Hukukumuzda evlatlıktan reddetmeye ilişkin bir düzenleme şu an için bulunmamaktadır. Dolayısıyla evlatlıktan reddetme, hukuk ekseninde mümkün değildir. Ancak benzer bir kurum olarak ‘mirasçılıktan çıkarma (ıskat)’ 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun (“TMK”) 510. ve 513. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Bu düzenlemeyle mirasbırakana, yapacağı ölüme bağlı tasarrufla, ölümünden sonra saklı pay sahibi mirasçısının mirasından pay almasını engelleyebilme imkanı verilmiştir. Mirasçılıktan çıkarma yalnızca mirasbırakanın tasarrufuna bağlı olmayıp, Kanun’da sayılan hallerin gerçekleşmesi halinde mümkün olabilmektedir.
TMK m. 510’da sayılan bu haller şunlardır:
1) Mirasçının, mirasbırakana veya mirasbırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemesi,
2) Mirasçının, mirasbırakana veya mirasbırakanın ailesindeki fertlere karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerine önemli ölçüde aykırı davranması.
Mirasçılıktan çıkarılan kimsenin, mirastan pay alabilmesi ve tenkis davası açabilmesi mümkün olmamaktadır. Ancak mirasçılıktan çıkarılan kimsenin altsoyu varsa, sahip olduğu miras payı, kendisi mirasbırakandan önce ölmüş gibi, altsoyuna kalır. Altsoyu yoksa ve başka yasal mirasçıları varsa, miras payı yasal mirasçılarına kalır.
Mirasçılıktan çıkarma tasarrufunun geçerli olabilmesi için, mirasbırakanın çıkarma sebebini tasarrufunda belirtmiş olması gerekir. Mirasçılıktan çıkarılan kimse itiraz ederse, tasarrufun sebebi olarak belirtilen hususların varlığını ispat etmek, mirasçılıktan çıkarma tasarrufundan yarar sağlayan mirasçıya veya vasiyet alacaklısına düşer. Sebebin varlığı ispat edilememiş veya çıkarma sebebi baştan hiç belirtilmemişse mirasçı yalnızca saklı payına kavuşur. Ancak mirasbırakan sebebin varlığı konusunda bir yanılgıya düşmüşse, mirasçılıktan çıkarma tasarrufu geçersiz olur ve mirasçı tüm yasal miras payına kavuşabilir.
Mirasçının borç ödemeden acze düşmesi durumunda, mirasbırakan mirasçının saklı payının ancak yarısı için mirasçılıktan çıkarma yapabilir. Ancak bu yarı pay mirasçının doğmuş ve doğacak çocuklarına özgülenmelidir. Borç ödemeden aciz durumu ortadan kalkmışsa, mirasçılıktan çıkarılan kimsenin talebi üzerine, söz konusu çıkarma iptal edilir. Borç ödemeden aciz sebebiyle mirasçılıktan çıkarma seçeneğinin mirasçının altsoyunu ve miras payını koruma fonksiyonu vardır.
Hukuk Desteği
iletisim: [email protected]
BACANAGIM ÇOCUKLARI OLMADIGI ICIN
YURTDAN ÇOCUK ALIP UZERINE KAYIT ETIRMISTI.
ÇOCUĞU BÜYÜTTÜ LER SUANDA COCUK 21 YAŞINDA. BACANAK 3YIL ÖNCE VEFAT ETMISTIR.BACANAGIN EŞİ 20 YILDAN BERI YUZDE 74 ENGELI OLUP RAPORU MEVCUT.
COCUK VE ANNESİ EVDE KALARKEN ÇOCUK ANNESINI DARP EDIP DÖGDUGUNU OGRENMIS HATA DARP RAPORU ALIP MAHKEMEYE VERILIRSE COCUGUN ISTIKBALINI ETKILEYEBILI VARSAYIMI ILE SIKAYETCI OLUNMADI.VE BALDIZIMI BIZIM KORUMAMIZA ALDIK. SU ANDA ABLASI BAKMAKTADIR.
ÇOCUĞUN BAKAMIYACAGINA VE BIRDAHA BIR ARADA YAŞAMALARI MUMKUN OLMAYACAĞINA KANAAT GETIRDIKTEN SONRA BALDIZIMA DAIMI BIR YER OLAN ENGELI BAKIN YURDUNDA KALMAK ÜZERE DEVLET HASTANESINDEN HEYET RAPORU CIKARTIK RAPOR YUZDE 57 OLARAK HEYETEN ÇIKTI.
BALDIZIM DIYORKI BEN BU COCUGU DOGURMADIM DOĞUM RAPORUDA YOK
BU COCUKLA BIRDAHA BIR ARADA YASAAMAM MUMKUN DEĞIL DEMEKTEDIR.
COCUGUN EVLATLIKTAN RED ETMEM LAZIM DIYOR BU KONUDA BILGILENDIRIRSENIZ ÇOK MEMUN OLURUZ.