Velayet: Velayet ergin (reşit) olmayan çocuğun korunması ve yetiştirilmesi için ana ve babaya birlikte veya ayrı ve tek başına olarak verilmiş hak ve yükümlülükleri ifade eder. Ana ve baba evli ise velayet her ikisinde birlikte bulunur. Her ikisi de çocuğun bakımı, sağlığı ve eğitimi ile ilgili kararlar almaya yetkilidirler. Ana veya babadan birisinin ölümü durumunda velayet sağ olanda kalır. Boşanma kararı esnasında ise velayetin kimde kalacağı somut durum ve olaylar göz önünde tutularak hakim tarafından belirlenir. Ana ve baba evli değil ve çocuk evlilik dışı dünyaya gelmiş ise çocuğun velayeti anneye aittir.
Veli: Velayet altındaki küçüğü temsil eden velayet sahibi kişi veya kişilere denir.
Vesayet: Ergin ve velayet altında olmayan küçükler ile kısıtlama için yeterli ve geçerli sebep bulunan ergin kişilerin hukuken temsil edilme ile haklarının korunmasını sağlayan hukuki kuruma vesayet denir. Genel özellikleri ile velayete benzemektedir ancak farklı noktaları mevcuttur. Bir kimsenin vesayet altına alınabilmesi için ergin olmaması veya kısıtlanması için geçerli sebepler olması gerekir. Vesayet, velayetteki gibi sadece ana ve baba tarafından değil birçok kişi veya kurumca yerine getirilebilir. Vesayet makamları, vesayet daireleri ile vasi ve kayyımlardır. Velayet altında olmayan küçükler kısmı açık ve nettir, ancak kısıtlı erginleri tanımlamak gerekir. Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı, kötü yaşam tarzı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, malvarlığını kötü yönetim, savurganlık, hapis cezasından mahkum olmak ve kişinin yaşlılık, engellilik, deneyimsizlik veya ağır hastalık sebepleri ile kısıtlanma gündeme gelir ve kişi vesayet altına alınabilir. Kendisine vasi ya da kayyım atanır.
Vasi: Ana veya babanın velayeti altında olmayan küçükler ile kısıtlı ergin kimselerin kişiliği ve malvarlığı ile ilgili tüm menfaatlerini korumak ve hukuki işlemlerinde onu temsil etmekle yükümlü kanuni temsilciye vasi denir.
Kayyım: Kanunda aksi belirtilmedikçe vasiye uygulanan hükümler kayyıma da uygulanır. Ancak vesayet daha çok kişilerin fiil ehliyetini sınırlandırırken kayyım danışmanlık gibi hizmet verir. Temsil, yönetim ve iradi kayyımlık diye üç türü mevcuttur. Temsil kayyımı, daha çok vasi gibi hareket eder. Hatta vasi ile küçük veya kısıtlının menfaatlerinin çatıştığı yerlerde veya yasal temsilcinin görevi yerine getirmesinde engel bulunduğu hallerde devreye girer ve diğer bir vasiymiş gibi temsil kazanır. Yönetim kayyımı, daha çok malvarlığı ile ilgili değerlerin temsili ve hukuki işlemlerini yerine getirir. İradi kayyımlık ise bir kimsenin hastalık, yaşlılık veya tecrübesizlik hallerinden dolayı vesayet altına alınan kişilere atanır.
Yasal Danışmanlık : Bazı hallerde kişilerin fiil ehliyeti tamamen kısıtlanmamakla birlikte bazı işlemleri yapma yetkileri, malvarlığı sahibinin görüşü alınarak yapılmak üzere bir yasal danışman atanarak düzenlenir. Dava açma ve sulh olma, taşınmazların alımı, satımı, rehnedilmesi ve bunlar üzerinde başka bir aynî hak kurulması, kıymetli evrakın alımı, satımı ve rehnedilmesi, olağan yönetim sınırları dışında kalan yapı işleri, ödünç verme ve alma, ana parayı alma, bağışlama, kambiyo taahhüdü altına girme, kefil olma ve aynı koşullar altında bir kimsenin malvarlığını yönetme yetkisi, gelirlerinde dilediği gibi tasarruf hakkı saklı kalmak üzere kaldırılabilir ve yasal danışman atanır.
Hukuk Desteği
herhangi bir suçtan dolayı velayet vesayet ve kayyımlık yetkilerinden yoksun bırakılan kişinin kefilliği geçerli olurmu. saygılar.
Merhabalar, sorunuz oldukça güzel ve dikkat çekici bir soru. Yorumlayabiliriz. Şöyle; bu kişi tam ehliyetsiz statüsünde değildir, ayırt etme gücüne sahip ehliyeti bu üç noktada sınırlandırılmış bir kişidir. Normalde sınırlı ehliyetsizlerin borç altına girmeleri mümkün değilken burada anılan kişi açısından tam manasıyla sınırlı ehliyesizlikten bahsedilmedği için borç altına girmesi, dolayısıyla kefil olmasında bir sakınca olmayacağı yönünde görüşümüz bulunmaktadır. Fakat bunun sadece hukuki bir yorum olduğunu belirtmek isteriz. Buna ilişkin herhangi bir Yargıtay kararı yahut doktirin görüşü varsa bizimle de paylaşmanızı rica eder, teşekkür ederiz.
Merhaba %78 özürlülüğü olan Bi evladın vasisi annesi olursa ama kız evli ve eşide %80 lerde özürlü babadan kalan haklarını anne vekalet alıp alım satım yapabilir mi bu süreç nasıl ilerler teşekkürler
Merhabalar. Babası vefat etmiş, anne ve reşit tam ehliyetli abla ve abi var. Banka ve benzeri kurumlarda anne yerine abla ve abi de yasal temsilci veya veli olarak işlem yapabilirmi?
Merhabalar, hem veli hem küçük vekalet verirse olabilir.
18 yaşını doldurmuş akıl hastasına birden fazla yasal temsilci atanabilir mi
Merhabalar, evet mümkün birden fazla atama yapılması.
Bu yasal danışmanlık ne zaman kanun olarak yürürlüğe girdi
Merhabalar, Türk Kanunu Medenisi’nin 1926 yılında yürürlüğe girmesiyle yasa danışman kavramı hukukumuza girmiştir. Güncel haliyle yasal danışmanlık düzenlemesi, Türk Medeni Kanunu’nun yürürlük tarihi olan 2002 yılından beri yürürlüktedir. Bilginize..
Küçüklüğünden beri amcası tarafından büyütülen 18 yaşından küçük akıl sağlığı bozuk olmayan birinin velayeti babasından amcasına geçebilir mi? Yoksa bu vesayet altına mı alınmalı?
Teşekkürler
Merhabalar, velayet şartları yerine getirilirse mümkün.
Merhaba babam cezaevinde iken beni vesi gostermis.Cezaevinden cikti ve benim adresime babamin adina bir odeme emri geldi bu beni baglayan birseymidir.
Bu sorunuza vesayeti hiç düşünmeden yanıt vermek daha doğru olacaktır, zira herhalükarda babanıza bir ödeme emri gelmiş ve tebligat tarafınıza bırakılmış. Şahsınız borçlu olmadığından sizi bağlamaz sizin tabirinizle fakat babanız açısından süreç başlamış oldu. Sanki babanız o adreste oturuyormuşçasına adına tebligat yapılmış oldu ve icrai süreler (ödeme ve/veya itiraz için) başladı. Babanızın derhal icra müdürlüğüne giderek ödeme yapması, mal beyanında bulunması ya da borca itiraz etmesi gerekmektedir.
merhaba18 yaşından büyük zihinsel engelli adına alınmımış ötv muhafiyetli aracı anne ve babası hakim kararı olmadan satabilirmi mahkeme tarafından velayet anne ve babaya verilmis
Herkese Merhabalar bir sorum olacaktı.
Ablamın %93 engel durumuna binayen. Babam için ablama vasi kararı istemiştik. Fakat mahkeme Babamı “Yasal danışman” olarak atama yapmış. Biz ÖTV indirimli araç satın almak istiyorduk. Fakat ben bu işlemler için trafik tescil ile görüştüm biz vasi kararı istiyoruz dediler. Mahkeme ile görüştüm onların “yasal danışmanlık”tan bihaber olduklarını söylediler. Benim sorum şu Ben bu karar ile ÖTV indirimli araç satın alabilir miyim ?
Saygılarımla
Merhabalar, yasal danışman ablanıza atanmış, size değik ki? Sizin yaşınız uygunsa tam ehliyetli iseniz bir sıkıntı olmaz.
Merhaba, kendisine yasal danisman atanmis bir kisi kendi basina pasaport icin basvurabilir mi? Ya da yurt disina cikisi icin bir engel olur mu? Not: vesayette vasinin izni olmadikca pasaport kanununa gore mahcur sayildigindan basvuramaz. Yasal danismanda da boyle midir yoksa fark var mi? Saygilar..
Türk Medeni Kanunu’ndaki ifade şu şekildedir: “Kısıtlanması için yeterli sebep bulunmamakla beraber korunması bakımından fiil ehliyetinin sınırlanması gerekli görülen ergin bir kişiye aşağıdaki işlerde görüşü alınmak üzere bir yasal danışman atanır:
1. Dava açma ve sulh olma,
2. Taşınmazların alımı, satımı, rehnedilmesi ve bunlar üzerinde başka bir aynî hak kurulması,
3. Kıymetli evrakın alımı, satımı ve rehnedilmesi,
4. Olağan yönetim sınırları dışında kalan yapı işleri,
5. Ödünç verme ve alma,
6. Ana parayı alma,
7. Bağışlama,
8. Kambiyo taahhüdü altına girme,
9. Kefil olma.
Aynı koşullar altında bir kimsenin malvarlığını yönetme yetkisi, gelirlerinde dilediği gibi tasarruf hakkı saklı kalmak üzere kaldırılabilir.”
Burada sayılanlar sınırlı sayıda olduğu için bir sıkıntı olmaması gerekmektedir.
Merhabalar,
kardeşime korunması bakımından yasal danışman atandı; bizim merak ettiğimiz yasal danışmanlık atandıktan sonra nüfusa bildiriliyormu aynı vesayetteki gibi? eğer bildiriliyorsa vesayet ve yasal danışmanlık farkını kurumlar anlayabiliyor mu( noterler vs..). örneğin taşınmazların alım satımını yasal danışmanın onayı olmadan kısmi kısıtlı kişi yapamaz, ancak araç alım satımı taşınmaza girmemektedir. dolayısıyla maddelerin arasında sadece taşınmaz(ev, arsa….) dediği için araç alımı veya satışında noterlerde bir sorun çıkıyormu… iyi günler
Yasal danışman atanmış bir kimse evlenmesi durumunda yasal danışmanlık eşe mi geçer yoksa daha önce atanmış olan kişide mi kalır? Yasal danışmanın onayı ile danışmanlığın eşe geçirilmesi mümkün müdür?
toki de kura ya katıldık hem engelli hem emekli için her iki kurayı da kazandık ikinci konut için sözleşme yapmamıza izin vermiyor.
gerekçesi ;
toki
Bir hane halkı adına, yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları adına yalnızca
bir adet başvuru yapılabilecektir.
vesayet farklı bir konu değilmidir vesayet altındaki engelli için ayrı kendimiz için ayrı bir konut tokiden alamazmıyız?
Merhabalar, lafız incelendiğinde kesinlikle haklısınız. Engelli üzerinde sadece vesayet mi var? Şayet böyleyse tekraren başvuru yapılabilir gibi duruyor.
merhabalar asliye ceza mahkemesinde cocugumu dovdugumu iddia ederek dava acildi hakim cocuk kucuk oldugu icin kayyum atandigini soyledi bunun hakkinda bilgi verirseniz sevinirim tesekkurler.
Merhabalar, verdiğiniz bilgiler çok kısıtlı. Sizin hakkınızda açılan dava sonuçlandı mı? Çocuğun mallarının yönetimi ile ilgili mi bir sıkıntı var ?
cocugun yada benim uzerime bir mal yok dava yeni goruldu cocuga kucuk oldugu icin kayyum istegi cikardi hakim bunun ne oldugunu sordum kucuk cocuga kayyum verilmesi hakkinda bilgi verirseniz sevinirim.
yasal danışman atanmiş ama tiçari faliyeti devam ediyor piyasaya senet veriyor bu şahsın verdiği senetleri tahsil etmek yokmu..adını interneten baktığınızda birçok firmanın sahibi oldugunu ve malının oldugunu göre biliyorsunuz buna istinaden senetlerini kabul edip mal yada para veriyorsunuz ..karşınız yasal danışman çıkıyor alaçağımı alamayaçakmıyım şimdi
Merhabalar, senetlerle birlikte icra takibi başlatabilirsiniz.
Merhabalar sorum şöyle anne ve babası bakmak istemeyen 3 cocuk kendı başlarına yaşamaya başlıyorlar yalnız biri reşit degil o yüzden o reşit olmayanın velayetini ablaları alabiliyor mu yahut vasisi olabilir mi?
kendi rizamla sevdim kişiye kaçmak istiyorum 27.12.1999 aralıkta doğdum bu yüzden kaçma durumunda bi sorun teşkil edermi
Merhabalar, şu an 17 yaşındasınız. Evlilik yaşınız da değil, ergin de değilsiniz. Bu yaşta ancak annenizle babanızın onayı ile evlenmeniz mümkün olabilir. Aksi halde kaçacağınız kişinin de yaşına göre suç işlenmiş olacaktır.
Babam 82 yaşında yasal danışman olarak kardesim atandı. Yasal danışman babamdan imza alarak butun mirası üstüne geçirebilir mi. Tapu devri yapamasa bile sattırtıp kendine yeni yerler alabilirmi. Çıkan gerekçeli karara istinaf yazılarak iptalı yapılabilirmi yada birden fazla yasal danışman seçilebilirmi. Verdiğim istinaf nasıl sonuçlanır.
Merhabalar, kendilerine yasal danışman atanmış kişiler taşınmaz satışlarını yasal danışmanın olumlu oyu olmadan yapamazlar. Dolayısıyla satışı yapan yasal danışman değil sadece olumlu ya da olumsuz oy verendir yasal danışman konuyla ilgili olarak. Gerekçeli karardan bahsetmişsiniz fakat bahsettiğiniz dava ne davası?
babama ötv için rapor aldık..yuzde 95 çıktı..ama hastalıklarndan biride demans olduğu için raporun altına ”yasal danışman atanması uygundur” diye bir not düşüldü..şimdi biz bu belgeyi çıkartsak araç alabilir miyiz..yoksa bunun yerine mutlaka vasilik mi çıkartmalıyız???
iki arada bir derede kaldık..bir yardımcı olursanız sevinirim..babam ötv için rapor aldık rapor yuzde 90 uzeri çıktı..ama noroıloji kısmında hafif-orta demans yazıyor…raporun altına ”yasal danışman atanması uygundur” diye not düşüldü..şimdi bna bu olmaz ”yasal danışman” ne demek biz duymadık vasii atayın dior trafik tescil..arabayı alamassınız dior..bu belge neden olmasın vasi olmalı mı mutlaka???
Yeğenim anne babasi burada değil yeğenim burada okulda anne babasi lazim oluyor yeğenim velisi olabilirme için yani anne ve babasi gibi işlem yapabilirmem için ne yapmalıyım
Yasal danışman olan kişi nasıl hareket eder ? Ornegin ödünç alma (banka kredisi çekerken) yasal danışmana telefon mu ediliyor yoksa onun gelmesi ve imza atmasını gerekiyor nasıl isliyor ?
Merhabalar benim kardesum yuzde elli zihinsel engelli kısıtli velayeti annemde bununla banka gibi ıslemleri kardesim adina yapabilirmi not annemin okur yazarligi yok bilgi verebilirmisiniz
Benim kardeşim yuzde elli zihinsel engelli kısitli velayeti annemde velayetle banka islemleri yapabilirmi not annemin okuma yazmasi yok yardimci olurmusunuz lutven
Merhabalar, tanıklarla birlikte banka işlemlerini anneniz yapabilir.
Banka 2006 yili diye sorun cikariyor velayetin suresi varmidir ve velayet ve vasi farkli biseymidir tesekkur ederim
Merhaba, aşağıda ozellikleri ve durumu verilmis bir kişi icin bu konu basliginda olan durumlardan hangisi gerceklestirilebilir veya en uygunu hangisidir?
70 yaşında,
Hicbir ortagi olmayan yap-sat insaat firmasi sahibi olan bir muteahhit,
Ilkokul mezunu,
Firma odeyemeyecegi kadar borclu ve zararda,
Firma sahibi ara sira ufak tefek hastaliklara yakalanan ( böbrek taşı, bobrekte kist gibi ),
Ruh sagligi borclarinsan ötürü giderek artan bir sekilde bozulan,
Resmi olarak faal olarak halen yapmakta olduğu insaat projelerindeki henuz satilmamis dairelerin dışında ticaretinden bagimsiz şahsina ait diyebilecegimiz hicbir daire araç yada bankada bir tasarrufu olmayan,
Hicbir usulsuzlugu olmayan,
Genel olarak turkiye ekonomisinin ve ozel olarak insaat sektorunun giderek kotu bir hal almasindan etkilenerek zarar eden,
Daha ozel olarak ise firma sahibinin 70 yasinda olmasina ragmen sadece son 10 yildir bu işi yapiyor olmasindan kaynakli ve mesleginin aslinda bu iş olmamasi sebebiyle tecrubesizlikten kaynakli zarar eden,
Gelirlerin giderleri karsilamadigi gibi acigin surekli artmasi durumuna düşmüş.
Cevabinizi ilgiyle bekliyorum. Tesekkurler..
Merhaba 35 yaşındaki zihinsel engelli kardeşim için ilk defa ötv indirimli araç almak istiyoruz vesayeti benim üzerime ancak noter ek karar istiyor hakim izin vermem diyor. Babam yaşamıyor Annemin üzerine velayet alarak araç almamız mümkün müdür?
Teşekkürler
Merhabalar, evet anneniz üzerine velayeti aldığınız takdirde mahkemeden izin gerekmeksizin aracı alabilirsiniz.
Merhabalar. Vasisi atandığım babama senet yollu icra takibi başlatıldı. Borcun varlığını biliyoruz tebliğ de yapıldı ve yasal sürenin geçmesini bekliyoruz. Sulh hukuk mahkemesi kararı ile ev satışı yapılmıştı daha önce ve para babamın adına hesap açılıp oraya yatırıldı. İcra o hesaptaki paraya el koyabilir mi yoksa sulh mahkemesi kararı mı gereklidir? Borca herhangi bir itiraz sözkonusu değil. Bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler
Merhaba,
2 tane reşit olmayan çocuğum var, dedeleriyle birlikte yurtdışındaki bir akrabamızı ziyaret etmek istiyorlar. Dedelerini yasal vasi tayin etsek eşimle birlikte, dede vize işlemlerini çocuklarla birlikte yapabilir mi, çocukları yurtdışına çıkarabilir mi?
Teşekkürler..
Kisitliyim eski esimden mallarimi alirmiyim babamiKisitliyiannemden polermiyim
Mrhabalar ortada evlilik dışı bir bebek var diyelim baba başkasıyla evli ve çocuğun annesi adamın üzerine çocuğu ancak nikah karşılığında verme istiyo ve hanımını bosamasi için baski yapiyo bu adam babalık davasi acamazmi (çocuğun annesine nikah kuymak istemiyo baba) fakat çocuğunu da üzerine almak istiyo babalık davası acamazmi yada baba neler yapabilir
Merhabalar, babalık davası açılabilir.
Merhabalar ;
bizim %97 lik ağır engelli raporumuz mevcut , bu rapor üzerinden ÖTV muaf ‘lı araç almak istedik. mahkemeye başvuru yaptık vasi atanması istedik , mahkemede bizi vasi atanması gereklimidir diye tekrar hastaneye sevk etti hastanede yaştan dolayı hafif koknitif bozukluğu olduğunu yazdılar ve vasi atanmasına gerek yoktur ama kanuni müşavir atanması uygundur raporu verdiler . şimdi biz nasıl bir yol izlicez bu rapor doğrultusunda mahkeme nasıl bir karar vercek.
İlginize Teşekkürler
Ban bir şirket tarafından verilen senet sahibi ne yasal danışman atanmış olan şahsın ismi girildiğinde goog leye hem daha öncesinden ldt şti var hem şahıs firması var ama ben senedi tahsil edemiyecek miyi 3.şahıs olarak
Merhaba ben bir kavgaya karıştım mahkeme beni bakırköy ruh sinirden yatırdı hastaneden çıktığımda birkaç gün sonra mahkeme gördüm bana vasi atadilar ben mahkemeye başvurdum yasal danismana çevirdiler 5 yıl altı ayda bir psikiyatri kontrolüne gittim kontrollerim bitti yasal danışmanlık kısıtlılık olayını nasıl bitirebilirim ne yapmam lazım
Merhabalar, kontrollerinizin bittiğini ve hiçbir psikolojik hastalığınızın kalmadığına dair tedavi olduğunuz hastaneden yazı alıp, ilgili mahkemeye konuya ilişkin yazdığınız bir taleple birlikte vermenizi öneririz.
Merhaba, 5 yaşında kız çocuğu annesi farklı kişiyle evli babası cezaevinde tutuklu,dedeleri arasında anlaşılarak hangi dava açılabilir? (Velayet hariç vesayet, vasilik, kayyım?)
Cevaplarınız için şimdiden teşekkurler
Merhabalar.36 yaşındaki zihinsel engelli ogluma ötv”siz araç aldım.5 yılı doldu araçı satabilirmiyiz,satış yaptıktan sonra parasını alabilirmiyiz aracın teşekürler şimdiden.
Yasal danışman atandıktan sonra tekrar kaldırılabilme ihtimali var mıdır? Kaldırılması için tekrar mahkeme açılabilir mi?
Merhabalar, evet kaldırılma ihtimali vardır.
Merhaba, ben 15 yaşından küçük bir bireyim kendime T.C. Yeni Kimlik Kartı çıkarttıracağım. Gerekli olan belge fotoğraf ve evrakları hazırladım ancak internette okuduğum makalelerde 15 yaşından küçük vatandaşların Nüfus Müdürlüklerine yanında velisi ile birlikte gitmesi gerektiği yazıyordu, benim sorum ise şu:
Ablam benim velim yerine geçer mi? (Evli değil ve 18 yaşından büyük.)
Merhabalar, ben 17 yıl önce Bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde yatmıştım. Dilekçe verip akıl hastalığımın kaldırılabileceğini söylediniz.Benim yasal danışmanım da var.Onun da kaldırılabileceğini söylediniz. Benim şizoaffektif (ruhsal) bozukluk tanısıyla %45 engelim var. Akıl hastalığım kaldırılırsa engelim de kaldırılır mı? Ben rehber öğretmen olmak istiyorum.Ne yapmam gerekiyor?
Babama bipolar teşhis konuldu. Vasi olmak için başvurdum. Borçlarından da sorumlu oluyor muyum.
Sulh hukuk mahkemesinin 2018/176esas sayili dosyasindatemsil etmek ve menfaatlerini korumakuzere…………olma ismail…….. Türk Medeni Kanunu nun 426 maddesi uyarinca temsil kayyim olarak atanmasina kararin kesiinlesmesinden sonra bir ornegi ………..mahkemesi ne gönderilmesine davanin niteligi gereği harcalinmasinayer olmadigi na dair kayyim adayinin yuzune karsigerekceli kararin tebliginden itibaren iki hafta içinde. …bolge adliye mahkemesi nezdindeistinaf kanunyolu kayyim adayinin sahsina iliskin itirazlar icin denetim makami olan asliye hukuk mahkemesi ne 10gun icinde itiraz kanun yoluacik olmak uzere karar verildi
Ehliyetsiz biri sözleşme sırasında yaşını doldurup ehliyet kazanırsa sözleşmeye kim devam eder yasal temsilcisi mi kendisi mi
Merhaba. Ergin çocuk kavrami hangi durumdaki kişiler için kullanılır?
Merhabalar, Erginlik 18 yaşın doldurulmasıyla başlar. 15 yaşını dolduran küçük, kendi isteği ve velisinin rızasıyla ergin kılınabilir.Bilginize…
Merhaba,
Eski eşim vefat etti ve tek varis 11 yaş kızım. Evlilik içerisinde lmış olduğumuz bir Evimiz mevcut ve eski eşim üzerine kayıtlı. Ve eşimin yasal işlemlerini yürütebilecek kimse yok. Kızım adına bu işlemleri yürütebilmek için ne yapmalıyım ve nereden başlayalım
Teşekkür ederim
Küçüğün kanuni temsilcisi velisi midir? Kanuni temsilci yalnızca mahkeme tarafından atananlara mı yoksa velilere de mi denir?
Merhabalar, Kanuni temsilci veli ya da vasidir. Mahkeme tarafından atanmış bir vasi yoksa, çocuğun velisi aynı zamanda kanuni temsilcisidir. Bilginize…
%80 oranlı şizofreni raporuyla 18 yaşımda anne ve baba birlikte olmak üzere velayet altına alındım.anne ve babamın imzasıyla evlendim.evlendikten sonra evliliğim hakkında bişey yapma hakları nelerdir?evlilik iptali davası açabilirler mi?yada biz imzalarımızdan vazgeçiyoruz deyip evliliğimi sonlandırma hakları var mı? velayet altındaki kısıtlı kişiler için evlilik haklarım nelerdir?
Merhabalar, İmzalarımızdan vazgeçiyoruz diyerek evliliğin sonlandırılması gibi bir süreç hukukumuzda yoktur. Ancak evliliğin iptalini gerektirecek bir neden varsa evliliğin iptali davasını açabilirler. Örneğin kısıtlı kişilerin veli/vasilerinden izin almamış olması, evlenen işinin evlilik yapmaya engel bir akıl hastalığının bulunması gibi nedenlerle veli/vasi evliliğin iptali davası açabilir. Şizofreni hastalığınızın evliliğin iptalini gerektirecek nitelikte olup olmadığını hakim takdir edecektir. Bilginize…
Merhaba eşim tıp 1 diyabet hastası çocuklarına bakamadığı için anlaşmalı boşanma oldu 2 kızları var çocuklar için mahkeme velayetleri babaya verdi baba çocukları tek başına bakamadığı için çocuklar için koruma kararı çıkarılıp reşit olana kadar kurumda bakım tedbiri ile yerleştirildi. Çocuklar kurumda olduğu için babadan velayet alinmasi gibi durum söz konusu olabilir mi ?. Çocuklar kurumda olduğu için vesayet kayyum gibi çocuklara atama yapılabilir mi ?. Velayeti babada olan kişi çocuklara ortak hesap açıp cocuklari için yatırım yapmaktadır. Baba cocuklarini kurumda görmekte ve takibini yapmaktadır.
Eşimin gereksiz harcamalarından dolayı yasal danışmanı olarak atandım fakat bankalar benim onayım olmadan yine kredi kartı veriyor ne yapmam gerekir.
Teşekkürler.
İyi günler,
Veliler hala hayattayken, önlem olarak, kendilerinin vefat etmesi durumunda 18 yaşından küçük çocuklarının vesayetini almalarını istedikleri kişiyi belirleyebilme gibi bir hakları var mıdır? ne yapılması gereklidir? teşekkürler.
Merhabalar, Hayır, vasinin veli tarafından önceden belirlenebilme imkanı yoktur. Bilginize..
Kazai rüşt davasına hem anne hem de baba gelmesi zorunlu mu, yoksa sadece biri gelse olur mu
Kazai rüşt kararı çıkarmak için adliyeye gitmeden önce hangi hazırlıklar yapılmalı
merhaba babamın ıkıncı eşinde olan ergin kısıtlı bır oglu var 25 yasında
ısmı mehmet beyınden rahatsız bu kısının annesı vasi liyini yapıyor yıllardır
bizde 5 kardesiz babamın vefatından dolayı 2 adet kucuk ve buyuk evımız var kucuk evı kısıtlıya vermek ıstıyoruz buyuk evıde bız 5 kardes almak ıstıyoruz
mahkemden satış inzi almak ıcın dava acık mahkeme satıs ıznıne gerek yok vasi ımza atabılır satıs yapabılır dıye dava reddedıldı
tapu da ızın ıstıyor annesi vasi oldugu halde velayet davası acabılırmı acaba malların satısı ıcın
Merhaba eşimle boşandık ve şimdi vefat etti velayeti babasındaydı babanın babasının borçlarından dolayı halası vasi oldu ve şimdi oglumu almak istiyorum vermiyorlar alamazsın vasi si biziz diye bu ne demek acaba alabilir miyim çocugum 10 yaşında acil cvp lütfen
Merhaba, Velayet hakkını talep etmeniz mümkündür ancak velayet neden babaya verilmişti ve velayet hakkının size verilmemesinde hususi bir engel var mıydı, bunları bilmeden yorum yapabilmemiz mümkün değildir. Bilginize…
Merhaba ; Annemin Babası üzerindeki arazilerin tasarruf edeceği miktardan fazla bir malı torunlarına vasiyetname ile bırakmıştır. Bu oradan oldukça fazladır. Annem 5 Kardeş ve Nenem olmak kaydıyla mirasçılar bulunuyor. Burada annemi dışladıkları için şu anda sadece annem vasiyetnamedeki haklarını korumak için dava açtı. Diğerleri vasiyetnamedeki haklarını kaçmiş olmasına itiraz etmediler. Burada yapılan vasiyetnamede saklı payların aşırı derece aşıldıgı görünüyor. En çokta Nenemin saklı payını alıyorlar. Nenem 90 küsür yaşında ve devlet hastanesinden aklı dengesi yerinde ama kendisine yasal danışman atanması uygundur raporu bulunuyor. Bu rapora ıstınaden bizim mahkemeden yasal danışmanlık ile ilgili isteğimiz sonuçunda anneme yasal danışmanlık verdiler. Nenemin kaçan saklı paylarına dedem tasarrufta bulunamaz. Dedem vasiyetnamesinde nenemin saklı payının yüzde 70 ine kadar kaçırıp torunlarına bağişliyor. Nenemede bu torunların babası bakıyor. Bu yüzden kadın yatalak felç ve bakıma muhtaç oldugu için o erkek çocugu ne derse onu yapıyor ve erkek çocugunun baskısı altında yaşıyor. Dedemin üzerindeki mal yaklaşık olarak günümüzdeki değeri 10 milyon geçiyordur. Ama nenemin yaşantısı aşırı derece berabet ve kaldıgı ortam insanların yaşamasına uygun değildir. Yasal danışman annem atandıktan sonra annemin olmaması için itiraz ettiler. Burada aNNEM YERİNE BAŞKA BİRİSİ ATANIRSA NENEMİN DEDEM TARAFINDAN KAÇIRILAN MALLARI VE HAKLARINI KORUMAK İÇİN YASAL DANIŞMAN BU SORUMLULUGU ALMAK ZORUNDAMIDIR. YANİ NENEMIN DANIŞMANI SAKLI PAYLARI İÇİNDE OLMAK ÜZERE VASİYETNAME DAVASINA HAKLARININ YASA DIŞI ŞEKİLDE KAÇIRILDIGINI İÇİN DAVA AÇMAZSA BU HAKLARDAN ANNEM NE KADAR ZARAR GÖRÜR. YASAL DANIŞMAN SORUMLULUK ALANI HAKLARI KORUMAK DEĞİLMİDİR.?
Merhabalar bir konu sormak istemiştim
Babamın demansı nedeni ile vasilik davası açtım sağlık kurulu raporu yasal danışmanlık verilmesi dedi
Yasal danışmanlık için ek başvuru yaptım
Mahkeme yine kurum ve bankalarla müzekkere yapmak zorunda mı acaba?
iyi günler 40 yaşını doldurmuş yüzde 100 oranında engelli kardeşim için annem 2008 yılında velayet davası açmış ve kararda annemin velayeti altına alınması şeklinde yazıyor, annem veli mi yoksa vasi midir? teşekkürler