İskan ya da oturma izin belgesi olarak da bilinen yapı kullanma izin belgesi, Belediyelerin İmar Müdürlükleri tarafından düzenlenen, yapının ruhsat ve ekleriyle mevzuatta belirlenen standartlara uygun şekilde inşa edilip tamamlandığını gösteren belge niteliğindedir. Bu belgenin alınabilmesi için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmaları bitmiş olmalı, yapı ruhsatı alındığı tarihden iki sene içerisinde inşaata başlanmış olmalı ve inşaat beş sene içerisinde tamamlanmış olmalıdır.
Yapı kullanım izin belgesi almak için gerekli başvuru müteahhit tarafından bir dilekçe ile belediyeye yapılmakta, başvurunun ardından binanın ruhsat ve eklerine uygun yapılıp yapılmadığı kontrol edilmektedir. Kontrollerin ardından mal sahibi veya müteahhidin su, elektrik, telefon, sığınak, yangın, asansör tesisatları gibi konularda ilgili teknik raporlarla, yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak inşa edildiğine dair noter onaylı taahhütnameyi Yapı Kullanma İzni Amirliği’ne vermesi gerekmektedir. İskan harçlarının, emlak vergisinin ve katılım paylarının ödenmesinin ardından binadaki her bir bağımsız bölüm için iskan belgesi alınabilmektedir.
Yapı kullanım izin belgesi alınmadığı sürece, taşınmaz üzerindeki mülkiyet kat irtifakı olarak kalır, tapu sicilinde de taşınmazın cinsi arsa olarak belirtilir. İskan belgesinin alınmasının ardından kat mülkiyetine geçiş ile elektrik, su, doğalgaz ve telefon aboneliklerini yaptırmak mümkün hale gelir; taşınmazın cinsi de arsa değil, bina olarak değiştirilir. Dolayısıyla kat mülkiyetine geçiş ile elektrik, su, doğalgaz ve telefon aboneliklerinin sorunsuz şekilde yapılabilmesi için yapı kullanım izin belgesi alınması zorunludur. Ayrıca, iskan belgesi alınmamış yapılar için bankalar genellikle kredi vermemekte, bu da taşınmazın ekonomik değerini olumsuz şekilde etkilemektedir.
Hukuk Desteği