Mesafeli satış; alıcının satıcı ile karşı karşıya gelmediği, alıcı ve satıcı arasında bir mesafenin bulunduğu ve satış sözleşmesinin iletişim araçları kullanılarak yapıldığı durumlarda söz konusudur. Dolayısıyla gerek internet üzerinden, gerek telefonla, gerekse sair iletişim yollarıyla yapılan sözleşmelerde tüketiciler mesafeli satışa ilişkin düzenlemelerden yararlanabileceklerdir. Belirtmekte fayda var ki, buradaki tüketici tanımına ticari veya mesleki amaç gütmeden mal veya hizmet alan kişiler girmektedir.
Mesafeli satışa ilişkin en ayrıntılı hukuki düzenlemeler Mesafeli Satışlar Yönetmeliği’ndedir. Yönetmelik’in 2. maddesinde hangi satış türlerinde bu hükümlerin uygulanmayacağı tek tek sayılmıştır.
Mesafeli satışta, tüketicinin cayma hakkı bulunmaktadır. Buna göre mesafeli olarak yapılan herhangi bir mal veya hizmet satışında, tüketicinin 14 gün içerisinde sözleşmeden cayma ve ödenen bedelin tamamını (cezai şart ve benzeri kesintiler olmadan) iadesini talep hakkı mevcuttur. Yönetmelik’in 9. maddesinde yer alan 14 günlük süre, mal satışlarında malın tüketiciye teslim edildiği tarihten, diğer satışlarda sözleşmenin akdedildiği tarihten itibaren başlamaktadır; fakat tüketici sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan süre içinde de isterse cayma hakkını kullanabilecektir. Burada önemli olan husus ise, mal veya hizmet satışlarında tüketicinin kullandığı cayma hakkı talebinin muhakkak yazılı olması gerektiğidir. Aksi halde yazılı bir şekilde bildirilmeyen cayma hakkı taleplerinde, satıcının bedel iadesi yapma zorunluluğu bulunmamaktadır. Cayma hakkının kullanımında ispat külfeti tüketiciye ait olduğundan, bildirimin şekline son derecede dikkat edilmelidir.
Mesafeli satışlarda, mevzuatın tüketiciyi rahatlattığı bir diğer konu da, malın sipariş edilmesinden teslim zamanına kadar bir şekilde zarar görmesi durumunda, bütün zarar, kayıp ve hasarlardan satıcının sorumlu olmasıdır. Bu sebeple mal henüz teslim edilmemişse, yoldayken zarar görmüşse yahut kaybolmuşsa tüketicinin bu durumda hiçbir sorumluluğu bulunmayacaktır.
Hukuk Desteği
Merhaba bir konu hakkinda bilginizi almak istiyorum
Ben 20 eylul 2019 tarihinde dsmart tarafndan arandm ve aktif 42.90 lik faturama ek 7 lira farkla dsmart tvden faydalanacagim solendi bende onay verdim ancak sonrasinda ogrendim ki 59.90 a yukseltilmis faturam kullandigim internet kapatilup yeni bur internet ve tv kurulmus. Yaptigim itirazlarda hep gecistiridim en son meric elektrik tarafndan yapildiginu soylediler bende telefonda satista satis konusmasinin kaydi mecburi oldugu icin dinlenmesi talebindr bulundum. Bugun donus yapildiginda satis kaydinin bulunmadigi silindigi ve bayinin hakli oldugunu solemeyip konuyu kapattilar ancak kayit bende mevcut birde bildigim kadariyla kayit silindiysr bu durumda musteri her turlu hakli olmasi razim kendimi salak yerine konuldugumu hissediyrum ne yapabilirim bu konuda acaba
Merhabalar, Tüketici hakem heyetine başvurarak aboneliğin iptalini ve karara dek geçen süre içinde fazla ödemiş olduğunuz fatura bedellerinin iadesini talep edebilirsiniz. Bilginize…
Merhaba çok yaygın olarak kullanılan bir e ticaret sitesinden telefon almıştım. Teslimat süresi geçtikten sonra kargoya verdiler bu sürede cayma hakkımı kullanmadım çünkü telefonun fiyatları artmıştı. Nihayet kargoya verdiler fakat bu seferde kargoda yaşanan sıkıntı nedeniyle kargo hiç yola çıkmadan iade oldu ve satıcıya gitti. Şu an satıcı iade işlemlerini yapmam gerektiğini tekrardan kargoya veremeyeceklerini söylüyorlar. Ben iade etmek istemiyorum telefonun fiyatları bu kadar artmışken. Böyle bir hakları var mıdır ne yapmamı önerirsiniz