E – FATURA NEDİR? KİMLER KULLANIR?

images (15)E-fatura, elektronik ortamda hazırlanan ve kağıda basılmayan bir fatura çeşididir. Elektronik faturanın iki türü vardır,  bunlar e-fatura ve e-arşivdir. E-fatura, her iki tarafın da elektronik fatura kullanıcısı olduğu durumlarda kullanılan elektronik fatura türüdür ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sunucuları üzerinden alıcı ve satıcıya iletilmektedir. E-fatura uygulamasından yararlanan kullanıcılar; sistemde kayıtlı kullanıcılara e-fatura gönderebilir, sistemde kayıtlı kullanıcılardan e-fatura alabilir ve söz konusu e-faturalarını bilgisayar ortamında muhafaza ederek istendiğinde ibraz edebilirler. İstek dahilinde, e-arşiv fatura beyaz A4 kağıt üzerine çıktı alınıp kağıt olarak da iletilebilir.

Elektronik fatura kullanımına ilişkin usul ve esaslar ilk defa 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu (“VUK”) Genel Tebliği’yle yürürlüğe girmiştir. Sonrasında ise yine birtakım tebliğler ile bu düzenemeye güncellemeler yapılmış ve e-defter, e-fatura kullanma zorunluluğu getirilen mükellefler belirlenmiştir. Akabindeyse yeni bir tebliğ ile (433 sıra numaralı VUK Genel Tebliğiyle) kağıt olarak düzenlenmek, muhafaza ve ibraz edilmek zorunluluğu bulunan faturanın elektronik ortamda düzenlenmesi ve ikinci nüshasının elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkan tanıyan e-arşiv uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

VUK tebliğleri ile birçok mükellefe e-fatura sistemi zorunlu hale getirilmiştir. Bunlardan bazıları, 2014 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli III sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal eden mükellefler, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan lisans alan mükelleflerdir. Fakat zorunluluk kapsamında bulunmayan mükellefler de, zamansal bir sınıra bağlı olmaksızın e-fatura uygulamasına geçebilmektedir.

Az sayıda fatura düzenleyen mükellefler e-fatura uygulamasına ait temel fonksiyonların internet üzerinden kullanımını sağlamak amacı ile oluşturulan ve “www.efatura.gov.tr” internet adresinde hizmete sunulan e-Fatura Portalı aracılığıyla bu işlemleri gerçekleştirilebilmektedirler. Çok sayıda fatura düzenleyen, çeşitli faturalama ihtiyaçları bulunan, gelişmiş bilgi işlem sistemlerine sahip mükellefler ise bilgi işlem sistemlerinin e-fatura uygulamasına uygun hale getirilmesi ile e-fatura uygulamasından yararlanabilmektedirler.

                                                                                                                      Hukuk Desteği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir