştırma yükümlülüğü olan işyerlerine başka örnekler de verecek olursak: Kümes hayvanlarının yetiştirilmesi (tavuk, hindi, ördek, kaz ve beç tavuğu vb.), sebze, kavun-karpuz, kök ve yumru sebzelerin yetiştirilmesi, endüstriyel ve yakacak odun üretimi, deniz ve kıyı sularında yapılan balıkçılık, turunçgillerin yetiştirilmesi, sütü sağılan büyük baş hayvan yetiştiriciliği, at ve at benzeri diğer hayvan yetiştiriciliği, peynir, lor ve çökelek imalatı, halı ve kilim imalatı, çıkartma, takvim, ticari katalog, tanıtım broşürü, poster, satış bülteni, kartpostal, davetiye ve tebrik kartları, yıllık, rehber, resim, çizim ve boyama kitapları, çizgi roman vb. basım hizmetleri, şampuan, saç kremi, saç spreyi, jöle, saç düzleştirme ve perma ürünleri, saç losyonları, saç boyaları, vb. İmalatı, ayakkabı ve terliklerin plastik parçalarının imalatı, kuaförlük ve diğer güzellik salonlarının faaliyetleri.
İşyeri hekimleri, Sosyal Güvenlik Kurumunun üstlendiği tedavi hizmetleri dışında kalan koruyucu sağlık hizmetlerini, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmasını, ilk yardım ve acil tedavi hizmetlerini yürütürler. İş Kanunu’na tabi işçi olarak çalışırlar. İşçinin normal haftalık çalışma süresinin tam süreli çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az olarak belirlenen iş sözleşmesi “kısmî süreli iş sözleşmesi” olarak tanımlanmıştır. Uygulamada genellikle işyeri hekimleri kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışmakta olup, çalışma koşulları ve ücret taraflarca serbestçe belirlenebilir. Türk Tabipler Birliği’nin hazırladığı tip sözleşmelerin yapıldığı da görülmektedir.
Hukuk Desteği
1.çalışan kişi sayısı hesabında merkez ve şube toplamı mı dikkate alınacak?
2.sgk numaraları farklı olan merkez ve şubeler için ayrı ayrı mı sözleşme yapılacak?
3.doktoru sadece şubede sigortalı gösterdik ,hem merkez hem şubede de ayrı ayrı mı gösterme gerekiyor?
ŞUANDA HANGİ İŞLETMELERİN İŞ YERİ HEKİMİ ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU VARDIR?ÇALIŞAN SAYISI VE TEHLİKE SINIFINA GÖRE ÜCRET TAHMİNEN NE KADAR OLMAKTADIR.(TAM SÜRELİ YA DA KISMİ SÜRELİYE GÖRE) AYRICA BU ÇALIŞMALAR MESAİ DIŞINDA YA DA HAFTA SONU(MESAİ DIŞINDA, CT .ÇALIŞILIYORSA)YAPILAPILABİLİR Mİ?ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER