İlaç hukuku; ilaç kullanımından doğan hukuki problemlerin ele alındığı, sağlık hukukunun alt dallarından bir disiplindir. İlaç hukukunun başlıca çalışma alanı ilaç kullanımından kaynaklanan hukuki ve cezai sorumluluklar olsa da; ruhsatlandırma süreçleri, bilimsel araştırmalar, marka-patent sorunlarıyla ilgili olarak da borçlar hukuku, ceza hukuku, ticaret hukuku, fikri ve sınai mülkiyet hukuku, marka hukuku ve idare hukukuyla da yakından ilişkilidir.
Bu yazımızda ve devamı yazılarımızda ilaç hukuku kapsamında, ilaç kullanımından kaynaklanan sorunlardan dolayı ilaç üreticilerinin, hekimlerin, eczacıların, hastanelerin ve kamu kurum ve kuruluşlarının hukuki sorumluluklarından, hekim ve eczacıların cezai sorumluluklarından, ilaçların Türkiye’de ruhsatlandırılma ve denetim süreçlerinden bahsedeceğiz.
İlaç kullanımından kaynaklanan sorunlarla konuyu açıklamaya başlamak isteriz. İlaç kullanımı, eski çağlardan bu yana tedavi amaçlı uygulamalar arasında en sık tercih edilen alternatiftir. Bu nedenle ilaçlar, insanın sağlık hakkı kapsamında en temel gereksinimlerinden biri olarak değerlendirilmekte ve sahip olduğu önem neticesinde, hukuki zeminde özel düzenlemelere tabi tutulmaktadır.
Günümüzde ilaç kullanımından kaynaklanan, aşağıda başlıcaları sayılan sorunlar, hukuki ihtilaflar ortaya çıkararak, hukuk ve ceza yargılamalarının konusu olabilmektedir.
– İlaca erişimden kaynaklanan sorunlar,
– İlaç kullanımından kaynaklanan yan etkiler sonucu meydana gelen ölüm ve yaralanmalar,
– Yanlış ilaç kullanımı sonucu meydana gelen ölüm ve yaralanmalar,
– Hatalı ilaç üretimi sonucu meydana gelen ölüm ve yaralanmalar.
İlaç kullanımının yol açtığı bu sorunlar, kimi zaman hekimlerin, kimi zaman ilaç üreticilerinin, kimi zaman ise idari kuruluşların sorumluluğunu doğurmaktadır. İlaç kullanımından kaynaklanan ölümler, yaralanmalar ve diğer hukuki ihtilaflardan doğan sorumluluklara ilişkin yazımız en kısa sürede yayınlanacaktır.
Hukuk Desteği