İDARİ PARA CEZASI NEDİR ?

İdari para cezası Bakanlıklar, Belediyeler, Emniyet Müdürlükleri gibi devletin idari kurumları tarafından verilen para cezalarıdır. Emniyet Müdürlüğü tarafından verilen trafik cezaları, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işverene kesilen cezalar, imar kirliliği nedeniyle belediye encümeni tarafından verilen cezalar idari para cezalarına örnektir.

Mahkemeler tarafından verilen para cezaları adli para cezası niteliğindedir. Adli para cezalarından farklı olarak idari para cezasının ödenmemesi durumunda idari para cezası hapis cezasına çevrilemez. Zira idari para cezası suç karşılığında verilen bir ceza olmayıp kabahat niteliğindeki fiiller için belirlenmiş bir yaptırım türü olduğundan hapis cezasına çevrilemez ve adli sicil kaydına işlenmez. Adli sicil kaydı yalnızca, işlenen bir suçun karşılığı olarak verilen kesinleşmiş cezalar için tutulmaktadır.

İdari para cezasının ödenmemesi durumunda cezanın tahsilinin gerçekleşmesi amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir. İcra işlemlerine başlanmasıyla birlikte borçluya ödeme emri gönderilir. Borçlunun ödeme emrini tebliğ almasından itibaren  7 gün içinde itiraz  etmediği takdirde ödeme emri kesinleşir. Bu aşamadan sonra borçlu adına kayıtlı gayrimenkul, motorlu taşıt, banka hesaplarına haciz konulabilmektedir. Borçlunun adresine gelinerek haciz işlemleri gerçekleştirilebilir. Ancak hukuk sistemimize göre lüzumlu ev eşyaları haczedilemez. (Bu konudaki yazımız için bakınız…)

İdari para cezalarına ilişkin ilgili yazılarımız için bakınız;

İdari Para Cezası ve Sorumluluk

İdari Para Cezasına İtiraz

İdari Para Cezasında Zamanaşımı Süresi

İdari Para Cezası Nedir, Ödenmezse Ne Olur?

                                                                                                          Hukuk Desteği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir