Evlenme izni 4857 Sayılı İş Kanunu Ek Madde 2’de mazeret izni başlığı altında düzenlenmiştir. Bu maddeye göre işçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir. Dolayısıyla işçi evlilik durumunda ücretinden kesinti yapılmadan 3 gün mazeret izni kullanma hakkına sahiptir.
Kanun’da düzenlenmiş olunan bu süreler asgari olup, taraflarca iş sözleşmeleriyle uzatılmaları mümkündür. Zira bazı kurumsal firmalarda işçilere evlilik halinde 7 güne varan izinler verildiği görülmektedir. İş sözleşmesinde işçinin evlilik halinde izin kullanamayacağına ilişkin konulan şartlar geçersizdir. İşçiye evlenmesi halinde en az üç gün mazeret izni kullandırılmak zorundadır.
İş Kanunu’nda bu iznin ne zaman ve nasıl kullandırılacağı ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. İznin nikâh öncesi ya da nikâh sonrası kullanılması ile ilgili de bir kural bulunmadığından, işveren ve işçi aralarında anlaşarak bu sürelerin ne zaman kullanılacağını serbestçe kararlaştırabilirler.
Kanunla verilen 3 günlük evlilik izni, yıllık izinden bağımsız olarak düzenlenmiş bir ücretli mazeret iznidir, bu nedenle yıllık izin sürelerinden düşülmez. İşçi evlilik izninde olduğu müddetçe sanki çalışmış gibi kendisine ücreti ödenir. Zira İş Kanunu’nun 46. maddesinin b bendinde Ek 2. maddeye yapılan atıfla evlenme izninin çalışılmış günler gibi hesaba katılacağı belirtilmiştir.
Evlilik izni konusunda Kanun’da herhangi bir sınır bulunmamaktadır. Dolayısıyla yapılan her evlilik için 3 günlük evlilik izni kullanılabilir.
Hukuk Desteği
Teşekkürler güzel ve kaliteli anlatım olmuş
Çocuklarının evlenmesi halinde anne ve babaya ne kadar izin verilir. Özel sektörde
Kamuda çalışan sözleşmeli (taşeron) ve sendikalı işçilerin evlilik izinleri kaç gündür ve izin tarihi ne zaman başlar.
Ben sağlık bakanlığın bağlı çalışan taşeronum cumartesi evlenirsem izin tarihim cumartesiden mi başlar yoksa pazartesiden mi. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.
Merhabalar, başlangıçla ilgili Yasa’da boşluk var fakat evlenme nedeniyle mazeret izninin verilebilmesi için evlenmenin tescil edilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Genelde kurumlar davetiyeye de bakıyorlar hatta istiyorlar, dolayısıyla davetiyede yazan tarihi baz almak isteyebilirler.