Bir kimsenin vefatının ardından, defin işlemlerinin akabinde, birtakım bildirim yükümlülükleri sebebiyle hukuksal işlemler yapılması gerekmektedir. Bir kısmını “Ölüm Sonrası Mirasçıların Yapması Gerekenler (2)” adlı yazımızda açıklamışık. Bu yazımızda ise diğer kısımda yapılması gerekenlerin neler olduğunu kısaca açıklamaya çalışacağız.
- İlk olarak, ölen şahsın nüfustan düşürülmesi için, yetkili makam tarafından düzenlenen ölüm tutanağına, ölen şahsın nüfus cüzdanını ekleyerek ilçe nüfus müdürlüğüne gerekli bildirimin 10 gün içinde yapılması gerekmektedir.
- Ölüm sonrası, mirasçıların, mirasçı olduklarını belgeleyebilmeleri için veraset ilamının (mirasçılık belgesi) alınması gerekmektedir. Bu sebeple pratik yoldan notere başvurarak mirasçılık belgesi alınabilecektir.
- Vergi Usul Kanunu gereğince veraset ve intikal vergisi için vergi dairesine müracaat ederek veraset beyannamesinin verilmesi de gerekmektedir. Bu bildirimin ölüm tarihini takip eden 1 ay içerisinde yapılması zorunludur. Ancak VUK’un 16. maddesi uyarınca 1 aylık süre 3 ay daha uzatılmakta ve mirasçıların toplamda 4 ay içinde ölüm olayını vergi dairesine bildirmeleri gerekmektedir. Mirasçılardan herhangi birinini ölüm olayını bildirmesi diğer mirasçıları bu yükümlülükten kurtarır.
- Vergi dairesinde ilişik kestirilmek için kullanılacak evraklar ise şunlardır: Veraset İlamı, gayrimenkul emlak beyanı (Şahsın öldüğü yıla ait beyan olup belediyeden alınacaktır), ölüm kağıdı (Miras bırakanın en son ikamet ettiği mahalle muhtarından alınacaktır.). Vergi dairesi tarafından tapu müdürlüklerindeki, bankalardaki … devir işlemlerinde kullanılmak üzere başvurucuya bir yazı da verecektir.
- Veraset intikal vergisi işlemlerini tamamladıktan sonra intikal eden malvarlığının devir işlemleri için ilgili kurumlara başvurulması gerekmektedir.
- Gayrimenkul intikal işlemleri için, ölen şahsın herhangi bir gayrimenkulü varsa il tapu sicil müdürlüğüne de bildirim yapılmalıdır. İntikal işlemlerinde tapu dairelerinde gerekecek evraklar ise şunlardır: Mirasçılık belgesi (veraset ilamı), varislerin kimlik fotokopileri, vesikalık fotoğrafları (Kimliklere adres telefon bilgileri yazılmalıdır). Bu evrakları ilgili tapu dairesine vererek varislerden herhangi biri bu işlemleri başlatabilecektir.
- İletişim için TIKLAYIN
Hukuk Desteği
Kalan ev bir kişininmi üstüne kalmalımidır yoksa tüm varislerin üzerinde bölünecekmidir
Merhabalar, Terekenin tümü, ölümden sonra mirasçıların tümünün elbirliği mülkiyetine geçer. Sonrasında aranızda anlaşarak veya dava yoluyla kalan malların mirasçılara pay edilmesini talep edebilirsiniz. Bilginize…
İyi günler esim vefat etti 4 daire 4 ortak ız ne yapmam gerekiyor
Merhabalar, veraset ilamının alınması gerekmektedir. Daha sonra taşınmazların intikali gerçekleştirilecektir. Bilginize..
Annemizin vefat eden babamızdan bağkur emekli maaşı bulunmakta idi. Annemiz vefat ettiğinde bu maaşı alma hakkına sahiplik şartları nedir… Teşekkürler.
İyi günler. Vergi dairesinden İlişik kesme yazısı alındıktan sonra tapuda mirasçılar taşınmazları kendi aralarında şunu evi sen al, bu arsayı ben alayım şeklinde bölüşemezler değil mi?
Tapu elbirliği dediğiniz şekilde örnegin intikal eden 2 ev bir arsas varsa ve 4 mirasçı var ise bütün mirasçılar bütün taşınmazlarda eşit olarak hak sahibi olacaklar daha sonra mirasçılar arzu ederse birbirlerine hibe ya da satış gerçekleştirerek paylaşabilirler ancak bu durumda da satış ya da hibe olduğu için vergi ödemeleri gerekecek doğru mu?
Teşekkürler.
Bir de başka şehirde olan ve unutulan taşınmaz olursa bunları bir ya da iki yıl sonraişlemleri tamamlansa ne gibi bir sakınca doğurur?
Teşekkürler
Selam aleyküm bir sorum olacak avukat arkadaşlara
Kayın peder yılbaşında öldü
Eşim yedi kardeş
1 erkek 6 kız kardeş
Anaları sağ yaşıyor
Kızların 4 dü miras istemiyor 2 si istiyor
Erkek kardeşleri ve annesi kızlara mal vermek istemiyor
Mirasla ilgili hiç bir işlem yapılmadı
Bilgi verebilir misiniz.
Merhabalar, veraset ilamı çıkarmanız gerekmektedir. Eşiniz saklı payı bulunmakta olup mirastan mahrum bırakılamayacaktır. Bilginize..
Merhaba nenem öldü anneme miras kaldı yalnız annem ailesinden ayrı kalıp dışlanıp büyüdüğü için annesinin (nenem) mal varlığını bilmiyor. Ancak edindiğimiz bilgilere göre 2 ev 4 dönüm tarla varmış, annem gil 4 kardeş veraset namede de annemde dahil olmak üzere 4 kişi var zaten sorum şu veraset name elimizde var ne yapmamız lazım bundan sonraki süreçte
Babam vefat etti akabinde veraset ilamını noterden aldım ve vrrgi dairesinede mülk için gerekli bildirimleri yaptım fakat babamın tl hesabı olarak 2-3 bankaya başvurdum sonuç alamadım bunun için yasal bir başvuru şekli yokmudur çünkü bir banka şubesi beni yanılttı