MÜTEAHHİTTEN EV ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

apartment in construction ile ilgili görsel sonucuGayrimenkul satış vaadi sözleşmesi nedir ve noterde mi yapılacaktır ?

Ev almak isteyen vatandaşlarımız özellikle uygun fiyatlar sunulması ve ödeme seçeneklerinin fazla olması sebebiyle doğrudan müteahhitlerden konut satın almayı tercih etmektedirler. Çoğu zaman da henüz inşası dahi başlamamış daireleri gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yaparak, bunu da taraflar kendi aralarında akdederek gerçekleştirmektedirler. Burada elbette müteahhitlerin bir diyeceği, itirazı ya da yönlendirmesi olmamakta vatandaş tecrübesizliği sebebiyle mağdur edilmektedir. Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi genel olarak alıcı tüketicinin belirlenen gayrimenkul bedelini satıcı müteahhide ödemeyi, satıcı müteahhidin de belirlenen vadede sözleşme konusu gayrimenkulun inşasını tamamlayarak alıcı tüketiciye teslimini konu alan noter huzurunda ya da tapu müdürlüğünde yapılması şekil şartıyla ancak geçerlilik kazanan tam iki taraflı borç yükleyen bir sözleşmedir.

Tapu kimin üzerine kayıtlı ?

Ev almadan önce mutlaka üzerine inşa edilecek arsanın tapusunu kontrol etmek gerekir. Tapuda bir başkası lehine sınırlı ayni hak tesis edilip edilmediği, tesis edilmiş ise hakkın ne olduğu, ev sahibinin mülkiyet hakkını tam kullanımına engel olup olmayacağı gibi noktalar satın almadan önce değerlendirilmelidir.

Müteahhit arsanın kaçta kaçını almış ?

Müteahhit arsa sahibi veya sahipleri ile “Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi” imzalamakta ve arsa sahiplerine arsa karşılığında değişen oranlarda (%20,%30,%40…) daire vermeyi taahhüt etmektedir. Müteahhitlerin burada adaletsiz ve hakkaniyete aykırı olan tutumları ileride arsa sahiplerinin hem müteahhide hem de diğer ev sahibi kişilere karşı açacakları davaları gündeme getirmektedir.

Müteahhit daha önce nasıl işler yapmış, güvenilir bir kimse mi ?

Burada ne yazık ki dolandırıcılık suçunun işlenmesi ihtimali çok yüksek olan bir alandan bahsetmekteyiz. Müteahhitler  ruhsatı dahi alınmamış veya arsa sahipleri ile hiçbir anlaşmaya varılmadan, hayali evlerin satış vaadi sözleşmesini adi yazılı usulde yaparak birçok taksit imkanı ile yıllar içerisinde ödemeleri toplamalarına rağmen; henüz inşaat için temel dahi kazılmamış, arsası bile bir başkası üzerine kayıtlı, sözleşme vadesi çoktan dolmuş olmasına rağmen telefonlarına bile ulaşılamayan müteahhitlerle vatandaşın karşı karşıya kalmasıyla dolandırılmalarına sebep olmaktadırlar.

Satıma konu taşınmaz belediye imar planı içerisinde yer alıyor mu ve ruhsatları tamamlanmış mı ?

Bir inşaatın yapımına başlanabilmesi için öncelikle idari nitelikteki işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Parselasyon, kat izni, ruhsat, belediye imar planı, otopark alanının mevcut olup olmadığı gibi konular büyük bir dikkat ve özenle kontrol edilmelidir. Yine bu tarz sorunlar ileride mülkünüze ulaşmanızı önleyebilir, hakkınızın kullanımını hem fiilen hem de hukuken engelleyebilir niteliktedir.

İletişim için TIKLAYIN

Zararlarınızı karşılamanız için şüpheliler hakkında açılmış ceza davası yeterli midir?

Müteahhit ve suçu işlemesine yardım eden kişiler hakkında açılmış olunan ceza yargılaması ne yazık ki mağdurların zararına gidermeye hizmet etmemektedir. Bunun için mağdurun hukuki kişiliğine göre Tüketici veya Ticaret Mahkemesinde ayrıca dava açılması gerekmektedir. Hukukçu olmayan mağdurlar bu tarz davaların çok teknik olması sebebiyle mutlaka bir avukatla çalışarak davayı takip etmeliler, hak arama yollarını genişletmelidirler.

Müteahhitten teslim alınan daireler kararlaştırılan özellikleri taşımamasına rağmen teslim alındığı için başka kullanılacak hukuki bir yol kalmamış mıdır?

Müteahhidin satımını yapmış olduğu daireyi teslim etmiş olması alıcının geç teslimden veya evin daha önce kararlaştırılan şartlarda olmaması, sözleşmeye aykırı ifa edilmiş olması gibi mağdur olduğu ve zarara uğradığı konularda hakkını aramasına, yine aynı şekilde Tüketici veya Ticaret Mahkemelerinde alacak davası açmasına engel değildir.

İletişim için TIKLAYIN

                                                                                                                      Hukuk Desteği

5 thoughts to “MÜTEAHHİTTEN EV ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?”

  1. MERHABA BEN MÜTAHİTTEN EV ALDIM MÜTAHİT GÜVENİKLİR BİRİSİ DİYEBİLİRİM TAŞINMAZIN YARI FİYATINI PEŞİN VERDİM BUNUN KARŞILIĞINDA İMZALI SENET ALDIM VE SÖZLEŞME YAPTIK NOTERDE DEGİL AMA SONRA TOPRAK SAHİBİYLE GÖRÜŞTÜK ODA BENİM İZNİM OLMADAN MÜTAHİT DAİRE SATAMAZ DİYOR BU SORUN OLURMU.İLERDE SORUN ÇIKARSA NE YAPMAMI ÖNERİRSİNİZ TEŞEKKÜRLER.

    1. Merhabalar, taşınmaz satış vaadi sözleşme resmi şekilde düzenlenmelidir. Müteahhit ve arsa sahibi arasındaki anlaşmayı görmeden yorum yapmamız mümkün değildir. Bilginize..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir