YABANCI SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİYLE (SOSYAL AĞ SAĞLAYICILAR) İLGİLİ GETİRİLMESİ TEKLİF EDİLEN DÜZENLEMELER

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, koronavirüs salgınıyla ilişkili birçok tartışma ve gündem konusunun yasal düzenleme altına alınması amacıyla bir kanun teklifi taslağı hazırlanmıştır. Taslakta yer alan en çarpıcı düzenleme, iş sözleşmelerinin feshedilmesinin 3 ay süreyle yasaklanmasına ilişkin kanun değişikliği teklifi olmuştur (Lütfen bkz…). Bakanlık tarafından hazırlanan bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin kabul edilmesiyle, yabancı sosyal medya şirketleriyle ilgili de birtakım düzenlemeler yürürlüğe girecektir.

İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesine ilişkin 5651 sayılı Kanun’a eklenmesi teklif edilecek ek maddeler ile yurt dışı kaynaklı ve günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcıları (yabancı sosyal medya şirketleri);

– Yetkili makamlar tarafından gönderilecek tebligat, bildirim veya taleplerin gereğinin yerine getirilmesi amacıyla en az 1 kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirlemekle ve Telekomünikasyon Kurumu’na bildirmekle yükümlü olacaklardır. Temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliği %50 oranında daraltılabilecektir.

– Özel hayatın gizliliğini ihlal niteliğindeki içeriklere ilişkin olarak kişiler tarafından yapılacak başvurulara 72 saat içinde cevap vermekle yükümlü olacaklardır. Bu yükümlülüğe uymayan sosyal ağ sağlayıcılarına 100 bin TL’den 1 milyon TL’ye kadar idari para cezası uygulanması söz konusu olacaktır.

Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt içi ve yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları,

– Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırmakla yükümlü olacaklardır. Bu yükümlülüğe uymayan sosyal ağ sağlayıcılarına 1 milyon TL’den 5 milyon TL’ye kadar idari para cezası uygulanması söz konusu olacaktır.

– Hukuka aykırılığı mahkeme kararıyla tespit edilen içeriğin kendilerine bildirilmesi rağmen 24 saat içinde içeriği kaldırılmaması durumunda ortaya çıkan zararları tazmin etmekle yükümlü olacaktır.

Yukarıda bahsedilen, sosyal medya şirketlerine ilişkin olarak teklif edilecek düzenlemeler, bugün itibarıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi kapsamından çıkarılmış, şimdilik rafa kaldırılmıştır.

Hukuk Desteği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir