Son günlerde korona virüsü salgınıyla ilgili olarak, özellikle sosyal medya platformlarında provokatif paylaşımlarda bulunan bazı kişiler hakkında soruşturma başlatılmasına ilişkin haberlerle karşılaşmaktayız. Kişilerin sosyal medya platformları veya başka mecralarda duygu ve düşüncelerini paylaşması her ne kadar ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilse de, bu paylaşımların belirli unsurları barındırması durumunda, birtakım suçları da meydana getirebileceğini belirtmek isteriz.
Korona virüsü salgınına ilişkin provakatif paylaşımlar;
– Türk Ceza Kanunu’nun (“TCK”) 213. maddesinde düzenlenen “Halk arasında endişe, korku ve panik yaratmak amacıyla hayat, sağlık, vücut veya cinsel dokunulmazlık ya da malvarlığı bakımından alenen tehditte bulunan kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” hükmü uyarınca“halk arasında endişe, korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit”
– 216. maddesinde düzenlenen “Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimse, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkması halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” hükmü uyarınca da “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçunu meydana getirebilecektir.
Hukuk Desteği