Kıdem tazminatı, asgari bir çalışma süresini dolduran işçinin iş akdinin yasada sayılan nedenlerden biriyle son bulması halinde, işçiye yahut mirasçılarına kıdemi ve ücreti dikkate alınarak işverence yapılması gereken bir miktar ödemedir. İş akdinin sona erdiği her durumda değil, yasada öngörülen hallerin varlığı halinde belirli bir kıdeme sahip olan işçilere kıdemleri oranında bu tazminat ödenir. İhbar tazminatı ise, 6 aya kadar süren çalışmalarda 2 hafta, 6 aydan 1,5 yıla kadar süren çalışmalarda 4 hafta, 1,5 yıldan 3 yıla kadar süren çalışmalarda 6 hafta, 3 yıldan uzun süren çalışmalarda 8 hafta bildirim süresinin açıklamasıdır. Bu sürelere uymadan iş sözleşmesi feshedilirse, ihbar tazminatı ortaya çıkacaktır.
Bilindiği üzere bir icra dosyasında yapılan sorgu sonucunda sigortalı gözüken borçluların çalıştıkları yerlere maaş haczi müzekkereleri gönderilmektedir. İşveren, maaş haczi yazısını tebliğ aldığı tarihten itibaren borçlu çalışanına maaş ödemesi yaparken icra müdürlüğünün koyduğu oranda maaşında kesinti yaparak, kesmiş olunan tutarı icra dosyasına yatırmalıdır. Şayet icra müdürlüğü tarafından gönderilen maaş haczi müzekkeresinde sadece ücretin ¼’ü yazıyorsa işveren borçlu işçinin ücretinin 1/4’ünü keserek her ay icra müdürlüğüne ödeme yapmak zorunda kalacak; fakat kıdem tazminatı-ihbar tazminatı gibi işçilik tazminat ve alacakları da müzekkerede yer alıyorsa ve işçi işten ayrıldığında işveren bünyesinde henüz kendisine ödenmemiş kıdem –ihbar tazminatları varsa, bunları da dosya borcu kadarına denk gelecek şekilde icra müdürlüğünün takip dosyasına yatırması gerekecektir. İşverene maaş haczi müzekkeresi tebliğ edildikten sonra işçi işten ayrılmış ve böylelikle iş sözleşmesi sona ermişse, işçinin işveren nezdinde doğmuş ve henüz kendisine ödenmemiş olan kıdem-ihbar tazminatı alacaklarının icra dosyasına ödenmesi gerekecektir.
Yargıtay 12. Hukuk Dairesi E. 2004/22540 K. 2004/26972 T. 27.12.2004: “Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı gibi ödentilerin tamamı haczedilebilir. Buna karşın ücret ve ücret olarak sayılan ödentilerin dörtte birinden fazlası haczedilemez. Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü: 1475 Sayılı Kanunun 28. maddesine göre, (4857 Sayılı Kanunun 35. maddesi) işçinin almakla olduğu ücretlerin dörtte birinden fazlası haczedilemez. İkramiye, toplu sözleşme farkı ve nema da ücretten sayılacağından onların da aynı koşullarda haczini engelleyen bir yasa hükmü yoktur. 6772 Sayılı Kanunun 4. maddesinde ise ( fazla mesai, evlilik, çocuk zamları veya primleri, ayni yardımlar, hafta ve genel tatil ücretleri gibi esas ücrete munzam tediyelerin ) haczedilemeyeceği belirlenmiştir. Bu durumda, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi ödentilerin ücretten sayılacağına dair bir hüküm bulunmadığından tamamı, nemanın ve toplu iş sözleşmesi farkı ile ikramiyenin ise en fazla haczi mümkündür…”
Hukuk Desteği