Silah sahibi olmak için alınabilecek 2 türlü ruhsat vardır, bulundurma ruhsatı ateşli silah bulundurmalarına izin verilen kişiler adına düzenlenen belgedir ve nasıl alınacağına dair esasları daha önceki bir yazımızda (Bkz.İlgili yazımız…) açıklamıştık. Bu yazımızda ise diğer ruhsat türü olan taşıma ruhsatına ve özellikle de Türk Silahlı Kuvvetleri (“TSK”) emeklilerinin silah taşıma ruhsatı almalarına değineceğiz.
Taşıma ruhsatı ateşli silah taşımalarına izin verilen kişiler adına düzenlenen belgedir. Taşıma ruhsatı alınması birtakım şartlara bağlıdır.Taşıma ruhsatını alabilecek kişiler de kanunla sayılmıştır, belirli meslek grupları ise özel olarak değerlendirilmiştir. Kanun, taşıma ruhsatı alabilecek kişileri gruplandırarak değerlendirmiştir. Kamu personellerinden silah taşıma ruhsatı alabilecek olanları (Bkz.önceki yazımız…), emekli kamu personellerinden silah taşıma ruhsatı taşıyabilecekleri (Bkz.ilgili yazımız…) ve kamu personeli olmadığı halde silah taşıma ruhsatı alabilecek meslek gruplarını (Bkz.ilgili yazımız…) daha önceki yazılarımızda incelemiştik. Şimdi ise TSK’dan emekli olup da silah taşıma ruhsatı alabileceklere bakalım.
Emekli TSK mensupları, istifa eden subay, astsubay ve uzman jandarmalar ile en az 10 yıl görev yapıp sözleşmelerinin uzatılmaması sonucu veya kendi isteği ile ayrılan uzman erbaşlar silah taşıma ruhsatı alabileceklerdir. Ancak TSK’dan,
Mahkeme kararıyla ihraç veya tard edilenler,
Rütbesinin geri alınmasına hükmolunanlar,
Disiplinsizlik veya ahlaki durumları sebebiyle cezalandırılanlar,
Başarısız görülenler,
Sıkıyönetim Kanunu kapsamında emekli edilenler ve ihraç edilenler,
silah taşıma ruhsatı almaya hak kazanamazlar. Kanunen silah almaya ve taşımaya yetkili olan TSK personellerinin emekli olarak ayrılmaları halinde, ilişiklerini keserken şahsi tabancalarını emekli kimlik kartlarına işletebilirler. Emekli veya istifa etmiş TSK personeli için mensup olduğu kuvvet komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı şahsi tabanca envanterinde, o şahıs için kayıtlı bulunan tabanca veya tabancalardan, antika silahlar için bulundurma belgesi; diğer tabancalar içinse taşıma belgesi düzenler ve onaylar. Taşıma ve bulundurma izni süresizdir. Ancak, emekli ve müstafi personelin durumları ilgili komutanlıkça beş yılda bir araştırılır.
Emekli veya istifa etmiş (müstafi) personel, silah taşıma ruhsatı için
a) 2 adet kimlik kartı fotokopisi,
b) İkametgah belgesi,
c) Adli Sicil sabıka kayıt belgesi,
d) Garnizon tabibi, yoksa Hükümet tabibinden alacakları silah taşımalarına engel hali bulunmadığını belgeleyen doktor raporu,
e) Son üç ay içinde çekilmiş dört adet vesikalık fotoğrafı,
hazırlayarak mensup oldukları Kuvvet Komutanlıklarına başvurarak izin belgesi alırlar. İzin belgesi alan personel, askeri kimlik kartı fotokopisi ve üç adet fotoğrafla birlikte Jandarma Genel Komutanlığı’na başvurup silah satın alma yetki belgesi alır.
Daha önce silahı bulunduğu halde silahına mahkeme kararıyla el konulan veya silah taşıma izni bulunmayan emekli personele silah satın alma yetki belgesi verilmez. Bu kişilerin eğer varsa diğer silah ruhsatları da iptal edilerek bu silahlar 6 ay içerisinde silah taşımaya hak kazanan kişilere devredilir, devredilemeyen silahlar ise adli kurumlara gönderilir.
Silah taşıma izni verilen TSK (eski) mensuplarının kimlik belgelerine silahla alakalı bilgiler işlenir. Bu bilgiler, silahların satışı, devri, mirasla intikali veya zayi olması gibi durumlarda bilgi sağlaması açısından önemlidir.
Silah bulunduran emekli veya müstafi TSK personeli mermi almak istediğinde, bulunduğu yerdeki askerlik şubesi başkanlığına giderek izin almak zorundadır. İzin belgesi alanların mermi ihtiyaçları, satış yetkisi verilen kamu kurumunun satış mağazalarından veya bu kurum mamüllerini satan ruhsatlı bayilerden karşılanır. Hak sahiplerinin satış yapan yerlere bizzat başvurmaları ve taşıma veya bulundurma yetkisini belgeleyen kimlik kartlarını ve belgelerini ibraz etmeleri zorunludur.
Hukuk Desteği
Emekli Jandarma personeli 2019 yılı sonu itibariyle mermi almak için ikamet ettiği il jandarma komutanlığı na müracaat ediyor ve yıllık silah başı 1000 adet mermi satın alabiliyor.
Emekli uzm. Jan. yım. Emekli olmadan önce zimmet suçu ile açığa alındım. 1,5 yıl açıkta kaldım, sonra emekli oldum. Emeklilik işlemleri esnasında mahkemem devam ettiği için, tabancamı Jandarma K. lığına emanete aldılar. Mahkeme beraatle sonuçlandı. Silahımı almak istedim, ancak sağlık kurulu heyet raporu istendi.
Sorum şudur; sağlık raporu alırken, hastaneye ödediğim ücreti Devletten geri alma hakkım var mı?
Şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.