Depozitonun ne olduğu ve nasıl yatırıldığına dair esasları daha önceki yazımızda (Bkz.ilgili yazımız…) paylaşmıştık. Bu yazımızda ise depozitonun nasıl geri alınacağı ve kira yerine sayılıp sayılamayacağından bahsedeceğiz.
Kira sözleşmesinin sona ermesiyle birlikte, kiracı; kiralananı malike teslim aldığı haliyle teslim etme borcunu yerine getirmelidir. Ancak, kiralananda bir zarar oluşmuşsa, bu zarar depozito ile giderilecektir.
Bu nedenle, kira sözleşmesinin bitimiyle birlikte kiralananda meydana gelen zararların tespiti gerekmektedir. Bu tespit, kiralananın ilk teslim alındığı hali baz alınarak yapılmalıdır. Kiracı kiralananı boşaltmalı ve ilk aldığı haliyle teslim ettiğini ispatlamalıdır. Ayrıca kiracının kiralananın kullanımından kaynaklanan bir borcu (aidat, fatura ve sair…) bulunmamalıdır.
Depozitonun bankaya yatırılması gerektiğinden önceki yazımızda bahsetmiştik. Depozito, kira sözleşmesinin bitmesiyle birlikte her iki tarafın da onayıyla bankadan kiracı tarafından teslim alınabilir. Ancak, iki tarafın uzlaşamaması ihtimalinde, icra takibinin kesinleşmesiyle veya mahkeme kararıyla da depozito iade edilebilir.
Kiraya veren, sözleşmenin sona ermesini takiben 3 aylık süre içinde mahkemeye başvurmaz veya icra takibi başlatmazsa kiracı, tek taraflı olarak depozitoyu talep edebilir.
Depozito, kiracının kira sözleşmelerine yapacağı her türlü aykırılık için talep edilen bir güvence olduğundan, kiracının kiralanana dair borçları (aidat, fatura vs.) için de kullanılabilir ancak kiracı, kira yerine depozitoyu sayamaz, kira ve depozito kiracı bakımından değerlendirildiğinde farklı nitelikte edimlerdir. Ancak kira sözleşmesinin bitimiyle birlikte kiraya veren, kiracının kira borcuna karşılık olarak depozitoyu kabul edebilir. Belirtmeliyiz ki, kira borcunun ödenmemesi kira sözleşmesine aykırılık teşkil eder. Bu sebeple ve ancak kiraya veren tarafından, kira sözleşmesinin sona ermesi ihtimalinde depozito, ödenmemiş kira borçlarının yerine sayılabilir.
Hukuk Desteği
Merhaba
01/09/2014 tarihinde evi kiraladım. 01.03.2017 tarihinde evden çıkacağımı beyan ettim. Yalnız ev sahibi ev kiralarken ödediğim 750 doları evin kiralandığı zaman ödemek istiyor. Kış günü kiracıyı nerden bulacağını ve boşta kalacağı süreyi depozitodan düşeceğini beyan ediyor
Depozitomu nasıl alabilirim
14 Şubat 2017, 13:47
Yorumunuz denetim için bekliyor.
Merhaba
01/09/2014 tarihinde evi kiraladım. 01.03.2017 tarihinde evden çıkacağımı beyan ettim. Yalnız ev sahibi ev kiralarken ödediğim 750 doları evin kiralandığı zaman ödemek istiyor. Kış günü kiracıyı nerden bulacağını ve boşta kalacağı süreyi depozitodan düşeceğini beyan ediyor
Depozitomu nasıl alabilirim
Sözleşmenizin senelik olduğu varsayımıyla aşağıdaki yönlendirmeyi yapmaktayız. 1.9.2017 normalde yeni dönem için sözleşme başlama tarihidir. Bundan 15 gün öncesinde kiralayanın haberi olacak şekilde yapılacak yazılı bildirim kiracı bakımından fesih için yeterlidir. Sizse çok daha erken evi tahliyeyi beyan etmişsiniz. Bunun için bir başka deyişle erken faeih için haklı bir sebbeimiz varsa bunları ileri sürerek depozitonuzu iade talep edebilirsiniz. Haklı bir sebep yokken erken fesih yapıyorsanız, kiralayan evini kiraya veremediği makul dönem için sizden kira bedeli talep etme hakkı bulunur. Bunu da uygulamada genelde içerde depozitoyu tutarak yapmayı tercih etmekteler. TBK 325: “Kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları, kiralananın benzer koşullarla kiraya verilebileceği makul bir süre için devam eder. Kiracının bu sürenin geçmesinden önce kiraya verenden kabul etmesi beklenebilecek, ödeme gücüne sahip ve kira ilişkisini devralmaya hazır yeni bir kiracı bulması hâlinde, kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları sona erer. Kiraya veren, yapmaktan kurtulduğu giderler ile kiralananı başka biçimde kullanmakla elde ettiği veya elde etmekten kasten kaçındığı yararları kira bedelinden indirmekle yükümlüdür.”