EVLİLİK DIŞI ÇOCUĞUN TANINMASI

Mom holds child's hand, close-up

Evlilik birliği içerisinde doğmayan çocukların baba ile soybağı kurulması için babanın çocuğu tanıması; nüfus memuruna veya mahkemeye yapacağı yazılı başvuru ya da resmi senetle veya vasiyetnamesinde yer vereceği beyanla gerçekleşebileceği gibi anne ya da çocuğun babalık davası açması suretiyle de gerçekleşebilecektir. Bu yazımızda babanın tanıma işleminin ne şekilde yapılabileceğini konu edinmekteyiz:

İkinci yol ise baba, çocuğu tanıma davası açabilir. Bu durum daha çok annenin, babanın çocuğun babası olduğuna dair nüfus müdürlüğünde beyan vermekten kaçınması veya anneye ulaşılamaması hallerinde tercih edilir. Bu dava hasımsız olarak açılır ve çekişmesiz yargı işlerindendir. Bu davada en kolay ve hızlı çözüm yolu DNA testine başvurmaktan geçer. Baba ile çocuğun DNA’larının uyuşması halinde mahkeme, soybağının kurulmasına karar verecektir.

Başka bir erkek ile soybağı bulunan çocuk, bu bağ geçersiz kılınmadıkça tanınamayacaktır; bir başka deyişle bir çocuğun tanıma yoluyla baba ile arasında bir soybağı ilişkisi kurulabilmesi için öncelikli olarak çocuğun başka bir erkekle arasında soybağı ilişkisinin kurulmamış olması gerekmektedir. TMK m. 296 uyarınca bildirim hususunda beyanda bulunulan nüfus memuru, sulh hakimi, noter veya vasiyetnameyi açan hakim, tanımayı babanın ve çocuğun kayıtlı bulunduğu nüfus memurluklarına bildirmesi yönünde bir yükümlülük altındadır. Çocuğun kayıtlı bulunduğu nüfus memurluğu da tanımayı çocuğa, annesine, çocuk vesayet altında ise vesayet makamına bildirmektedir.

 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu

 Bildirim yükümlülüğü ve süresi Madde 15- (1) Sağ olarak dünyaya gelen her çocuğun, doğumdan itibaren Türkiye’de otuz gün içinde nüfus müdürlüğüne, yurt dışında ise altmış gün içinde dış temsilciliğe bildirilmesi zorunludur. (2) Bildirim; veli, vasi, kayyım, bunların bulunmaması halinde, çocuğun büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar tarafından, doğumu gösteren resmî belgeye dayanarak yapılabileceği gibi sözlü beyana dayalı olarak da yapılabilir. (3) Yurt dışındaki doğum bildirimleri, yabancı makamlardan alınmış resmî belge veya raporun dış temsilciliğe verilmesi veya çocuğa konulan adın belirtildiği dilekçe ve ana ile babanın tam kimlik bilgileri ile nüfusta kayıtlı oldukları yeri gösteren belgelerle birlikte dış temsilciliğe gönderilmesi suretiyle de yapılabilir. Dış temsilcilik bildirim tarihi olarak evrakın postaya verildiği tarihi esas alarak düzenleyeceği doğum tutanağını nüfus müdürlüklerine göndermekle yükümlüdür. (4) Doğumla ilgili yapılan bildirimler nüfus müdürlüklerince doğum tutanağına geçirilir. (5) İlgilinin herhangi bir belge ibraz edememesi halinde sözlü beyanı esas alınarak bildirim tutanaklara geçirilir ve doğum tutanakları bildirimi yapan ile görevliler tarafından imzalanır.

Süresi içinde bildirilmeyen doğumlar Madde 16- (1) Bu Kanunun 15 inci maddesinde belirtilen süreyi geçirdikten sonra bildirilen altı yaşını bitirmemiş olan çocukların doğum tarihinin tespitinde beyan esas alınır. Çocuk altı yaşını doldurmuş ise nüfus müdürlüğüne getirilerek resmî sağlık kuruluşunca yaşının tespit edilmesi sağlanır. Doğuma ait resmî belge ibraz edilmesi halinde, yaş tespitine gerek kalmaz.

   Hukuk Desteği

5 thoughts to “EVLİLİK DIŞI ÇOCUĞUN TANINMASI”

  1. Merhaba. Adim guray.
    Suan ki nisanlimla 2.5 yil once birlikte olduk. Bu birliktelikten bir kizimiz oldu. O tarihlerde bazi anlasmazliklardan ayrildik. Cocuk dunyaya gelince nisanlim cocugun baba ismine baska bir isim yazdirmis.
    Simdi bu durumu nasil duzeltebiliririz.
    Bir yol gosterirmisiniz. Tskler.

    1. Merhabalar Güray Bey,
      Mesajınızdan, şu anki nişanlınızla daha önceki bir birlikteliğinizden kızınız olduğunu ancak nişanlınızın o dönemde ayrı olmanız sebebiyle baba ismine başka bir isim yazdırmış olduğunu anlamakta ve buna göre cevap vermekteyiz.
      Nişanlınız yalnızca baba ismini yanlış yazdırmışsa, bir başka ifadeyle kızınızın kimlikte babası olarak görünen başka gerçek bir kişi yoksa ve hastane kayıtlarında babası olarak da yine siz görünüyorsanız, yerleşim yeriniz asliye hukuk mahkemesinde nüfus kaydının düzeltilmesi davası açarak baba ismini düzelttirebilirsiniz.
      Ancak nişanlınızın baba ismine yazdırdığı isim bir başka kişiye aitse, kızınız ile o kişi arasında soybağı kurulmuş bulunmaktadır. Bu durumda nüfus kaydının düzeltilmesi davası açamazsınız. Zira öncelikle kızınız ile kimlikte babası görünen kişi arasındaki soybağını kaldırmanız gerekmektedir. Dolayısıyla bu durumda öncelikle kızınız ile kimlikteki baba arasındaki soybağını kaldırmak için aile mahkemesinde soybağının reddi davası devamında da kızınızla soybağı kurmak için yine aile mahkemesinde tanıma isteminde bulunmalısınız.
      Daha detaylı ve profesyonel danışmanlık için lütfen [email protected] adresinden iletişime geçiniz.

      Hukuk Desteği

  2. merhabalar ben 2011 yılında boşanma davası açtım ama delil yetersizliğinden dolayı düştü.ve aynı davayı 2 yıl geçmeden açamassınız dediler.bu arada ben şu anki eşimle tanıştım 2013 yılında hamile kaldım va çocuğu aldıramadım 1014 yılında doğdu.sonra tekrardan dava açtım boşanmam 2 buçuk yıl sürdü ama hala kızımın kimliği yok bu arada resmi nikahımı yıkdık ben kızın kimliğini nasıl çıkara bilirim lütfen yardımcı olun .ben şimdi ne yapmalıyım

  3. Slm 20 11 yılında bi evlilik yaptım ve evliliği beş ay sürdü .eşimin yaşı tutmadı ğı için resmi nikahimizi yapamadık.eşim bu beş ay içersinde hamile kaldı.bazı sebeplerden dolayi ayrıldık. Eşim doğumu yaptıktan itibaren çocuğu hiç bana göstermedi .ve bi evlilik yaptı çocuğum bi üvey babanın yanında ben çocuğumu yanıma almak istiyorum.fakat karşı taraf zorluk çıkarıyor bunun için cikmazdayim bana bi akıl vermenizi istiyorum saygilar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir