Teknolojik olarak ve küresel bağlamda gelinen şu noktada cep telefonları, tüketiciler için olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Hemen hemen herkesin elinde muhakkak bir cep telefonu vardır. Fakat dikkat edilmesi gereken nokta, bayisinden alınmış olsa dahi telefonların kaçak olup olmadığının tespit edilmesi gerekliliğidir.
GSM telefon cihazlarına üretim aşamasında IMEI şeklinde adlandırılan 15 haneli bir numara verilmektedir. Mobil cihazın kimliği niteliğinde olan bu numara her telefonun bataryasının altındaki bölümde ve cihazın ambalajında bulunmaktadır. Bu şekilde numaranın anlaşılması mümkün değilse telefonun *#06# tuşlarına basıldığında numara ekranda görülecek, böylelikle cihazın yasal olup olmadığını Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu’nun mobil cihaz kayıt sistemindeki IMEI Sorgulama bölümünden 15 haneli IMEI numarasını sorgulatılarak tespit edilebilecektir. Şayet telefon IMEI kayıtlarında yer almıyorsa cihazın kayıt dışı ya da kaçak cihaz olduğu anlaşılabilecektir.
Satın alınan cihazın kayıt dışı olması durumunda cihazın satın alındığı yer ile irtibata geçilmesi gerekmektedir; zira böyle bir durumda kendilerine ayıplı mal satılmış olan tüketiciler 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4’üncü maddesinde düzenlenen seçimlik haklardan faydalanabileceklerdir.
Şu halde cep telefonu alırken satın alınan telefonun faturası, onaylı garanti belgesi, aslına uygun Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu mutlaka istenmeli, ayrıca satın alınan telefonun kaçak olup olmadığını anlayabilmek için, cihazın IMEI numarası “https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama” adresinden sorgulanmalı ve kayıtlı ibaresinin görülmesi halinde telefon satın alınmalıdır.
Tüm bunlar için artık çok geçse tüketiciler, telefona ait fatura ve garanti belgesini ek yaparak bir dilekçe ile tüketici hakem heyeti yahut rakamın hakem heyetinin görev sınırının üstünde olması halinde ise tüketici mahkemelerine başvuruda bulunarak haklarını arayabileceklerdir.
Hukuk Desteği