MAL BEYANINDA BULUNURKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Daha önceki bir yazımızda mal beyanın ne olduğundan ve mal beyanında bulunmamanın cezasından bahsetmiştik (Bkz. İlgili yazımız…). Bu yazımızda ise mal beyanında bulurken nelere dikkat edilmesi, hangi malların bildirilmesi gerektiğinden bahsedeceğiz.

Öncelikle belirtmemiz gerekir, mal beyanında bulunurken beyanda bulunanın mülkiyetindeki malların ne şekilde elde edilmiş olduğu önem arz etmez.  Mühim olan, o değerin malvarlığında bulunup bulunmamasıdır. Örneğin; bir yakının ölümü sonrasında miras kalmışsa, o değerin de mal beyanında bildirilmesi gerekmektedir.

İcra ve İflas Kanunu madde 74: “Mal beyanı, borçlunun gerek kendisinde ve gerek üçüncü şahıslar yedinde bulunan mal ve alacak ve haklarında borcuna yetecek miktarın nevi ve mahiyet ve vasıflarını ve her türlü kazanç ve gelirlerini ve yaşayış tarzına göre geçim membalarını ve buna nazaran borcunu ne suretle ödeyebileceğini yazı ile veya şifahen icra dairesine bildirmesidir.”

 Bildirilmesi gereken aktiflerin içinde pek tabi taşınmaz mallar, para, kıymetli evraklar, hisse senedi ve tahviller, altın ve mücevherat, kara, deniz ve hava taşıt araçları, makineler,  hayvanlar, diğer taşınır mallar, alacaklar ve gelirler bulunmaktadır. Şayet mal beyanında bulunması gereken kişinin üzerinde herhangi bir mal yoksa, üzerine kayıtlı hiçbir menkul ya da gayrımenkul mal ya da gelir, üçüncü şahıslarda herhangi bir hak ve alacağı bulunmadığını belirtilmesi yeterli olacaktır.

Tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde mal beyanında bulunulmalıdır ve ayrıca sonradan elde edilen malların da bildirilmesi gerekmektedir. Gerçeğe aykırı beyanda bulunmada yahut mal beyanında hiç bulunmamada hapisle tazyik cezası vardır; fakat bu ceza mal beyanında bulununcaya kadardır. Mal beyanında bulunulduğu takdirde bu cezalar düşmektedir.

                                                                                                              Hukuk Desteği

 

2 thoughts to “MAL BEYANINDA BULUNURKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?”

  1. Merhabalar bir sorum var yardimci olabilirseniz cok sevinirim.
    2014 yilinin sonunda iflas ettim iki ortaktik bizde borclu oldugumuz kisinin yanina gidip iflas ettigimizi 6000 tl olan borcumuzu isterse senet yapmasini istedik ve senet imzaladik bugun elime icra kagidi gecti simdi benim hicbir mal varligim yok ailemle beraber babamlarin evinde yasiyoruz mal beyaninda bulunsam ne olur bulunmasam ne olur bana bu konu hakkinda yardimci olabilirseniz minnettar kalirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir