Ecrimisil ile izalei şuyu davaları hakkındaki yazılarımızı sitemizden inceleyebilirsiniz (Bkz. Ecrimisil Davası Nedir? Bkz. İzalei Şuyu Davası Nedir?) Yer alan tanımlara göre iç içeymişcesine bir görünüm sergileyen bu iki davanın, aynı davada, aynı dava dilekçesinin yazımında gündeme gelip gelemeyeceğini bu yazımızda tartışacağız.
Ortaklığın giderilmesi davası (izaleyi şüyu) ile haksız işgal tazminatı (ecrimisil) davasının bir arada açılmaması gereklidir. Açılması ihtamalinde davanın görüleceği mahkemede bu hususta red kararı verilebilecektir. Sebebiyse; izalei şuyu davasında kanun hükmünün net olarak belirttiği üzere (HMK.m.4/b) sulh hukuk mahkemesi görevli iken, ecrimisil davalarında asliye hukuk mahkemesi görevlidir (HMK.m.2). Araştırma yöntem ve şekilleri bile her ikisi için farklılık arz etmektedir. Ayrıca; ortaklığın giderilmesi davası maktu, ecrimisil davası nisbi harca tâbidir.
Fark edileceği üzere harç türleri, araştırma biçimleri ve görevli mahkemeleri dahi farklı olan bu iki davanın beraber, aynı davada görülmesi hukuksal zeminde doğru gözükmemektedir. Bu iki dava konusu, aynı dilekçede talep edilmiş olsa dahi hakim davaları ayırma kararı verecektir. Bu ihtimalde, intifadan men koşulu her iki dava için de gerçekleşmiş sayılacaktır.
Hukuk Desteği
Merhaba,benim babamdan mirasçısı olduğum bir ev mevcut,kardeşimle ve ben olmak üzere toplamda iki mirasçı var,kardeşim bana 2012 senesinde kendisine ölünceye kadar oturma hakkı vermem için imza attırdı..bende o dönemde psikolojik rahatsızlığımdan dolayı tam olarak neye imza attığımı bilmeden,okumadan güvenerek imza attım…şimdi hakkımı almak istediğimde asla alamayacağımı,kardeşim ölene kadar asla hakkımı alamayacagımı,evi kiraya dair veremeyeceğimi,kendi hakkımıda satamayacağımı tapudan söylediler.kardeşim bu durumu benim hastalalığımdan faydalanarak elde etti ve bugün benim hakkımı almaya ihtiyacım var.benim hakkımı alabilmek için ne yapmam lazım.verilen ölene kadar oturma izni fesh edilebilirmi, hangi davayı açmam lazım. Yardımcı olursanız sevinirim.
Merhabalar, sükna hakkının iptali için dava açmak mümkün fakat bunun için öncelikle imzaladığınız şeyi görmek lazım. Ayrıca tapuya şerh usule uygun bir şekilde mi yapılmış bu nokta da önemli. Bir avukatla profesyonel çalışma yürütmeniz en doğrusu olacaktır.