Özel güvenlik; kamu güvenliğini tamamlayıcı nitelikle özel kurumların, topluma açık konser, havalimanı, gar, stadyum gibi yerlerin güvenliğini sağlamak amacıyla ihdas edilmiş bir kurumdur. Doğrudan kamuya bağlı olmamakla birlikte özel güvenliğin görev sınırlarının belirgin olmamasının kişilerin temel hak ve özgürlüklerine tecavüz oluşturabileceği aşikardır. Bu nedenle özel güvenliğin görevleri kanunla belirlenmiştir.
Arama, adli ve önleyici arama olarak ikiye ayrılır. Adli arama; bir suç şüphesi altında bulunan kimsenin suç hakkında delillerin elde edilmesi için özel ve aile hayatının gizliliğinin sınırlandırılarak konutunda, işyerinde, kendisine ait diğer yerlerde, üzerinde, eşyasında, aracında yapılan araştırma işlemidir. Adli arama hakim kararıyla yapılır. Önleyici arama ise; kamu güvenliği ve düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla yapılan taşınması yasak ve sakıncalı maddelerin tespitini içeren aramadır. Önleyici arama yapılacak yerler (alışveriş merkezleri, stadlar, garlar ve sair …) için mülki amirden izin alınması gerekmektedir.
Özel güvenlik görevlilerinin arama yetkisi ise Özel Güvenlik Hizmetleri Hakkında Kanun’un 7. maddesi ve Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği’nin 21. maddesinde sayılmıştır. Bu maddeler uyarınca özel güvenlik görevlilerinin yetkilerini şu şekilde sayabiliriz:
- Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle kontrol etme, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme,
- Toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle kontrol etme, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme,
- Yangın, deprem gibi tabiî afet durumlarında ve imdat istenmesi hâlinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme,
- Hava meydanı, liman, gar, istasyon ve terminal gibi toplu ulaşım tesislerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle kontrol etme, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme,
- Görev alanında, haklarında yakalama emri veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama ve arama,
- Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 90’ıncı maddesine göre yakalama,
- Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla, aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alma,
- Terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete alma.
Yukarıda saydığımız görev tanımları içerisinde dikkat edilmesi gereken husus, özel güvenlik görevlilerinin elle arama yapma yetkisinin bulunmayışıdır. Özel güvenlik görevlileri dedektörle veya x ray cihazıyla arama yapabilirler ancak özel güvenlik görevlileri rızanız dışında elle arama yapamaz, çantanızı açtırabilir ancak içini karıştıramaz, sizin açmanızı isteyebilir. X ray cihazından geçmenizi engelleyen kıyafetlerin dışında (kemer ve sair…) üstünüzü çıkararak, sizi soyarak arama yapamaz. Gerekli gördüğü takdirde polis çağırarak polis tarafından yine yasalar çerçevesinde arama yapılır.
Özel güvenliğin yasal sınırları aşarak arama yaptığı hallerde, şikayet hakkınız doğar. Nitekim Taraf gazetesinin 30.05.2015 tarihli haberine göre, bir alışveriş merkezinde hırsızlık şüphesiyle anne ve oğlu elle ve soyulmaları suretiyle iki güvenlik görevlisi tarafından aranmışlar, bu olay İstanbul 77. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 2 yıl 15 gün hapis cezasıyla neticelenmiştir. Söz konusu karar emsal niteliği taşımaktadır.
Hukuk Desteği
Merhaba.
Ben bir ögg görevlisiyim.
Ve bulunduğum yerde elle arama yaptırıyorlar.
Hiç bir izinleri yok bir denetim veya şikayet olduguna gelen kişi tanıdık oldugu için o gun geldiğinde aramayı bırakıp bişi yok gibi davrandırıyorlar.
Ufak bir sesin çıkınca mobing uygulayıp işten çıkman için zorluyorlar.
Sorum şu.
Bu durumda hapıs kararı olunca benım veya çalışma arkadaşlarımızın sucu nedir.
Veya bu durumu artık nasıl dur deriz?
Merhabalar, konusu suç oluşturan eylem yerine getirilemez. Haksız arama neticesinde kanunda öngörülen kimi suçlar oluşabilir. Bilginize..
Kanunsuz emir yerine getirilmez. Ancak ısrar edilmesi durumunda yazılı olarak isteme hakkına sahipsiniz. Yazılı olarak yerine getirdiğinizde sorumluluk size ait değildir. Ayrıca konusu suç teşkil eden emir yazılı da olsa yerine getirilmez. Yerine getiren suçludur. Kalın sağlıcakla.
Merhaba
Bugün şahit olduğum olayı anlatayım
Sosyal yardımlaşma vakfında işim vardı
Kaymakamlıkla aynı binada üstümü aradılar ögg
Üst arama yetkiniz var mı diye sorduğumda hemen yanımdaki kulübeyi göstererek polis var sorabilirsin dedi ben de birşey diyemedim
Polis varken ögg üstümüzü arayabilir mi polis varken polis neden aramıyor. Ben kendi şahsım adına söylüyorum ögg belgemi yeni çıkarttım. Hatalıysa ögg görevlisi şikayet hakkımız var mı nereye şikayet edeceğiz??
Bu konu hakkında Yardımcı olursanız sevinirim
Maçlarda güvenlik el ile üzerinizi polis nezaretinde nasıl arıyorsa o gibi yerlerde yine polis gözetiminde üstünüzü el ile arayabilir.
ilğili kanun ve maddesine göz atabilirsiniz.
Merhabalar ben kyk’da kalıyorum özel aracımla yurda giriyorum ve güvenlikler yurda girmeden aracı el feneri ile kapıyı açtırıp içine bakıyorlar. Buna yetkileri var mı ? Sıkıntın varsa git Müdür Beyle konuş diyorlar. Çok tartışma yaşadım lütfen bilgilendirin.
Merhabalar, eşin borcundan dolayı diğer eşin sorumluluğu bulunmamaktadır. Bilginize..
Slm benim bir sorum var birtürlü cevabı nı bulamadım özel bir siteye ziyaret ve ürün götürdüğümde girişte kapıda duran özel güvenlik kimliğimi almadan içeri almıyor her girişimde bu yüzden tartışıyoruz böyle bir yetkisi yok ne yapmalıyım
Merhaba,
Ben alışveriş merkezinde çalışıyorum.
Alışveriş merkezine dışarıdan yemek sokmak avmnin koyduğu kural ile yasaklandı.
Evden veya dışarıdan paket yapıp getirdiğimde
Güvenlik görevlileri poşetin içine bakıyorlar
Yemek olduğunu gördüklerinde almıyorlar.
Poşete bakma yetkisine sahipler midir? Bilgi alabilir miyim. Tesekkurler
Merhaba, Evet, bakabilirler. Bilginize…
Merhaba süt fabrikasında çalışıyorum her iş çıkışı güvenlik elle arama yapıyor izin vermediğim takdir de sıkıntılar yaşanıyor. Arama yetkisi olmadığını savcılık kararıyla arama yetkiniz var diyorum anlamıyorlar .sizce arama yetkileri var mı?
merhaba.. adana şehir hastanesinde sadece iss taseron firmasinin personellerinin çanta araması yapılıyor hırsızlık şüphesi ile.. burda çalışan diğer tüm personellere herhangi bi arama söz konusu değil… eşitlik kavramı bunun neresinde?