“Kooperatif Kuruluşunda Tescil ve İlan Süreci” (bkz. ilgili yazımız…) ve “Kooperatif Kuruluşunda Tescil Esnasında İncelenecek Unsurlar” (bkz. ilgili yazımız…) başlıklı yazılarımızda kooperatif kuruluşunda tescil ve ilan sürecinde yapılacakları ve incelenecek unsurları açıklamıştık. 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nun (“KK”) 3. maddesinde “Ana sözleşme, Ticaret Bakanlığına verilir. Bakanlığın kuruluşa izin vermesi halinde, kooperatif merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ilan olunur.” denerek kooperatif kuruluşunda tescil ve ilan olunacak hususlar sıralanmıştır. Buna göre kooperatif kuruluşunda tescil ve ilan olunacak hususlar şunlardır:
1. Ana sözleşme tarihi,
2. Kooperatifin amacı, konusu ve varsa süresi,
3. Kooperatifin unvanı ve merkezi,
4. Kooperatifin sermayesi ve bunun nakdi kısmına karşılık olarak ödenen en az miktar ve her ortaklık payının değeri,
5. Ortaklık payı belgelerinin ada yazılı olduğu,
6. Ayni sermaye ve devralınan akçalı kıymetlerle işletmelerin neden ibaret oldukları ve bunlara biçilen değerler,
7. Kooperatifin ne suretle temsil olunacağı ve denetleneceği,
8. Yönetim Kurulu üyeleriyle kooperatifi temsile yetkili kimselerin ad ve soyadları,
9. Kooperatifin yapacağı ilanların şekli ve anasözleşmede de bu hususta bir hüküm varsa yönetim kurulu kararlarının pay sahiplerine ne suretle bildirileceği,
10. Kooperatifin şubeleri: Kooperatifler, lüzum gördükleri takdirde memleket içinde ve dışında şubeler açabilirler. Şubeler, merkezin sicil kaydına atıf yapılmak suretiyle bulundukları yer ticaret siciline tescil olunurlar.
Hukuk Desteği