BORCA BATIK OLMA HALİ VE KONKORDATO

Konkordato, İcra ve İflas Kanunu’nun 285-309 maddelerinde, mali durumu bozuk olan borçluları ve mali durumu bozulmuş olan borçlunun alacaklılarını korumak için düzenlenmiş olan bir uygulamadır.

Borca batık olma hali ise, şirketin aktiflerinin borçlarını karşılayamaması durumu olup; 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 376. Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’in 12/1 maddesi hükmünce “borca batık olma durumu, şirketin aktiflerinin borçlarını karşılayamaması hali” olarak tanımlanmıştır.

Borca batık olma halinin belirtileri, yıllık bilançodan, aylık, üç aylık veya altı aylık hesap durumlarından, denetçinin, erken teşhis komitesinin raporlarından ve/veya yönetim ile yönetim kurulunun belirlemelerinden anlaşılmaktadır. Borca batık olma halinde bulunan şirketin yönetim kurulu Türk Ticaret Kanunu’nun madde 376/3’te “Şirketin borca batık durumda bulunduğu şüphesini uyandıran işaretler varsa, yönetim kurulu, aktiflerin hem işletmenin devamlılığı esasına göre hem de muhtemel satış fiyatları üzerinden bir ara bilanço çıkartır. Bu bilançodan aktiflerin, şirket alacaklılarının alacaklarını karşılamaya yetmediğinin anlaşılması hâlinde, yönetim kurulu, bu durumu şirket merkezinin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemesine bildirir ve şirketin iflasını ister. Meğerki, iflas kararının verilmesinden önce, şirketin açığını karşılayacak ve borca batık durumunu ortadan kaldıracak tutardaki şirket borçlarının alacaklıları, alacaklarının sırasının diğer tüm alacaklıların sırasından sonraki sıraya konulmasını yazılı olarak kabul etmiş ve bu beyanın veya sözleşmenin yerindeliği, gerçekliği ve geçerliliği, yönetim kurulu tarafından iflas isteminin bildirileceği mahkemece atanan bilirkişilerce doğrulanmış olsun. Aksi hâlde mahkemeye bilirkişi incelemesi için yapılmış başvuru, iflas bildirimi olarak kabul olunur.” şeklinde düzenlenen hüküm gereğince mahkemeye bildirimde bulunup şirketin iflasını ister.

Açıklamalarımız ışında anlaşılacağı üzere konkordato bir şirketin iyileşmesi uğrunda belli bir süre için getirilmiş yasal bir uygulamadır. Ancak borca batık olma hali, şirket için fesih sebebidir.

https://hukukdestegi.com/tr/2018/10/19/konkordato-nedir/
https://hukukdestegi.com/tr/2018/11/23/konkordato-cesitleri/
https://www.hukukdestegi.com/tr/2022/04/11/konkordato-surecinde-iscilik-alacaklarinin-durumu/
https://hukukdestegi.com/tr/2021/08/16/konkordato-suresi-ne-kadardir/
https://hukukdestegi.com/tr/2022/01/10/konkordato-karari-alindiktan-sonraki-surec-nasil-ilerler/
https://hukukdestegi.com/tr/2021/12/13/konkordato-karari-alinan-sirketlerin-imtiyazli-alacaklilari-kimlerdir/

Hukuk Desteği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir