ECRİMİSİL (HAKSIZ İŞGAL TAZMİNATI) DAVASI NEDİR?

Ecrimisil haksız işgal tazminatıdır. Ecrimisil davası; malı, haksız yere ve kötüniyetli olarak kullanan, geri verme yükümlülüğünü de yerine getirmeyen kişilerden haksız işgal tazminatı  olarak alınıp hak sahibine verilmesi için açılan bir dava türüdür. Davada aranan hukuki yarar, haksız şekilde malı kullanan kişinin davacının rızası dışında malı kullanması ve iyiniyetli olmamasıdır. Diğer bir ifade ile işgal tazminatı, bir malın, sahibinin ya da idarenin izni dışında kullanılmasına verilen isimdir. Malı kullanan kişi (ecrimisil borçlusu) gerçek ya da tüzel kişi olabilir. Malın kullanılmasında malın sahibinin bir zarara uğrayıp uğramadığı veya işgal edenin kusurlu olup olmadığına önem arz etmez. Maldan elde edilebilecek gelir ecrimisil tazminatının hesaplanmasında esas alınır.

Ecrimisil talep edilecek olan kişi, malın sahibinin rızası ya da muvafakati dışında söz konusu malı elinde tutan, eline geçiren, bir hakka dayanmaksızın bu malı kullanan veya üzerinde tasarrufta bulunan gerçek ya da tüzel kişidir. Hukuken işgalci (fuzuli şagil) adı verilmektedir.

Haksız işgal(ecrimisil) tazminat davası açmak için TIKLAYIN

TMK m.995 İyiniyetli olmayan zilyet, geri vermekle yükümlü olduğu şeyi haksız alıkoymuş olması yüzünden hak sahibine verdiği zararlar ve elde ettiği veya elde etmeyi ihmal eylediği ürünler karşılığında tazminat ödemek zorundadır.”

Ecrimisil davasının açılabilmesi için muhakkak intifadan men koşulunun gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir. Buna göre; ecrimisil davası açılmadan önce durum, fuzuli şagile, ihtarname çekilmek suretiyle bildirilmelidir ancak; ecri misil davasından önce ortaklığın giderilmesi davası açılması da intifadan men şartının yerine getirildiği anlamına gelir. (Bkz: İlgili yazımız…)

Ecrimisil davası tapu iptali veya müdahalenin meni davası ile birlikte açılabileceği gibi bu davaların sonucuna göre de ikame edilebilir ancak; geriye dönük en fazla 5 yıllık ecrimisil istenebileceğine dair sınır bulunduğundan bu davalarla beraber açmakta vakit kaybetmemek adına yarar vardır.

Ecrimisil davası kesin yetki kuralı uyarınca taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde açılır ve malvarlığına ilişkin davalardan olduğu için, Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 2 gereğince asliye hukuk mahkemesinde açılır. Ecrimisilin değerinin hesabında, kullanılan malın kira değeri esas alınır ve bu değer bilirkişilerce tespit edilir. Ecrimisil hukuki olarak kiraya benzer şekilde hesaplansa da kira ödeme borcu değildir. Geçerli bir hakka dayanmaksızın yapılan işgal nedeniyle ödenmesi gereken tazminat borcu olarak hukuksal zeminde yerini almaktadır.

Ecrimisil talep edilecek olan malı haksız ve kötüniyetle kullanan kişiye dava açmadan önce durum kendisine ihtarname ile bildirilmelidir ancak; belirtmekte fayda vardır ki mirasçılar arasında açılan ecrimisil davalarında ihtarname çekme zorunluluğu bulunmamaktadır.

İyiniyetli olmayan zilyet, yaptığı giderlerden ancak hak sahibi için de zorunlu olanların tazmin edilmesini isteyebilir.

İyiniyetli olmayan zilyet, elindeki malı kime geri vereceğini bilmediği sürece sadece kusuruyla verdiği zararlardan sorumludur.

Ecrimisil birer yıllık dönemler halinde hesaplanır ve bu şekilde karara bağlanır. Her dönemdeki miktar için dönem sonu itibariyle faize hak kazanılır. Buna göre; faiz yönünden her dönem için ecrimisil talebi ilgili dönemin sonu itibariyle tahakkuk eden yasal faiz şeklinde davada talep edilebilecektir.

Haksız işgal(ecrimisil) tazminat davası açmak için TIKLAYIN

   Hukuk Desteği

https://hukukdestegi.com/tr/2021/03/17/hakki-olmayan-yere-tecavuz/

144 thoughts to “ECRİMİSİL (HAKSIZ İŞGAL TAZMİNATI) DAVASI NEDİR?”

  1. iyi günler ben bundan 3 ay önce ecrimilli 736 metre kare arsa aldım şimdi içine ev yaptıracağım ama önceki sahibi uzun seneler ecrimisilini ödememiş şimdi benden 1300 tl para istiyor ne yapmam lazım bilgilendirirseniz memnun olurum başarılar dilerim.

  2. iyi günler ben bundan 3 ay önce arsa aldım şimdi ev yaptıracağım ama ilk sahibi ecrimisilini ödememiş şimdi ödüyecekmiş benden 1300 tl para istiyor ? ne yapmam lazım bilgilendirirseniz memnun olurum başarılar dilerim.

    1. Merhabalar biz 5 kardeşiz babadan kalan tarlalara elbilrliği mülkiyeti olarak mirasçı olduk ancak mirasçılar arasında dayım da mirasçı idi ve biz bu tarlaları dayımıza devrettik sattık ancak daha öncesinde dayım ın babamın vefat ettiği günden beri diyer mirasçılardan habersiz ekip biçtiğini öğrendik ve geriye dönük izinsiz olarak ektiği tarlalardan hakkımızı vermesini istedik ancak kabul etmedi biz ne yapabiliriz hakkımızı dayım dan nasıl alabiliriz teşekkürler.

  3. sayın yetkili
    24-06- 2013 tarihinde burhaniye den bir site içersinden yazlık aldım.
    belediye 2005 yılında ecrimisil cezası vermiş ve bu güne kadar ödememişler 2016 yılı itibariyle 11680 TL olarak ödenmiş. ben bu cezadan sorumlu olabilirmiyim.
    bilgilendirirseniz minnettar olurum.
    saygılar sunar hayırlı işler dilerim.

    1. Merhabalar, haksız işgal eden kişi siz değilsiniz, sizden ecrimisil talep edilememesi gerekmektedir.

  4. Sayın Yetkili,

    2008 de emlak firması aracılığıyla istanbulda çekmeköyde bir siteden bir ev aldım. Evi alırken gerek site yönetimi, gerek ev sahibi, gerek tapu ve belediyede herhangi bir ecrimisil e konu olan yerden bahsedilmezken aradan 8 yıl geçti ve belediye geçmişe dönük (5 yıl) bir dava açtı. Kamuya terke edilmesi gereken alanlar terke edilmeyip park yapıldığı için şimdi bizden geçmişe dönük borç ile birlikte ya duvarları yıkmamızı yada gelecek yıllar için kira ödememizi istiyor. Biz bu evleri alırken kat mülkiyetli olduğu için tercih etmiştik. Kat mülkiyeti olan bir yapı en güvenilir yapıdır diye aldığımız bu evlerde şimdi böyle bir sorun var. Alırken kamuya terke alan var mı diye sorsak bize verilen cevabı bağımsız bir kurumdan (tapu, belediye) teyit etmemiz mümkün olur muydu? İlgili sitede böyle bir alan cami yapımı için terke edilmiş biz bundan başka bir yer daha var mı bilebilir miydik? Burada cevabınız çok önemli zira bundan sonrada yeni bir alışverişte böyle bir şeyin başımıza gelmesini nasıl önleriz bu açıdan cevabınız çok değerli olacaktır.

    Saygılarımla,

  5. merhaba ben bodrumda bi işletmeyim oradaki ecri misil fiyatları uçmuş durumda 5 yıl alınmadı bunun sonucunda 100.000 gibi bi tutar geldi 5 yıllık faiziyle 130.000 oldu avukat tutulup dava açıldı davayı kaybettik kaydettiğimiz içinde 10.000gibi bi tutar daha alındı böyle bi hakları varmı davayı kaybedincede para ödeniyor mu?

    1. Merhabalar, dava kaybedildiği takdirde kaybeden taraf karşı tarafın yapmış olduğu masrafları ve vekalet ücretini ödemek durumundadır.

  6. Slm bende ecrimisil davası açtım öncelikle içerde oturdukları da dair kira bedeli kazandım 2500 lira ile faiz yolu açık olarak dava sonuçlandı 2014 de ve ben karar kağıdı almadım henüz avukatim 150 tl karşılığında kağıdı alıp icraya vereceğini söyledi acaba alıp vermiş olsam ne kadar süre içinde birikmiş kira bedelini kazanmış olduğumu alabilirim

    1. Merhabalar, muhtemelen dosya Yargıtay’a gittiği için kesinleşememiş bu yüzden icraya koymanız bu kadar sürmüştür. Şimdi gerekçeli karardan sonra icraya koyabilirsiniz.

  7. Ve normalde de hisseli olduğum yerin davası 5 senedir sürüyor bi türlü sonuca baglanmadi acaba bukadar uzun sürmesi normalmi

  8. Merhaba,

    Ecrimi sil hesaplaması nasıl yapılıyor ? Hesaplamayı biz kendimizde yapabilir miyiz? Belediyeler tahakkukları niye zamanında yapmayıp sonradan faiz talep ediyorlar ?
    iyi günler

    1. Merhabalar benim bir arsam var 10 donum adamlar arsamin 2 donumunu yaklasik 40 senedir kullaniyolar tabi benim bu olaydan yeni haberim oluyor arsa bana miras kaliyor simdi arsam ihale yolu ile satilacak bilir kisi mt2 fiyatini 160 tlden bictiler bende ecrimsil davasi actim bu ecrimsil davanin geriye donuk 5 senesi arsanin 160 tl olan mtre kare fiyati ilemi hesaplanip odenir yoksa mahkeme farkli strateji uygulayip kendi karari ilemi bir fiyat belirler bu konuda bilgi almak istiyorum saygilar hayirli geceler

      1. Merhabalar, mahkemeler ecrimisil talebinde objektif değer üzerinden hüküm kuracaktır. Bilginize..

  9. Merhaba ,
    annem boşandı.Şuan mal davası devam etmektedir.Ama babam anneme haksız işgal davası açmıştır.
    Ancak evde ben ve kardeşlerim oturmaktayız.
    Bu şekilde anneme borç yapılır mı?

    1. Merhabalar, bulunulan taşınmaz aile konutu özelliğini yitirdiyse, boşanma davası kesinleşmesinden itibaren haksız işgal tazminatı istenebiliyor.

  10. Hisseli olan tarlanın yarısından fazlasını kullanan kişiye karşı geriye dönük maddi tazminat davası açabilirmiyim.teşekkürler

  11. Merhabalar, 1 yıl önce atanan kayyım geçmiş yıllar için ecrimisil isteyebilir mi. Malı kime geri vereceğini bilmemenin kapsamına sahipleri gaip olan taşınmaz da girer mi ? şimdiden teşekkürler

    1. Merhabalar, sorunuz net değil, kayyım atandığından bahsetmişsiniz gaiplikten bahsetmişsiniz ama bağlantı kuramadık. Daha açık sorabilirseniz yardımcı olmaya çalışırız. Saygılar.

  12. Merhaba iyi günler.Babam vefat edeli 15 sene oluyor. 15 yıldır miras paylaşılamadı. Biz 11 kardeşiz 3 tane erkek kardeşimiz babamın tüm bahçe,tarla,evlerini kullanıyor ve mirasın paylaşılmasını istemiyor. Biz diğer kardeşler olarak onlardan kira parası talep edebilir miyiz? Ve hangi yıldan itibaren kira talep ederiz.

    1. Mirasın paylaşılamaması oldukça can sıkıcı bir durum. 11 kardeş olduğunuzu söylemişsiniz ve 3 erkek kardeş mirası istedikleri gibi kullandıklarından paylaşılmasını da istemiyorlar. Herhangi bir dava açıldı mı izaleyi şuyu gibi ? Veraset ilamı çıkarıldı mı? Bütün hak sahipleri bu ilamda gözüküyor mu? Ecri misil tabi ki isteyebilirsiniz. Diğer kardeşleriniz ecrimisil talebi ile ilgili neler düşünüyorlar. Mirası kulllanan kardeşlere herhangi bir ihtarat yapıldı mı? İlk etapta bu sorduklarımızı netleştirmek lazım, sonrasında size yardımcı olmaya çalışalım. Fakat belirtmeden geçemeyeceğiz, usulen ve esasendikkat edilmesi gereken çokça konu var olayınızda. Bu sebeplerle muhakkak bir avukatla çalışmanızı öneririz.

  13. 2B arazisi üzerinde, tapusuz gecekonduların olduğu bir bölgede bir evimiz vardı. Belediye herkesin arsasının %40 ını kesip burayı imarlandırarak bize evlerimizin bulunduğu arsaları geri sattı. Yalnız bizim evimizin olduğu yer okul arazisi olarak imarlandığı için bize evimizin olduğu yeri değilde yakında başka bir arsayı sattı. Bu belirttiğim arsa toplamda 500 m2 olup bunun 200 m2 hissesi bizim. Diğer 300 m2 hisseyi ise belediye burada zaten gecekondusu olan kişiye sattı. Bu hisse sahibinin zaten arsa üzerinde evi olduğu için burada oturmaya devam ediyor. Bu durum 4 yıldır(tapu 4 yıl önce alındı yani) bu şekilde. Burada bu kişinin kardeşi 4 yıldır oturuyor. Biz herhangi bir kar elde edemiyoruz. Ayrıca kişi arsaya kat karşılığı bina yapılmasına da yanaşmıyor. Ben bu durumda ecrimisil davası açıp hak iddia edebilir miyim?

  14. hakkımda verilmiş bir ecrimisil borcu var 2 b arazisi yüzünden işgalci olarak gösterildiğim için şimdi tapuları almak üzereyiz ve bu ecrimisili ben yatırmadım bu borçdan nasıl kurtulurum saygılar

    1. Merhabalar, 2b arazilerde ecrimisil ödenmesi birtakım durumlarda talep edilebiliyor fakat 2b arazisi satın almadan önce ecrimisil bedellerinin ödendiğinin gözükmesi gerekiyor. Sizden ihtarname ile mi istendi ecrimisil bedeli önce bir bunu öğrenelim?

  15. merhabalar, Annem vefat etti. toplam 5 kardeştir. kardeşlerin tamamı vefat etti. annemin babasından toplamda 25 dönüm arazi mevcut. verasetçiler bir araya gelmediğinden burası çözülemiyor. İzale i şuur davası mı açmam gerekir ya da ne yapmalıyız.

  16. Merhaba, ben stajyer avukatım. Ecri misil talepli dava dilekçesi hazırlıyorum. Açmış olduğumuz ortaklığın giderilmesi davası neticesinde hisseli tapu sahibi mirasçı müvekkilin hissesinde artış oldu. ecri misil değeri dava neticesindeki hisseye göre mi yoksa davayı açtığımız tarihte ki hisseye göre mi hesaplanarak talep edilmelidir?
    Teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

  17. Merhabalar. Kayınvalidemle birlikte onun evinde yaşıyorduk. Kendisi yedi yıl önce vefat etti. Biz eşimle aynı evde oturmaya devam ettik. Bu güne kadar eşimin kardeşleri mirasla ilgili herhangi bir dava açmadılar. Ancak yakın bir zamanda ecrimisil davası açtılar. Süreç nasıl olur? Konu ile ilgili bir uzlaşma yapılabilir mi? 7 yıllık kira bedeli mi ödememiz gerekir? Teşekkürler..

    1. Merhabalar, ecrimisil geriye dönük olarak son beş senenin istenebiliyor. Ecrimisille beraber müdahalenin meni davası da açılabilinir. Bilginize…

  18. merhabalar
    benim dedemden anneme miras kalması gerekiyor velakin hiç bişey yok dedem ve annanem vefat etti 2. annenem var.3 öz dayım 2 öz teyzem 2 üvey dayım 5 üvey tevzem var.3 öz kızlar miras listesinde bulunmuyor. dedem 1996 denesinde vefat etti bu zamana kadar dayılarım bu yerlerin işletmesini üstlendi toplamda 138 dönümlük fındıklık tarlası buna ne davası a.ılır

    1. Merhabalar, veraset ilamı alınmış mıydı? Ne şekilde gösterilmiş alındıysa. İntikaller ne şekilde yapılmış? Sonuçta mirasçıların hepsi faydalanamadıysa bu yerlerden faydalanamayanlar faydalananlardan ecrimisil talep edebilirler.

  19. merhabalar bir sorum olacaktı. Ecrimisil talep edilmesi için ihtarname gönderilmiş olması gerekiyor fakat ecrimisil talebi o ihtarnameden sonraki dönemler için mi istenebilir yoksa ihtarname son dönemlerde çekilmiş olsa bile geriye dönük 5 yıllık talepte bulunulabilir mi ? yargıtay hukuk genel kurulunun 2006/816 tarihli kararına göre ihtar gönderildikten sonraki dönemler için ancak talep edilebiliyor fakat sözkonusu karar paydaşlar arası bir dava için geçerli. acaba paydaşlık söz konusu değilken de geriye yönelik talep edemez miyiz biraz aklımı karıştırdı yardımcı olursanız çok sevinirim tesekkürler iyi çalışmalar

    1. Merhabalar, geriye dönük beş sene istenebiliyor, ihtar etme şartı bir önel.

  20. merhabalar, 2012 senesinde bir taşınmaz alındı. Taşımazda kiracı var ve işyeri işletiyor fakat kira sözleşmesi olup olmadığını bilmiyorum. İhtar çekerek; 2012 yılından beri hiçbir ödeme yapmadan taşınmazımı kullanıyorsunuz, kira sözleşmeniz varsa bildirin eğer yoksa fuzuli işgalinize son verin ve taşınmazı tahliye edin, ayrıca 2012 senesinden bu yana ödemediğiniz kira borçlarını ödeyin şeklinde farklı zamanlarda 2 defa ihtar çektim. Tarafıma hiçbir dönüş ve ödeme yapılmadı. Şimdi bu taşınmazı riskli yapı raporu aldım ve yıkıyorum. Alamadığım ödemeler için ecrimisil davası açmak ilk aklıma gelen oldu. çekmiş olduğum ihtarlar içerik açısından sıkıntı doğurur mu? Ecrimisil davası açmak problemime çözüm olur mu? yardımcı olursanız çok sevinirim. Ayrıca bu şahsın mal kaçırmaması için ne yapabilirim. Bildiğim kadarıyla bir evi ve bir arabası bulunmakta.

  21. merhabalar bir sorum olacaktı, boşanılan eşe karşı el atmanın önlenmesi ve ecri misil davasında neye göre dava harcı ödenmektedir ve dava açmadan önce ihtarnameye gerek var mıdır ? Eş hala evimde oturmaktadır

    1. Merhabalar, ecrimisil nisbi el atmanın önlenmesi maktu harçtır. Dava açmadan önce muhakkak ihtarnameye gerek vardır.

  22. satın aldıgım villa 2004 tapu üzerime geçti satıcı taraf geri alacagını sözlü beyan etti bede cins tahsisi yaptım 2006 yılında krediye uygun oldu buseferde satan kadıın kocası ceza evine gitmiş yakınlarını araya sokarak bir süre oturma istedi kötü niyetli olarak ev boşaltımadı ve mahkemeli olduk 3 dava kazadım yanlız su elektrik borcu40-50 bin civarında sorum bu borç sorumlumuyum 2-soru**ecrimisil alara k ve en hızlı nasıl tahliye olunur teşekkür ederim oba …

    1. Merhabalar, sonuçta siz kullanmadınız o dönem bu abonelik borçlarını tabiki sorumlu olmamalısınız. Dava kazandım demişsiniz ama daha tahliye edilmemiş olduğunu söylemişsiniz. İcra yoluna başvurdunuz mu?

  23. merhaba benim adıma 2012 yılında kadı köyden bir bankadan kredi çekilmiş ve bende benim ismimi kimlik bilgilerimi kullanarak beni manvei veya maddi zarara ugrattıgı için bankaya tazminat davası ve normal dava açtım ayrıca banka çalışanlarından davacı oldumtazminatı kazandım fakat tabıkı talebımın 10da 1 i kadarını fakat banka bunu yargıtaya gönderdi haksız işgal yani ecrimisil olarak beklemede bir yıldır yargıtayda 2016 nın ocak ayında yargıtaya gitti arşive görunuyor halen sonucu merak ediyorum hayatımda ilk defa mahkemelerle ugraştım bu arada krediyi hiç ödemedim silindigi söylendi ne zaman sonuçlanır yada sonuç ne olur lehime sonuçlanırsa faiziyle almam mümkünmü? yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim

  24. Merhaba.eşim vefat edeli bir yıl oldu.eşimin ilk evliliğinden bir kızı var.benimde eşimden bir kızım var 10 yaşında.karşı taraf şu an kızımla oturduğum aile konutuna ilişkin ve farklı bir adreste olan kirada olan ev ile ilgili (bu evin kirası kızımın aylık okul taksitlerine gitmekte) ecri misil davası açmış diğer ortaklığın giderilmesi davamızda devam etmekte.maalesefki bir türlü orta yolu bulamıyoruz.bundan sonraki aylara ilişkin kira talep etmemesi için aile konutumuzdan çıkmam mı gerekiyor?bu 10 yaşındaki bir çocuğun babasını yeni kaybetmiş çocuğun psikolojisini etkileyecektir.bu konuda benim hiçmi yasal haklarım yok.ecrimisile karşı nasıl bir haklı dava açabilirim bana söylerseniz çok sevinirim.şimdiden teşekkür ederim.

  25. Annem babadan düşen fındık tarlalarımız yıllardan beri topluyor ve bu birikimle tekrar fındık tarlaları aldı ve kendi üzerine yaptı sonra bu tarlaları kardeşimin üzerine tapuda verdi.Hangi avukata sorduysam hayatta olduğu için annen bir şey yapamayız diyorlar bunun bir ince nüansı yokmudur.Ayrıca tarlalara sokmuyorlar babadan düşen yerlere topluyamıyorum fındığı aynı zamanda sözle tehdit de ediyorlar savcılığa nasıl bir suç duyursunda bulunmam gerekir.Şimdide kendisine ait olan başka tapularınıda vermeye başlamış önlem alınamıyormu

  26. merhaba dedemin üzerine olan 4 daire evde dedemin sağlığından beri dayılarım oturmaktadır dedem 2007 de rahmetli oldu fakat bu güne kadar kira felan ödemediler şimdide hepsi beraber olup evlerden hariç dedemin üstüne olan arsayı satıp elde edilen gelirle apartmanı kendiler yapmaya karar vermişler annemde arsanın elde edilen geliri apartman yapmamıza yetişmezse ben kredi çekemem durumum yok dediğinde annemin hakkını 5 tane dayım birleşip alma derdindeler mahkemeye verip satışını isteriz icrada biz fazla fazla arttırıp yine biz alırız diyorlar annemde istemeyerekte olsa kabul ediyor ama şart olarak diyor ki kuraya girmem kuraya girmemi istiyorsanız 10 senelik kiramı verin hakkımı verin diyor sıkışıp kaldık ne yapabilirz..

  27. Benim bir arazim var. Kadastrodan ölçüm yaptırdım ve yan arazi sahibinin kulübesinin (odunluk olarak kullanıyor) 2-3 metre benim arazime girdiğini öğrendim. Bu kişiye ecrimisil davası açabilir miyim ve açabilirsem prosedür nasıl olması gerekiyor..?

    Teşekkürlerimle..

  28. Merhabalar tapusu babaannemin üzerine olan bir arsa var mirasçısı olduğum bu arsanın üzerinde bir tek katlı müsatakil ev mevcut. Bu evde halam oturmaktadır. Babam 25 yıl önce vefat etmiştir ve halam 25 yıldır orada oturmaktadır. Mirasçılar olarak 4 kişi vardır 2 halam bi amcam birde ben şimdiye kadar miras payım için resmî bir talepte bulunmadım kendileriyle uzlaşmaya çalıştım ama uzlaşamadık şimdi ortaklığın giderilmesi davası açmak istiyorum bu dava ile birlikte ecri misil davası açabilir miyim açarsam o evde oturan halamdan (bekar ve tek başına oturuyor) geriye dönük 5 yıllık kira hakkımı alabilir miyim dava nasıl sonuçlanır? Mirasçısı olduğum evde oturan halam bekar ve kendi annesinin evinde oturduğu için ve oda mirasçılardan biri olduğu için davayı kazanamama durumum var mıdır ? Halam da ben kendi miras hakkımda oturuyorum diyebilir mi? Teşekkürler…

  29. Merhabalar 2012 yılında babam vefat etti babamın adına kadostroda görülen araziler sit alanı gerekçesiyle hazineye aktarılmış bu sene mirascı olarak benim adıma bu araziler için adıma ecrimisil ödeme kararı tebliğ edildi bahse olaya benzer 2000 e yakın dava ve arazi olduğnu öğrendim, ve bu ecri misili ödeyenlerin kendi arazileri olduğu ve bu araziler için dava açtıklarını biliyorum, bende ecrimisili ödedim fakat avukata vekalet vermeden kendim mahkemeleri takip etmek istiyorum bunun için hangi yolları izlemem gerekiyor.

    1. Merhabalar, konu özellikli bir konu ve içinde bir sürü detay barındırıyor bir avukatla çalışmanız en mantıklısı. Açılacak olan dava basit bir dava olmayacağı gibi şu an size birkaç cümleyle anlatamayacağımız kadar teknik hususlar da içermektedir.

  30. Merhabalar benim dedem 2 sene önce vefat etti. Ve ondan anneme 5 katlı bir bina kaldı. Bu binanın üst 2 katında dayımın cocukları ve alt 2 katında kiracılar oturuyor 3. katta engelli teyzem kalıyordu vefat etti. Dayım diger katlardan birinin kirasını bize verecegini söyleyerek 1 yıldır bizi oyaladı ve teyzemde vefat ettikten sonra 3. katıda kiraya verip kendısı almaya basladı. 5 katlı binayı tamamen kendisi kullanıyor. Acaba nasıl bir yol izleyebiliriz. ve dedemin vefatından bu güne kadar ki gecen zamanda elde edilen gelirlerden mahkeme yoluyla alabilirmiyiz. O evleri bosalttırabılırmıyız. Cünkü bizi senelerdir öyle böyle oyaladılar.

  31. SnSn yetkili bizim orman arazisinin içinde açılmış fındık ceviz ağırlıklı bahcemiz var burası orman alanı içinde sarı işaretli alanlar hak sahibi olmak ve elektrik almak için ne yapmalıyız bağ 45 50 yıllık saygilar

    1. Mmerhabalar, öncelikle zilyetliğinizi dava yolu ile ispat edip tapu tescili için dava açmalısınız.

  32. Selamlar, miras kalan zeytinlik arazisine ecir misil ödeyerek kullanmaya devam ediyoruz. Mirascı 9 kişi, bedelini ödemek yeterlidir.bu araziyi kullanabilmek için her yıl dilekçe vermeye gerek varmıdır yoksa kira Bu yıl Milli Emlak Müdürlüğü herkesin ayrı ayrı müracaat etmesinin işleri zorlaştırdığınını beyan ederek bir kişiye vekalet verilmesini istemiştir. Ben kimseye vekalet vermek istemiyorum. Müdrürlüğün böyle bir hakkı varmıdır. Teşekkür ederim

    1. Merhabalar, devlete ait bir araziyi ecrimisil ödeyerek kullanıyorsunuz öyle değil mi? Bahsi geçen arazinin vasfı nedir ?

  33. ordu fatsa da ön tara fında ordu karayolu arkatarafında deniz olan evim bulunmaktadır.deniz 150 200 metre uzaktayken zaman la benim tapulu yerimi almaya başladı hatta merdivenimin iki basamağınıda aldı.bunun üzerine devletten belediyeden yardım istedim.hiç bir şekilde bana dönüş olmadı .tüm imkanlarımı zorlayarak kendi yerimi korumak amacıyla denizin içine taş döktürdüm.eğer yapmasaydım benim evimide karayolunu da deniz alırdı .kendi yerimizi denizden koruduğumuz için 18000 lira ecri misal cezası geldi .ne yapmamız gerektiği konusunda yardımcı olabilirmisiniz.

    1. Merhabalar, bir kere burada olağanüstü bir hal var, siz keyfinizden döşemediniz o taşları zorunluluktan, önleyemediğiniz ve engellemenizin başka türlü imkanı olmadığı bir husustan dolayı taş döşemek durumunda kaldınız. Bu hususu bir avukattan da yardım alarak yazılı olarak kuruma bildirip, işlemin iptalini talep etmeniz gerek. Yazılı ilerlemekte fayda var.

  34. Merhaba, adıma kayıtlı bulunan ve içerisinde 350 metre karelik işletmem olan 3 dönümlük arsayı bedelsiz olarak on yıl önce 1/2 oranında kardeşimin üzerine yaptım. Kendi aramızda yaptığımız anlaşmada kardeşimde kendisine ait olan işletmesini 1/2 oranında benim üzerime yaparak işletmelerimizi ortak olarak işletecektik. Ben kardeşim olduğu ve kendisine güvendiğim için işletmesinin devrini almadım ve yaklaşık on yıldır bu şekilde ortaklığımız devam etti. Ancak gelir paylaşmında sıkıntılar yaşandığı için ortaklığımızı bitirmeye karar verdikten sonra kardeşim ne kendisine verdiğim 1/2 oranında ki arasa payını ne de işletmesinin 1/2 sini bana devretmemeyerek beni mağdur etmiştir. Kendi aramızda ki ortaklığıa tüm esnaf ve akrabalarımız şahittir. Konu hakkında mağduriyetimin giderilmesi için yapabileceğim hukuksal durum nedir? Teşekkürler

  35. Mrb dedem vefat etti 3 çocuğu var veraset ilani çıkarıldı Dedemin tek katlı evi var çocuğunun biri diğer kardeşlerin den izin almaksızın evin üst katını yaptırıp oturabilirmi

    1. Merhabalar, uygun değil, ecrimisil ve haksız işgalin önlenmesi talep edilebilir.

  36. İyi günler 8 kardeşden 1 tanesi iki ayrı evde oturan paylaşılmayan miras evde oturan kardeşleri için ecrimisil davası açmış geriye dönük işgal ücteti talep etmiş biz buna nasıl itiraz edebiliriz yada nasıl bir yol izleye biliriz

    1. Merhabalar, artık dava açılmış, somut olaya göre konuşmak daha doğru. Bir avukatla çalışmanızı tavsiye ederiz en başından itibaren.

      1. İyi günler açılan mahkemeye itiraz dilekçesi verebilirsiniz yoksa mahkemeye çağırmayı mı bekleyelim savunma için

  37. Merhaba benim annemin babasindan kalan tarlalar var 35 yildir dayim isledi ve hicrar vermedi dayima ecrimisli davasi acip geri donusunu alabiliyormuyuz bi zaman asimi varmi bunun 35 yilini birden geri alina biliyormu cok buyuk haksizlik var cunku

    1. Merhabalar, 35 yıl değil son beş yıl davaya konu edilebiliyor ecrimisil taleplerinde. Haksız işgalin sonlanması ile ilgili de bir dava açılması lazım.

  38. merhaba benim dedemden babama babamdan en az 60 yıllık, bana intikal eden taşınmaz tarlam var buna ecrimisal olarak bana 1650 tl geldi bunu dava edip tarlayı kendime tapusunu alabilirmiyim ne yapmam gerekir .

    1. Merhabalar, arazinin ne arazisi olduğunu tespit edin ona göre bir avukattan yardım alarak dava açabilirsiniz.

  39. İyi günler
    Sitede kiracı olarak oturuyoruz.belediye tarafından ecrimisil davası açıldı.belediye davayı kazandı ve ücret site içerisinde herkese bölünüp aylık olarak alınıyor.ücreti kiracılar mı ödeyecek yoksa mal sahibimi?

  40. benim derdim büyük üniversitede açık alanda kantin işletmecisiyim sözleşmem 9 ayda bitecek sözleşmeyi uzatmayacağız diyorlar bende ekmek kapımım nasıl terkedeyim çok emek verdim 7 yıldır işletiyorum borçluyum heryıl bana çık diye yazı geliyor en so yazıda borçlar kanunu diyerek 9 ay uzattılar ben şimdi günü geldiğinde çıkmazsam ne olur en kötüsü ne yapabilirim bana bir akıl verin ecrimisil yapıp kirayı ödeyim yaa sora size sorouyorum tşk.

  41. Merhaba. Kamu binasini sozlesme olmadan 5 ay kullandim (Saglik ocagi olarak) bu 5 ay icin ecrimisil yapilsa pesin odemede indirim oluyormus boyle bir durum var mi?
    Kisacasi ecrimisil yapilsa odemeleri nasil yapilir?
    Tesekkur ederim.

    1. Merhabalar, ecrimisile itiraz edilmemesi halinde yüzde yirmi, peşin ödenmesi halinde ise ayrıca yüzde onbeş indirim uygulanır.

  42. 1985 yılında iptal edilen Tapu tahsis belgeli bir eve ecrimisil davası açılabilir mi. Tapusu olmayan bir yer. Hazineye ait bir arsa üzerinde babam tarafından 40 yıl önce kaçak yapılmış eski bir ev. Ben evi onardım ve oturuyorum. Kardeşlerden herhangi biri ecrimisil davası açarak kira alabilir mi, hukukta böyle bir dava açma hakkı var mı.? Ecrimil davaları tapulu gayrımenkullere açılabilir diye biliyorum.. Teşekkür ederim.

  43. Sayın Yetkili
    15 ocak 2016 da kesin boşandık.Daire adıma kayıtlı, eski eşim ortaklığın giderilmesi davası açtı devam ediyor. Eski eşim 1.5 yıldır bu dairede oturuyor Ecrimisil açabilirmiyim, açabilirsem ihtar şartmı ve bu ecrimisili mesela daireyi satsaydım şu kadar yapıyordu, bankaya faize yatırsaydım şu kadar faiz geliri elde ederdim diyerek ecrimisil açabilirmiyim
    Teşekkürler

  44. Merhaba. Öncelikle vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
    dedemden bana kalan arazimin, arazi komşusunun ölçüm yaptırması sonucunda bir kısmının onun tapusunda olduğu ortaya çıktı. Dedemden bu şekilde devreden arazinin sınırı en az 100 yıllık. Tapulama hatası olduğunu dusunsekte Sınır komşumuz kendisine çıkan yeri sürmek suretiyle kendi sınırlarına katti. 5 aydır onun kullanımında. Sonrasında benden aldığı yere yol çıkarmak için yine benim arazimi işgal etmeye çalıştı izin vermemem üzerine silahla saldırdı. Olay savcilikta soruşturma aşamasında. Komşum şimdi sikayeti geri almazsan dava açıp 1000 metrenin kirası için dava açacağını söylüyor. Böyle bir hakkı var mı. Ne yapabilirim.

  45. Mrb 8yil once toprak hisseli bir daire aldim tapuda 3te1 hissem var ama arsada 4daire var bu1daire kirada kiradaki yere ecrimisil davası acabilirmiyim

  46. iyi gunler.kusadasinda deniz kenarinda yesil alani restaurant olarak kullaniyoruz.2016 yili icin mart nisan mayis haziran aylari icin ecrimisil bedeli gelmis sadece.acaba temmuz agustos icinde bi daha ecrimisil gelirmi.çünkü biz yaklaşık 6 ay kullaniyoruz burayı

  47. Merhaba annemle babam boşandı ve babam anneme sükna hakkı verdi evimiz dubleks normalde ama üstü henüz yapılmadı orayı ve bahçeyi kullanmak için ecrimisil davası açmış ve inşaat yapacakmış şiddet olduğu için ayrılmışlardı bu hakka sahip mi kazanır mı

    1. Merhabalar, sükna hakkı şerh verilmiş miydi? Bununla ilgili herhangi yazılı bir belge var mı? Ona göre tam olarak sükna hakkının nereyi kapsadığı belirlenebilir.

  48. Merhaba ben icra ihalesinden bir daire satın aldım satış bende kaldı.Borçlu fesih davası açtı .Dava fesih davası reddedildi.ve borçlu temyize gitti ben ihale bedelinin tamamını yatırdım fakat fesih davası temyize gittiği için sonucu bekliyoruz bu arada gayrimenkul üzerinde borçlu oturmakta .Sorum benim bu gayrimenkul üzerinde ne kadar hak talebim var ve kira bedeli olarak borçludan bunu tahsil edebilir miyim. Teşekkürler.

  49. Merhaba,
    İki kardeşiz Annem 18 yıldır bir başkasıyla beraber yaşamaktadır.Annemin bir tane evi var orada da abim 10 yıldır yaşamakta ,kira talep etme hakkım var mıdır?

    1. Merhabalar, anneniz vefat etmeden dolayısıyla ev üzerinde sizin hakkınız olmadan abinizden ecrimisil talep edemezsiniz.

  50. Merhaba,

    Babamdan kalma bir dairemiz var fakat bina için Belediye Encümeninnin yıkım kararı varmış, dolayısıyla alıcı bu daireyi almak istemiyor , daireyi de satamamaktayız. Negibi bir yol izlenebilir.

  51. Merhaba;

    Benim izmir kemalpaşa armutlu’da bir arsam üzerinde 1,5 dönüm belediye kamulaştırma yapmadan bana herhangi bir kira bedeli veya ücret ödemeden 18 yıl önce okul inşaat yaptı. Ne yapabilirim?

    1. Merhabalar, kamulaştırmasız el atma için dava açılması mümkün. Son Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda yapak lazım bunu da.

  52. Merhaba;

    1400 m2 yerim var 30 senedir yol geçecek diye karayolları ve belediye arasında sürümcemede bekliyor. Ne gibi bir dava açabilirim?

    Teşekkürler.

    1. Merhabalar, size ait bu yeri kullanamıyor musunuz? Ne kararına istinaden sürüncemede kaldı?

  53. Merhaba
    Babamin vefatinin ardindan ,babamin ilk esinden ben ve ablam. 2. Esi olan uvey anneden olan 2 kardesim var .Şu an babamda bana kalan evde ben ve ablam oturamamaktayiz.Evde uvey annem ve 2 diger resit olmayan kardeslerim kalmakta.Evin satisina karar vermeden once evde kendilerinin kalmasini istemiyoruz .bunun icin kira bedeli disinda. Evden cikmalarini saglayabiliyor muyuz?.mirascilari olarak evin korunumu aile birligi bulunmamakta

    Benim miras hakkim bulunan evde , diger mirascilarin oturmasini istemiyoruz .Kira bedelide almak istemiyoruz .Kendilerini evden cikarip satilmasi saglanamaz mi?

    1. Merhabalar, ecrimisil davasını zaten açabilirsiniz. Bunun yanında haksız el atmanın önlenmesi davası açmakta fayda var.

  54. Merhaba, saygıdeğer efendim ;
    Tapusu bana ait arsamın üzerinde yaklaşık 4 yıllık bir işgal söz konusu. Arsam iznim dışında ekilip biçilmekte ve hala kasti ve süregelen bir işgale maruz bırakılmaktadır. Ayrıca “beni buradan kimse çıkaramaz, yaklaşanı düşürürüm” tarzında açık ve tekrar edilen bir tehtid söz konusu. Bahsi geçen kişi babam , annemden 4 yıl önce ayrıldı, yıllardır beni mağdur etmekte ve mağduriyetimi devam ettirmektedir. Nasıl bir yol izlemeliyim?
    Saygı ve hürmetlerimle…

    1. Merhabalar, tehdit için suç duyurusunda bulunulabilinir. Arsanız için ecrimisil ve haksız işgalin önlenmesi davaları açılabilinir. Bu konuda bir avukatla çalışmayı düşünmekte misiniz?

      1. Maddi yetersizlikten dolayı avukatla çalışmayı düşünsem de ne yazıkki şuan da bahsi geçen hususta avukat desteği alamamaktayım efendim. Adalet sarayına gidip problemden bahsedip fikir aldım fakat 1 yıl içerisinde sonuçlanabileceğini söylediler. Sanırım bu söz konusu işgali önlemek ve ecrimisil konusu 1 yılımı alacak.
        Hürmetlerimle…

  55. merhabalar
    mülkiyetinin hazineye ait olduğunu bilmediğimiz boş arsayı belediyeden ödemesini resmi kanal aracılığı ile yaparak kiraladık
    belediyede hazineden kiralamamış söz konusu arsayı
    milli emlak müdürlüğü bizden ecrimsil talep ediyor
    bu konuda haklı mıdır.

  56. Mrb lar bulunduğumuz yerdeki belediyeden kiralayıp çalıştırdığınız is yerini bedelini ödedik ve satın aldık.bulunduğumuz il 3-4 yil önce büyükşehir oldu ve bulunduğumuz ilçe belediyesi kapandı. Yeni bağlandığımız belediye bizi mahkemeye verdi ve satış iptalini sağladı davayı kaybettik bize şimdi bizim ödediğimiz parayı geri ödememek için ecrimisil yapacaklarını söylüyorlar bu kanunen uygunmu. Yapılan ecrimisil ödemesini bizim paradan düşeceklermiş. Ecrimisil yapan görevliyi mahkemeye versem kazanırmışım doğrumu şimdiden teşekkürler

  57. Bizimde bir arsamiz ve prefabrik yer var isgalden dava açtık fakat yaklasik 5 yıl dava sonuclanmadi bu dava ne kadar sürer

  58. Merhaba.. Annemin babasından kalma mirasından hakkını almak için ecri misil davası açmayı istiyoruz. 9 hissekar var ve erkek kardeşler arasında pay edilip araziler kullanılmaktadır. Toplam 65 tapuda 93 dönüm arazi bulunmakta ve %70 civarı fındık bahçesidir. Hakkımızı talep ettik fakat tarafımıza 10.000 tl teklif ettiler kabul etmedik. Şimdi ecri misil davası açmak için ne yapmamız gerekmekte, ve bu davadan ecri misil yoluyla ne kadar bir gelir elde etmemiz mümkün olur, tazminat fındık bahçelerinde ne kadar olmaktadır? Saygılar teşekkürler…

  59. Iyi günler babama ecri misil davası açılmış babamın kardeşleri istanbulda ikamet etmektedirler. Babamda köyde olduğu için tarlaları ekmektedir.Tarlalar henüz paylaşılmadı amcalarımın birisi babama bu davayı açmış hemde tarlaları bölmek istiyor.Bu davanın bize sonuçları ne olur.Ayrıntılı bir şekilde anlatırsanız çok memnun olurum.şimdiden teşekkürler

    1. Merhabalar, mirastan pay kalmıştır babanızın kardeşlerine dolayısıyla, diğer hissedarlar ecrimisil talep etmiş ve ortaklığın giderilmesi davası açmışlardır. Eğer babanız diğer hissedarların paylarını da ekip biçmişse ecrimisil ödemesi gerekecektir. Elbette şartları değerlendirmek lazım.

  60. Merhabalar benim bi sorunum var beni bilgilendirirseniz cok sevinirim benim ananemden kalma tapusuz koy evi var harabe bi evdi biz onu kredi cekerek yaptırdık 7senedirde icinde oturuyoruz ecrimisil bizim adımıza yapıldı elektrik su da bizim uzerimizde lakin simdi annem evden cikmamizi istiyor ocak ayina kadar cikin diyor bizim ne yapmamiz gerekiyor esim ve ben cikmak istemiyoruz mafraflarimizida karsilamazlarmis oturdugumuza sayacakmisiz. Suan ne yapmamiz gerekiyor en yakin zamanda bilgi verir lutfen tesekurler.

  61. 60 yıldır adınıza tapu tahsis belgeli tasinmazimiza bugün ecremisil ihbarnamesi gönderildi ve bizden 2016 ve 2017 yılları için 40.000 TL kira bedeli istenmektedir.ve bulunduğumuz taşınmazın imarı 6 sene önce park alanı ilan edildi bizden bu ecremisili almaları normalmi ve buna karşı bir dava acabiliyormuyuz istimlak davası gibi

  62. Merhaba.Babam 2002,annem ise 2015 yılında vefat etti.Babamdan kalma tarlalar için kardeşim tapusu yok,belge yok dediğinden kardeştir diyerek inandık meğer yıllarca icara veriyormuş tarlaları,dünyadan haberimiz yokmuş.

    Öğrendiğim gibi maddi durumum da çok kötü olduğundan işlemlere başladım ve babamdan kalma tapulu 10 dönüm arsa çıktı.5 kardeşiz, ve kardeş başına 2 dönüm düşecek üstelik satışa engel yok denildi.Gerekli evrakları çıkardıktan sonra Vergi Dairesi Belediyeye yönlendirdi.Erkek kardeşimin 2 milyar borcu çıktı,icara verdiği tarlaların vergisini ödememiş.O vergi ödemeden tapu alamazsınız,satışa başlayamazsınız dedi Belediye.Hasta halimle,küçük yerde yaşadığım halde günlerdir bu işler için merkeze gidip uğraşıyorum.Diğer kardeşlerim satışa razı ama onlar şehir dışında,gelemiyorlar.İşler bana kaldı.

    Kardeşim yıllardır attığı yalana ilaveten şimdi de param yok,ödeyemem o borcu diyor.4 kardeş olarak bize düşen 8 dönümü satabilir miyiz?Kolay gelsin.Saygılar.

  63. MErhabalar.annemin babası sağlığında tüm mal varlığını üzerime kaydetmişti.babam 8 dönüm arazinin üstüne konut yaptı.o zamanlar bir aradaydık.babam annemin üstüne kuma getirince bende ecrimisil ve tahliye davası açtım.babam savunmasında oğlumun rızasıyla yaptığını söyledi.dava şu an askıda.dava7.8 yıl önceydi.sizden ricam şimdi dava açsam ne yapmam lazım ve sonuç ne olur.

    1. Merhabalar, dava açtığınız takdirde delilleri ve tanıkları düzgün bir şekilde göstermeniz gerekmektedir. Bu sebepten ötürü profesyonel insanlarla çalışmanız sizin için daha faydalı olacaktır.

  64. babam 1 yık kadar evvel vefat etti.Mirasçı kardeşim annemle zeka özürlü kız kardeşimi babamın tapusundaki evden kovup işgal etti . Kendi payı 1/4 olmasına rağmen tamamınışu an kullanıyor.Ayrıca kendi keyfine uygun ; ağaçları kesti,yapının bazı yerlerini değiştirdi. Beni de tehdit ediyor. ne yapabilirim.

  65. Merhabalar
    üzerime kayıtlı olan 4b tarım arazisini kullanmakta ve 15 20 yıldır ecrimisilini ödemekteyim, fakat komşu parsel kendi arazime ekme işlemi yapmış ve jandarmaya tutanakla kayıt altına aldım fakat tarlamdan çıkmıyor ekmeye devam ediyor. tel ile çevirebilirmiyim, tazminat davası açabilirmiyim. tarlanın kim tarafından ekildiğini 2 yılda bir milli emlak komisyonu geziyor ve köy Çiftçileri, aza ve muhtar ile tespit ediyorlar, çiftçi başkasını gösterecek ve tarla onun üzerine geçmiş olacakmış , bu durumda ne yapmam gerekiyor.

  66. Merhabalar,
    Hisseli arsamizin 1/3 annemin 1/3 babamin 1/3 ise diger kisilerin.Bize belediye tarafından ecrimisil borcu geldi ve bu borç sadece babamin adina geldi bu arada arsada hisseli kisilerin paylarinin yeri belli değil boyle bir borc geliyorsa neden bir kisiye geliyor ayrica diger hissedeki kisilerinde bazi alanlari cezalı olarak görünüyor neden bir kisi adina geldi bu ceza ? Bizim oldugumuz bolumde sadece tel örgüler var bu alan icin belediye herhangi bir uyarida bulunmadi eski tapuya gore o bolgede alanimizi kapsiyor yeni tapularda küçültülmüş alanlarimiz bu Telli bolge için uyarida bulunmasi gerekmiyormu ceza gondermesi icin ve biz bu cezanin iptali icin ne yapabiliriz ?Vereceginiz Cevaplariniz icin simdiden teşekkürler..

  67. Sayın Yetkili
    Hazineye ecrimisil bedeli ödemiş olduğum içinde fıstık ağaçları olan bahçemde karayolları yol yapımı esnasıda dinamit patlatma esnasında gelen taş ve toprak yığınından dolayı içindeki ağaçlar zarar gördü. Bundan dolayı herhangi bir hak talep edebilirmiyim. Zararımın tazmini için dava açabilirmiyim. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

  68. Merhabalar,
    Uzun arayışlar sonunda bilgi danışabileceğim sizleri buldum ve konuyla ilgili yardımcı olmanızı diliyorum.
    Ordu ili merkezinde tamamı hazineye ait olan 16.000m2 arazi (Fındık Bahçesi) ‘nin 8.000m2’ sini 18.10.2012 tarihinden 17.10.2017 tarihine kadar kullanıyordum ve 11.12.2017 tarihinde tarafıma 31.000TL ecrimisil ihtar namesi gelmiştir. Kullanmış olduğum arazinin 1/3’ü ormanlık ve boş alan. Ayrıca beş yıl içerisinde de bir sene kışın olan dondan dolayı ve bir sene de güneşten dolayı maalesef mahsül alamadık. Hemen üst tarafımdaki arsayı kullanan kişi de 2013 yılında yıllık olarak 900tl ödeme yaptığını belirtiyor ve kayıtlarda da mevcut diyor. Şimdi ben bu belanın içinden nasıl çıkarım? Araştırmalar sonucunda şu şekilde hesap yaptıklarını düşünüyorum. 8.000 m2 x 5 (yıl) = 40.000m2 / Her 10.000m2 sinden Bir ton fındık. Fındığın kilosu 10TL. / 10TL X 4 = 40.000TL. Bu rakamında 9.000TL’sini benim masrafım olarak düşmüşler sözde. Biz çiftçiler 5 yıldır fındığı 10tl ile maalesef satamadık. Ayrıca ben hiç bir sene 300-350 kilodan fazla fındık toplamadım.

    Sizlerden bu konuyla ilgili bilginizi önemle arz etmekteyim. İlginize şimdiden çok teşekkür ediyorum.

    1. Yukarıda belirtmiş olduğum ihtarname Ordu Valiliği, Defterdarlık ve Milli Emlak Müdürlüğü tarafından gelmiştir.

  69. 2006 yılında Ada’na Seyhan’da onar uygulaması yapıldı üzerinde evim olan 80metre kare arsam 60m kareye düşürüldü belediye şimdi benden ecrimisil bedeli istiyor benim Kanuni Hakkı’m nedir

  70. Sayın Yetkili;
    Sitemizin içinde hazineye ait yaklaşık 300 m2 bir yol geçtiğini 40.000 tl bir ecrimisil ihbarnamesi gelince öğrendik,ne yapabiliriz.?
    Saygılar
    Selçuk Akgün

  71. Sayın yetkili ben 1989 senesinden beri milli emlağın ecrimsil kiracısıyım 2012 -2014 senesine kadar 34.826tl 2014 senesinden 2017 senesine kadar encimsil bedeli 228.226 tl Bukadar yüksek bir fiyat farkı olurmu kanunda yeri varmı bilgilendirirseniz sevinirim ne yapmam gerek

  72. Merhabalar biz 3 kardeşiz 2 katlı evimiz var 1. katta babam ve 2.hanımı yani üvey annem 2. katta abim oturuyor evin tapusu tek ve babamın üstüne babam 2014 te üst katta oturan abimi evden çıkartmak istedi ve dava açtı abimde karşı dava açtı aklı dengesi bozuk diye babam heyete gitti ve doktor benden akıllı dedi geçti tekrar dava açtı abim yine heyette gitti ve babam göz yaşları içinde zaten kanser hastasıydı tekrar akıllı oldugunu ıspatladı ve mahkeme çok uzadı babam vefat etti 2016 da üvey annemle ben mahkemeyi devam ettirdik eve gözlemci geldi ve 33 milyar abime ecrimsil yazdılar mahkeme hayla devam ediyor sonuçta babam ölünce abimede hak doğdu ama ecrimsil 2014 ten geriyi gösteriyor 5 sene biz sonuna kadar davayı devam ettirmek istiyoruz abim babama acımadı hatta kanserken bile akli dengesi bozuk dedi en agır şekilde cezalanmasını istiyoruz avukatımız %90 kazanırız dedi ama ecrimsil ile ilgili hakime baglı dedi size de sormak istedim şimdiden çok teşekkürler bide abime 2 kere akli dengesi bozuk diye yalan söyliyerek mahkemeyi uzatmak için yaptıgı bu davranış sonucu babam mahkemeyi göremedi ve oglunun böyle yapmasını yediremedi zaten hastaydı iyice ilerledi biz bu abim olacak adamdan buna dair yıpranma davası açabilirmiyiz hasta adamı yalan söyleyerek daha da hastalıgını ilerletti

  73. Merhaba annem vereseli bi evde pturuyor zamanında babam ve dedem yaptırmış tapu toprak tapusu ikiside ölünce halalarım ve amcam annemi evden çıkarmak istiyor ev iki katlı birinde amcam diperinde annem oturuyor ablamla beraber halalarım ablamdan kira aldığını söylemişler ve bu davayı açmışlar annem 40 senedir orda oturuyor 1 trilyon ve avukatlatın parasınıda annemden istiyorlarmış annem babamdan kalma emekli maaşıyla geçiniyor ne yapması gerekli bilgi verir misiniz 06.02.2018 de açılmış dava
    şimdiden teşekkürler

  74. Merhabalar. Samsun ilinde dedemden kalan bir ev mevcut. Şuanda orada 6 hissedar var.2013 yılında babami kaybettik biz ise 4 kardesiz. Lakin o evde bizim iznimiz olmadan 6 hissedardan bir kişi oturuyor ve biz bu durumdan rahatsizlik duyuyoruz çünkü her hangi bir şekilde kira ödemesi gerçekleşmiyor ve bir sözleşmede mevcut değil. Ayrıca biz kirada oturuyoruz ve en büyük ablam ise zihinsel engelli. İnsan ister istemez haksızlığa uğradığını dusunuyor. Bu koşullar göz önünde bulundurulduğunda biz kanunen hangi haklara sahibiz ve bunun için nasıl bir yol izleyebiliriz. Yardımcı olursanız sevinirim iyi günler.

  75. Merhaba,
    Biz 6 kardeşiz. Babam vefat edince kızkardeşim tarafından 2012 yılında hisse tapulu (82 ortak) ve tarla vasıflı arazi üzerindeki bina için izale-i şüyu davası açıldı. Asıl davalı biz, diğer tapu sahipleri de dahili davalı olarak gözükmekteyiz. 1 dairesinde annem ve 1 kardeşim oturuyor. Avukatına dava açıldığında yaptığımız ücret teklifi de avukat tarafından kabul edilmemiş, kız kardeşim ise tekliften haberi olmadığını söylemiştir. Diğer 3 daireyi de kullanırken yaşanan bu sıkıntı nedeniyle biz kardeşler zaman içinde boşalttık. Boş evlere kiracı talebi olunca da kiraya verdik. Evlerin vergi ve sigorta masrafları, tamirat masrafları bizler tarafından ödeniyor. Kızkardeşimiz zaman zaman ortaya çıkıp, kendine avukat süsü vererek binada oturanları rahatsız etmekte, yakın zamanda da kiracılara (alınmadığı için ne olduğu bilinmeyen) bir ihtarname göndermiştir. Ecrimisil talebi olduğunu düşünmekteyiz. Annemin ve yanında yaşayan kardeşimin gidecek yeri bulunmadığından, bina da sorunlu olduğundan satışa da çıkartamamaktayız. Geçen sene içinde imar uygulaması ile ilgili belediyede çalışma başlamıştır. Belediyenin de hissesi olduğu için belediye de dahili davalı durumundadır. Bu kişi ile hiçbir anlaşma yolu bulunmamaktadır. Ne istediği bilinmemektedir.
    Bizlerden ne talep edebilir, 8/2 hisse annemin, 8/1 çocukların olduğuna göre annemden herhangi bir talepte bulunabilir mi? Şimdiden teşekkürler.

  76. Ecrimisil İhbarnamesine 30 gün içinde itiraz etmezseniz itiraz haklarınızı kaybediyorsunuz. Veya 60 gün içinde dava açmasanız dava açma hakkınızı kaybediyorsunuz. İyi güzel de Milli Emlak görevlileri, Taşınmaz Tespit Tutanağı tarihinden 15 gün sonra düzenlemeleri gereken Kıymet Takdir Kararını 8 ay (240 ) gün sonra düzenler, 30 gün sonra göndermeleri gereken Ecrimisil İhbarnamesini 270 gün sonra gönderirlerse o dosyanın geçerliliği ne olur.Buna cevap verecek bir yasa maddesi bulamadım. Teşekkür ederim.
    SAYGILARIMLA CEVAT COŞKUN

    1. Merhabalar, süreler ihbarnamenin muhataba tebliğinden itibaren işlemeye başlayacaktır, ihbarnamenin muhataba geç ulaşmasından muhatap sorumlu tutulamaz.

  77. Merhaba ben Ali Şimşek bodrum da bir plajda iki katlı tapusuz bir bina aldımbu bina tapulu bir bina iken 1981 imar afında kadastro gçerken bu binayı sahte bir bilirkişi raporu ile kıyıkenarda göstererek daha sonra tescil dışı bırakmışlar ve benden önceki sahibi itiraz süresini kaçırmış yanıi 13 yılı aşkın bir süre de ercimisil ödeyerek kullanmış ve bende 1996 yılında burayı bu şahıstan parasını ödedim ve aldım 2011 yılında belediye meclisi karar alarak kaçak yapı diye benim bu binamı yıktılar binanın zeminleri duruyor ve ben buraya halen ercimisil ödüyorum 20 yılı aşkın zamandır ercimisil ödemekteyim
    Benim bu yeni yasa ile birlikte hangi haklara sahibim h

  78. ecri misil le müdahalenin men i birlikte davaya konu edildiğinde ecri misil in icraya konumlamsı için kesinleşmesine gerek olmadığından müdahalenin meni ile ilgili ilam kesinleşmeden yalnızca ec ri misil kararı icraya konulabilir mi

  79. BİR KONU HAKKINDA BİLGİ ALMAK İSTİYORUM BİR ARAZİMİZ HAKKINDA DEDEMİZDEN KALMA BİR ARAZİ VAR 800 DÖNÜM KOY SAKİNLERİ TAPU İPTAL DAVASI AÇMIŞLAR VE YEREL MAHKEME BİLİR KİŞİNİN GÖRÜŞÜ ÜZERİNE ONLARIN LEHİNE KARAR VERMİŞ.BU NASIL OLABİLİYOR TAPULU ARAZİMİZ NASIL ONLARA VERİR.NERDE ADALET ANLAMADIM DEDEMİZ İYLİK YAPMIŞ BU KOYLULER KÖTÜ NİYETLİ.SİMDİ İSTİNAT MAHKEMESİNE GİDİCEZ.NE YAPMALIYIZ.BİZ O KOYDE YAŞAMIYORUZ.DİYE MALIMIZI NASIL ALIRLAR.

  80. Merhabalar, babamdan miras kalan evde tek başıma oturuyorum. İki kardeşiz. Ağabeyim evi kiraya vermek istiyor ama bende evde oturmak istiyorum. Oda madem oturmak istiyorsun bana kira ver diyor(normal kiranın yarısı).mevcut kazancım zaten az olduğu için bende ona kira veremeyeceğimi söylüyorum fakat oturmak istersen gel beraber oturalım da diyorum. Acaba bir dava ile benden kira alabilir mi ? (Evin satılmasını ikimizde istemiyoruz)

  81. 305 metre karelik hisseli bir arsanın 192 metre karelik kısmı bizde. 92 metre karelik hisseli kısmına sahip olan kişiye ait tapuda muhdesat olarak bina kayıtlı ve bina 20 yıllık. Biz bu kişiye ecrimisil davası alabilirmiyiz. Şimdiden teşekkürler.

  82. MERHABALAR
    Ben 62 yaşında bir kadınım aklım pek elvermediği için bunu komşuma yazdırmak durumunda kaldım babama 30 yıldır ben bakıyorum ve hala ben bakmaktayım babamın vekaleti bende 10 yıl önce babam, kız kardeşime ve damadına üzülerek bulunan diğer evi geçici süreliğine oturmaları için müsaade verdi ama zaman içerisinde babamında tek emekli aylığı ile geçinmekte sıkıntı yaşamaya başladık bunun üzerine babam 4 yıl önce kira sözleşmesi yada kontratı yapmadığımız babamın damadından ve kızından oturdukları evden ya belli bir miktar kira vermelerini istedi veyahutta evi boşaltıp başkasına kiraya vereceğini söyledi babam.
    Damat ve kız kardeşim maddi durumlarını düzeltip iyi olmalarına rağmen 4 yıldır her sene babamın damadı ağustosta evi boşaltacaklarını söyleyip oyalayıp duruyorlar bu sebepten ötürü ben babamın vekaletcisi olarak kira sözleşmesi olmayan evden hem çıkartmak hemde geçen 4 5 senenin tazminatı hak talep edebilmek için hangi yolu izlemem gerekli yada hangi hukuk mahkemesine başvurmalıyım bilgilendir ve yol gösterirseniz çok minnettar kalırım
    Her şey için şimdiden Teşekkür Ederim.

  83. Merhaba. Evimiz iki metre kadar kara yolları bölgesine girmiş. Bunun için nasıl bir yol izleyebiliriz

  84. merhabalar
    bizim aile 1985 yılında emlakçıdan bir arsa satın alıyor. sözde arsanın tamamını aldıklarını biliyorlar ama daha sonra arsaya yarı ortaklı deden mras ile birisi 30 yıl sonra ortaya cıkıyor. alınan belgeerde isimler mevcut. bizimkilerde hiç sorup soruşturmamışlar. arsa üzerine yapılan bina içinde taşınmaz kaydında buparselde bulunan bina yusuf beye aittir diye babamın adı soyadı yazıyor. şimdi ortaya çıkan 113 kişi mirasçılar ile hangi yolu izleyeceğiz. ecrimisil talep edebilir mi? binayı yıktırabilir mi?

  85. Merhabalar, Istanbul Sarıyerde büyük bahçe içinde 3 katlı evimiz için uzun yıllardır ecrimisil ödüyoruz. İmar barışınla cezalar kalkacak deniliyordu yakın zamanda imar kayıt belgesi aldık ama ecrimisil cezası devam ediyor. Ecrimisil cezasından nasıl kurtulabiliriz? Ne yapmamız gerekiyor? Saygılarımla.

  86. ESKİ EŞİM ÖLDÜRÜLDÜ KENDİSİNDEN 11 YAŞINDA KIZIM VAR. İLK EŞİ ŞÜPHELİ OLARAK TUTUKLANDI 20 YAŞINDAKİ OĞLU ADLİ KONTROL ŞARTI İLE SERBES BIRAKILDI. ŞÜPHELİNİN VE OĞLUNUN OTURDUĞU EV ESKİ EŞİME AİT VE ÖLMEDEN ÖNCE TAHLİYE KARARI ALMIŞTI. 15 YILDIR KİRA KONTRATI OLMADAN O EVDE OTURUYORLAR KIZIM ADINA GERİYE DÖNÜK ECRİMİSİL DAVASI AÇABİLİRMİYİM VE O EVDEN OĞLUNU TAHLİYE EDEBİLİRMİYİM. SONUÇTA O EV YÜZÜNDEN ÖLDÜRÜLDÜ

  87. Evimizin arka bahçesi okulun duvarı ile bitişik. Okul zamanında duvarı çekerken 50-60cm içerden almış. Arka bahçemiz atıl kullanmıyoruz. daha önce ceza geldi itiraz dikeçemiz ile birlikte ödedik. Geçen sene sorduk herhangi bir ödeme görünmüyor dedi Ödeme yaptığımız Cağolundaki yer. Satın dedik ona da yanaşmadılar. Yani öyle ara dere bir yerki kiraya versen verilmeyecek kadar küçük kazanç elde edebilecek bir alan değil. Satmıyorlarda biz kesin çözümü nasıl sağlarız tavsiyelerinizi rica ederim.

  88. Merhaba
    ilçe belediye sınırları içinde ve imarın ortasında hazine arazisi olarak kalmış bulunan arazimiz 25 dönüm olup; içerisinde 3 adet de evimiz bulunmaktadır.
    bu arazimizin büyük bir bölümünü tarla olarak kullanmakta, arpa ekmekteyiz. tarlanın uzun kenarlarından batı kısımda kalan bölümü boylu boyunca yemiş ağaçları yer almaktadır. bu araziyi 40 yıldır kullanmaktayız.
    en son belediye imar planı kapsamında 7 parça parsellenmişti ama imar planı iptal edildi.
    şuan maliye hazinesinde 4 parsel tarla, 3 parsel de arsa olarak görünmektedir.
    daha önce hiç ecrimisil ödemedik.
    arazinin bizim olduğuna dair bütün deliller; gerek şahit gerekse uydu fotoğraflarıyla tesbit edilebilir.
    bu arazimizi tapulamak için hangi yola başvurmamız gerekiyor?
    bilgilendirirseniz sevinirim. iyi çalışmalar dilerim.

  89. Hmk 12nin uygulanabilmesi için taşınmazın aynına ilişkin bir durum olması gerektiği, ecrimisilinse şahsi bir hak olduğu bu sebeple de hmk12deki kesin yetki kuralına gidilemeyeceği iddiasına ne cevap verirsiniz? Maddedeki “ile zilyetliğine ilişkin davalar” ifadesi gerekçe gösterilerek kesin yetkili olduğunu söyleyebilir miyiz?

  90. Merhaba 2016 agustos ayında esımle bosandık .Ustume tapulu evı satıp yarısını kendısıne verdım .Onun uzerıne kayıtlı aracaı kendı satmadı .Bende araba ıcın mal paylasım davası actım .yaklasık 2 yıldır devam edıyor davamız.Sunu ogrenmek ıstıyorum bu 2 yıl suresınce arabayı kendı kullandı .Bunun ıcın ecrımıl davası acabılırmıyım?

    1. Merhabalar, Evet açabilirsiniz. Geçmişe dönük olarak, boşanma tarihinden itibaren geçen süre için ecrimisil talep edebilirsiniz. Bilginize…

  91. Merhaba benim tarla vasfında taşınmazımın yan komşu tarafından 1054metre karesinin işgalini ölçüm yaparak öğrendik işgal olan bölümde 90 adet nar ağacı ve artezyen kuyusu bulunmakta ne tür bir dava açılabilir ve sonucunda tahminen ne olabilir saygılarımla

    1. Merhabalar, Asliye Hukuk Mahkemesi’nde müdahalenin meni ve ecrimisil davasını birlikte açabilirsiniz ancak öncesinde haksız işgali yapan kişiye ihtarname göndermeniz gereklidir. Davada ayrıca nar ağaçlarından alınan meyve ve kuyudan kullanılan su için de tazminat talebi ileri sürebilirsiniz. Bilginize…

  92. Bir rezidans ve bahçesi var. Dairelerin tümü kirada. Bunların üçte ikisi, binayı yapan müteahhidin mülkiyetinde ve bu kişi Yönetici konumunda. Bahçe toprağının bir kısmı belediyeye ait. Bu kısmın üstünde çocuk havuzu ve yeşil alan var. Belediye, bu bölüm için Yönetici’den ecrimisil talep ediyor:
    1- Yönetici, ecrimisili bahçe bakım giderine dahil ederek aidatlara yansıttı. Bu uygulama
    yasal mıdır? Bu durumda ecrimisili kiracıların mı, daire sahiplerinin mi ödemesi gerekir?
    2- Yasalarda ecrimisili kiracı veya ev sahibinin ödeyeceği konusunda hüküm bulunmadığı
    ifade ediliyor. Bu doğru mudur? KMK ve Borçlar Kanunu açısından sorumluluk nasıldır?
    3- Daire sahipleri, müteahhitten dairelerini satın alırken ecrimisil meselesini bilmiyordu.
    Bu durumda, müteahhit ve diğer daire sahiplerinin ecrimisil açısından yasal sorumluluğu
    nedir? Daire sahipleri müteahhide rücu edebilir mi? TEŞEKKÜRLER…

  93. SLM.benim.sorunum.duzcenin.golyaka.sacmali pınar.koyunde.evimiz fındık bahçemiz biz bahcemizden..1.. dönüm.hala.sattik..20.sene.once.ve.halam.dedigim.kisi.sattigimiz 1.donum.yerin.sinirlarini.kaydirmis.250.metre.kaydirmis.gizliden.ve su.an.1250.metre.olmus.simdi.sorum.şu.ben.mahkemede.hakkimi.nasil.ararim.ve.ben.tazminat.davasi.acabilirmiyim..bu.bahcede.findik.yetisiyor.250.mtre.fazla.girdigi.yerde.210.tane.findik ağacı..bir fındık ağacı.10.kilo.findik.veriyor.18.seneden.beri haksız kazanç.ve.bahcemizi.gasp.etmis.durumda.simdi.ecrimisil.davasi.acmam.icin.ne.yapmam.lazim..ve.bana.2/3.gunde.cvp.verirseniniz.cok.sevinirim..ayin.5..de.memlekete.gidicem fındık.icin.gitmisken.tazminat.davasi.acmayi.istiyorum..lutfen.bir.yol gösterin

    1. Merhabalar, Haksız elatmanın önlenmesi, tazminat ve ecrimisil davalarını birlikte açabilirsiniz. Süreç fazlasıyla teknik ayrıntı ihtiva ettiğinden dolayı, bir avukattan destek almanızda fayda vardır. Bilginize..

  94. MERHABALAR ANNEM ANNESİYLE OTURUYORDU ANNESİ alzheimer olduğu için diğer çocuklarında da kalıyor şuan annem annesinin evinde oturuyor diye diğer çocukları anneme
    Haksız İşgal Tazminatı açmışlar davacıda annemin annesi alzheimer olan bir insan davacı nasıl olur ? ayrıca kendi kızı oturuyor bu durumda ne yapmak gerekir saygılarımla

  95. Merhabalar arsaya imar geliyor bizim arsayı üzerinde gece kondu olan yer çıkıyor ecrimisil davası açıldı 2014 kira talebimiz oldu ama hakim kabul etmedi enkaz bedeli ödenecek bunun yanında 5 sene kira talep etsek kazana bilir miyiz yana ne gibi taleplerimiz olabilir Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir